Mer i kategorin Förlossningen |

Om rösten som resurs vid förlossningen

rösten som en viktig resurs vid förlossningenUnder förlossningen är det många faktorer som påverkar smärtupplevelsen. En kvinna som får föda i trygghet kan föda utan rädsla och utan smärta. En förlossning innebär dock alltid en stor ansträngning. Tidigare artiklar på denna sida har handlat om andning, avslappning och mental träning. Nu tar vi upp rösten som en viktig resurs att träna på inför förlossningen. Rösten kan svika oss när vi blir rädda eller upprörda. Rösten kan ha många olika tonlägen, ett då vi njuter och ett annat när vi blir skrämda.

”Rösten är ett fantastiskt verktyg för att förebygga och motverka rädsla. En mörk röst engagerar också buktryckets muskler som hjälper dig att krysta.”

Susanna Heli (Föda utan rädsla)

Röster har kraft att påverka våra känslor och vårt sinnestillstånd, både andras röster och vår egen. Om någon skriker gällt och högt blir vi kanske oroliga, upprörda, skrämda eller rädda. Vi förstår, eller tror oss förstå att något hemskt håller på att hända. Är någon på väg att skadas, skriker någon i förtvivlan? Om någon med gäll röst säger att allting ordnar sig, är det svårt för den personen att bli trodd.

Lugna och peppa dig själv

Inför din förlossning kan du därför öva att låta med mörk röst. Du får låta, du får skrika, du får stånka och stöna, men gör det med din mörka röst. Din lugna mörka röst kommer att lugna dig själv. Har du en partner med kan din partner kanske vara ett stöd. Har du en doula kommer hon att påminna dig hur du kan låta.

Låt nej bli till JA under hela förlossningen. Under ett speciellt skede strax innan utdrivningsskedet får många mammor känslan av att de inte orkar mer. Det är en känsla som snart går över, men just då kan mamman säga: ”Nej, jag orkar inte mer. ” Din doula förstår att det känns just så, och att känslan snart kommer att förändras. Hon påminner dig om att ditt barn snart kommer att födas. Hon påminner dig om att säga JA (jag föder barn) med din mörka röst. ”JA. JA” Det kan kännas galet, roligt eller knasigt när du övar, men strunt i det. I verkligheten är det effektivt så öva, öva, öva på din mörka röst. Du kan komma att ha verklig nytta av det när barnet ska födas.

Använd rösten lugnt och koncentrerat. Träna så att kroppen och hjärnan blir van vid din mörka, mjuka röst. Det blir då lättare att använda den vid förlossningen. Tänk igenom vad du ska säga, hur och varför.

RÖSTEN

Därför ska du öva på att låta med mörk röst

Om du har möjlighet så involvera din partner i övningarna med rösten som resurs. Då kan ni använda styrkan i era gemensamma mörka röster. Ni får låta tillsammans hur mycket ni vill, med mörka, lugna röster. Annars arbetar du själv, det viktigaste är att din röst är mörk och trygg.

Det är mycket kraftfullt om du har kontroll över din röst, för då kan du också ta kontroll över din sinnesstämning och dina känslor. Förlossningen och sammandragningarna är krafter i din kropp du inte kan styra över. Du kan heller inte ha kontroll över de hormoner som frigörs i kroppen. Du kan däremot välja att ta kontrollen över din röst, genom träning. Genom att använda din mörka röst, påverkar du dig själv och får positivare känslor. Positivare känslor leder bort från smärta och oro, mot njutning och lugn.

Rösten tar dig igenom en sammandragning/värk i taget

När sammandragningen startar koncentrerar du dig på att tänka: JA! Kanske har du övat en hel mening, eller andra kraftord: JA, jag kan! JA, snart, lite till, lite till. Sucka, prata, ropa JA! med mörk röst.

När sammandragningen klingat av, ta ett djupt och ljudligt andetag. Barnet får en extra dos med syre, din kropp blir lugn. Sucka gärna tungt ett par gånger. Prata nu med din vanliga röst, om du vill säga någonting.

Slappna av fullständigt - och vila!

När nästa sammandragning startar koncentrerar du dig snabbt enligt nr 1 igen. Ta en värk i taget. När barnet föds, föds också en ny liten familj.

Nästa artikel kommer bland annat att handla om hur rädsla och smärta hänger samman.

ANLITA EN DOULA

En partner, en vän eller väninna kan vara ett naturligt stöd för dig under förlossningen. Du kan också välja att föda med Doula. Då har du och din partner kontinuerligt stöd och hjälp under hela förlossningen. Det är många mammor och föräldrapar som anlitar en Doula idag. En Doula är en kvinna som har erfarenhet av förlossningar och är tränad i att ge stöd och information till den födande kvinnan och hennes närmaste under graviditet, under förlossning och den första tiden efteråt.
 En Doula har inget medicinskt ansvar, ger inga medicinska råd och hennes roll är tydligt avgränsad i förhållande till personalen på förlossningsavdelningen. Ordet Doula kommer från grekiskan och betyder fritt översatt "kvinna som ger omvårdnad". Att kvinnor med erfarenhet från barnafödande hjälper andra kvinnor som föder barn är en urgammal företeelse. Att kvinnor med erfarenhet från barnafödande hjälper andra kvinnor som föder barn är en urgammal företeelse. ODIS är Organisationen för Doulor i Sverige. Läs mer på: www.Doula.nu

Skrivet av Agneta Rääf, verksam som Doula i Stockholm. agneta'at'doulaistockholm.se, www.doulaistockholm.se

Rekommenderat

Tips för att lättare stå ut med foglossningsmärtan

Foglossning (också kallat för bäckenuppluckring eller symfysiolys) upplevs som smärta som sitter vanligen i bäckenlederna bak i korsryggen eller fram över blygdbenet, eller på båda ställena samtidigt. Smärtan kan vara molande, huggande eller skärande, den kan komma plötsligt och avta eller sitta i länge. Den orsakas av att alla leder ... 29

Det finns 2 kommentarer till denna artikel

    Asså detta var nog det löjligaste jag läst när man ligger på förlossningen så är inte det du tänker ååh prata med mörk röst. Jag höll tyst hela förlossningen fräste åt en undersköterska en gång o bad alla vara tysta. Kom in till förlossningen en timma innan min pojk ploppade ut så aah visst prata med mörk röst när du ska föda.. Seriöst ibland undrar jag vilka det är så kommer på sådant här. Var För skulle du bli skrämd av din egen röst? Det är väl viktigare isf att BM eller partnern pratar lugnt? Och ligga o säga ja ja aldrig hört en ända kvinna göra det. Men hallå! Aja tur det kanske hjälper vissa iaf. Detta är min åsikt.
    Hej. Så skönt att höra att ni tar upp detta. Jag blev mamma i februari 2014 och läste inför min förlossning boken "Föda utan rädsla". Fantastisk bok! Nu finns även kurser att gå med föda-utan-födsla-instruktör. Information om detta hittar man på www.babypag.se.

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.