Mer i kategorin Förlossningen |

Förlossningsdags

Många mammor förbereder sig för dagen då de ska träffa sitt barn. Väskan är packad, vägen till sjukhuset är uppmätt och allt står klart. Det är bara värkarna som ska börja! Och just då, när värkarna satt in och kanske vattnet har gått så ringer man till sjukhuset och en koordinator kommer att avgöra på vilket sjukhus man ska föda och när man ska åka in. För förstföderskor är riktlinjerna tre värkar på 10 minuter under en timma. Men periodvis är trycket stort på många förlossningsavdelningar, speciellt i storstadsområdena. Då kan köerna vara långa, även för att  på telefon komma fram till förlossningskoordinatorn. Ibland kan kötiden uppgå till 30 minuter eller mer, vilket kan kännas som väldig lång tid när man har smärtsamma värkar När BliMamma undersökte väntetiderna i Västra Götaland (under oktober månad) så var väntetiderna mellan 10 och 30 minuter. Det kan därför vara ide att ringa upp och ställa sig i kö redan innan man uppnått en timma med täta värkar.

När du väl kommer fram till förlossningskoordinatorn så kommer de att fråga efter namn, personnummer, vilken graviditetsvecka du är i, om du haft vattenavgång och om fostervattnet varit klart eller missfärgat. De frågar sannolikt även om när värkarna började, intervallen mellan värkarna och om du känner fosterrörelser.

När du svarat på frågorna så kommer koordinatorn anvisa dig vart ni ska åka (om det finns flera alternativ där ni bor), eller kanske be er avvakta om bedömningen är att du ännu inte kommit in i den aktiva fasen.

Texten ovan beskriver ett typiskt förlopp  för hur den första kontakten med förlossningsavdelningen kan se ut, men kan variera mellan olika landsting. Hur ser det ut där du bor, och vilka upplevelser har du haft? Skriv gärna och berätta i kommentarerna nedan.

 

Rekommenderat

Så farligt är coronoaviruset för gravida

Så farligt är coronoaviruset för gravida

För mer info och senaste nytt om Corona-viruset, besök vår temasajt om COVID-19. Uppdatering 200227: Epedemin orsakad av det nya coronaviruset (SARS-CoV-19) fortsätter och smitta har bekräftats i ett stort antal länder, men omfattande utbrott har hittills konstaterats endast i Kina, Sydkorea och Italien. Situationen i Kina verkar ha stabiliserats med en ... 3

Det finns 0 kommentarer till denna artikel

    Skriv en kommentar


    För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

    Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.