Mer i kategorin Gravid |

Vad kan jag som gravid äta på julbordet?

Nu är det juletid igen! Med en viktig skillnad dock. Du är gravid och kan inte obekymrat mumsa i dig av allt från julbordet. Tyvärr så står det ingen liten skylt med "lämpligt för gravida" vid varje rätt. Hur ska man göra då? Man kan väl inte fråga vad varenda rätt innehåller och kolla med listan från MVCn. Det är precis vad vi på BliMamma också tänkte och därför bestämde vi oss att ta reda på vad är säkert att äta i de flesta fall och vad man absolut bör undvika.

Vid julbordet för gravida gäller egentligen samma råd som har gällt under hela graviditeten för all mat, men det är bra att vara ännu mer vaksam vid julbordet eftersom maten ofta står framme länge och det kan göra att bakterier som t.ex. listeria och parasiten toxoplasma förökar sig snabbt och kan i värsta fall orsaka missbildningar på foster och leda till missfall.

Samtidigt som julbordet erbjuder en hel del mat som är "förbjuden" för gravida så innehåller den också massor av nyttigheter att njuta av när man äter för två.

Vilken mat skall man undvika?

Vad kan man mumsa och njuta av som vanligt?

Du får tänka att de här reglerna gäller inte bara julbordet på restaurangen eller jobbet utan även hemma. Det händer ofta att julmaten åker ut och in från kylskåpet i några dagar. Därför bör du som en blivande mamma vara försiktig och ha bra koll på vilken mat som skall undvikas och att det som serveras är nylagat och fräscht.

Sist men inte minst, glöm inte att njuta av maten och firandet, för trots allt så är denna jul mycket mer speciell; det är din första jul med bebisen!

Rekommenderat

Så farligt är coronoaviruset för gravida

Så farligt är coronoaviruset för gravida

För mer info och senaste nytt om Corona-viruset, besök vår temasajt om COVID-19. Uppdatering 200227: Epedemin orsakad av det nya coronaviruset (SARS-CoV-19) fortsätter och smitta har bekräftats i ett stort antal länder, men omfattande utbrott har hittills konstaterats endast i Kina, Sydkorea och Italien. Situationen i Kina verkar ha stabiliserats med en ... 1

Det finns 70 kommentarer till denna artikel

  Håller med mikki där! Folk har blivit så himla pippliga med vad dom äter. o om ni tänker vi som är födda 80- början på 90 då fanns de inte så många rekommendationer. O vi mår ju bra ändå. Det här med leverpastej jag såg en som kommenterat är ingen fara att äta då de är en väldigt liten mängd lever. Jag brukar köpa den färska gräddpastejen. Så ett tips där;) Sen som sagt ät de ni tycker om i lagom mängd jag tror de skadar barnet mer om man helt ändrar sin kost. Så god jul på er o njut av all mumsig mat!:)
  Malou-stella: http://johannaskost.blogspot.com/2008/09/kostrd-till-gravida.html där kan du läsa lite mer. Har med a-vitamin att göra

  Har ätit leverlåda i 3 dagar nu.. undrar varför man borde undvika lever.

  det jag inte får äta är kalvsylta och leverpastej, men detta kommer jag äta ändå

  frågade min bm om det oh hon sa i normala mängder. Blir väl någon liten bit av varje men inte massor

  äter ett julbord och det är på julafton med familjen :) vilket är tryggt att veta eftersom maten åker fram ca 15 min innan vi ska äta.

  dock kommer jag skippa brieosten helt eftersom det är mögel, det känns som om det är farligare än sylta och leverpastej :/

   

  bara lite tankar ifrån mej

  Jag va på julbord förra veckan och jag visste på ett ungefär vad jag fick och inte fick äta men nu har jag ätit  lite ris a la malta... Jag hade ingen aning om att jag inte får äta det!!!

  Jag blir nu lite oroligt!!! Vet nån om det kan göra nån skada???

  mikki

  2 mikki

  Det är inte större risk att maten innehåller olika bakterier bara för att man e gravid Risken e lika stor annars.

  om man aldrig drabbats av det tidigare varför skulle man på 9 månader drabbas av allt just då om man äter sakerna till vardags sen tidigare. Tycker det är fjantigt som som sagts tidigare vi har ju kommit till och jag tror inte att min mor eller mormor avstod något från julbordet på den tiden.. Men ALLA gör som dom vill, jag avstår alkoholen sen det som är gott i övrigt rycker nog ner =)

  hum statistiken finns ju kvar.. Begreppet "Plötslig spädbarnsdöd" (PSD) har funnits sedan 1971 och betecknar oförklarliga dödsfall hos spädbarn. Begreppet används när man inte hittat någon annan dödsorsak och är den vanligaste dödsorsaken bland spädbarn som är äldre än en månad. 

  står inget om varför de dog.. kan betyda på mycket, inte bara maten?? alla gör vad dom vill med sig själva och barnet. äter, dricker, om man motionerar, om man jobbar tungt eller ej, osv..  det är upp till var och en hur man ska leva.. och jag önskar alla blivande mammor all lycka, slut!

  Sen är allt bara rekommendationer o upp till var o en hur de gör.
  Vi lever ja men kollat på statistiken över psd? O hur mkt missfall hände förr o hur många foster dog i magen?
  MammaMilla: ganska uppenbart att de klarade sig, annars hade vi aldrig varit i liv?? Säger inte att det fanns olycksfall då? Finns ju idag med och jag tror att det aldrig kommer att försvinna, men Sverige som är ett sånt bra land har så mycket "förbud"/propaganda om vad man ska och inte ska äta! De i 3e generationen åt typ allt, de jag känner i min släkt.. Känns som att det bara är i Sverige för när man kommer utomlands är det helt andra saker!Kolla bara i Asien och mellanöstern där maten ligger framme i flera flera timmar, och själv har man ju rest en hel del och sett hur gravida äter det! Äta måste vi ju göra, men man kan ju tänka extra på vad man äter?!Tur man inte gillar allt heller!

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.