Mer i kategorin Gravid |

Vad är försvagad livmoderhals?

Under graviditeten, allteftersom fostret växer och blir tyngre så ökar trycket inte bara på ryggen utan också på livmoderhalsen. Det här trycket kan leda till att livmoderhalsen vidgar sig och att förlossningen startar i förtid, innan bebisen är redo att klara sig i världen utanför. Det brukar då kallas för "försvagad livmoderhals", och det kan i värsta fall leda till missfall eller prematur förlossning.

Försvagad livmoderhals beräknas förekomma vid ungefär en graviditet av 100.

Vad finns det för orsaker till försvagad livmoderhals?

Generellt kan man säga att det i de flesta fall beror på en eller flera av följande saker:

Hur vet jag om jag har en försvagad livmoderhals?

I dag kontrollerar man inte livmoderhalsen rutinmässigt, och därför diagnosticeras en försvagad livmoderhals vanligen först efter att missfall inträffat i andra eller tredje trimestern.

Utvärdering kan göras innan påbörjad graviditet eller tidigt under första trimestern för att avgöra om det finns några indikationer på att kvinnan löper ökad risk att drabbas. Diagnosen görs genom en vaginal undersökning eller med ultraljud då livmoderhalsens längd och öppning mäts.

Hur vanligt är det med försvagad livmoderhals?

Man har uppskattat att försvagad livmoderhals drabbar 1-2% av alla graviditeter. Nästan 25% av alla missfall i andra trimestern beror på försvagad livmoderhals.

Vad kan man göra?

Misstänker man risk för försvagad livmoderhals så kan läkarna bestämma att använda en sk. cerclage. Det är en sorts krage som sys fast i livmoderhalsen under ett ingrepp, vanligen omkring vecka 14-16. Detta görs för att ge stöd åt och avlasta livmoderhalsen, och därigenom förbättra chanserna att undvika missfall.

Cerclagen tas bort under vecka 36-38 för att undvika komplikationer i samband med förlossningen. Att ta bort cerclagen medför ingen ökad risk att förlossningen skall sätta igång.

Cerclage kan i princip bara sättas in om livmoderhalsen för övrigt är frisk och opåverkad. 80-90% av fallen då man sätter in cerclage i förebyggande syfte är framgångsrika (förlossningen fördröjs minst till vecka 37), medan cerclage som sätts in vid hotande missfall sjunker den chansen till 40-60%.

Komplikationer som kan tillstöta vid insättande av cerclage omfattar infektioner, bristningar i livmoderhals och urinblåsa.

Rekommenderat

Allt om den nya jämställdhetsbonusen i föräldraförsäkringen - Uppdaterad!

UPPDATERAT 2018: Den jämställdhetsbonus som infördes 1 juli 2008 är sedan årsskiftet borttagen, medan vårdnadsbidraget togs bort den första februari 2016. För närvarande gäller att föräldrapenning betalas ut i 480 dagar för ett barn. I 390 dagar baseras ersättningen på den inkomst du har (dagar på sjukpenningnivå). De övriga 90 dagarna ... 12

Det finns 2 kommentarer till denna artikel

    Jag har nu gått 33+4 v, och hoppas på fler! Att min livmodershals hade försvagats upptäcktes när jag, i v. 23+4, åkte in till förlossningen med kraftiga sammandragningar och smärtor. Jag fick då värkstoppande dropp, och blev inskriver på sjukhuset (med sängliggande) i lite över två veckor. När jag sedan varit hemma i knappt 2 veckor, med stränga restriktioner om att inte röra mig för mycket, var vi på rutin-återbesök och upptäckte att livmodershalsen förkortats ytterliggare.. Jag blev inskriven igen, de trodde inte att livmoderstappen skulle hålla emot länge till. Under 4-5 veckor hade de mig under uppsikt på mitt lilla sjukhusrum. Sängläge var utfärdat under större delen av tiden. Nu har jag varit hemma i ca 2 veckor. Jag får visserligen röra mig lite, men jag måste hela tiden vara uppmärksam på kroppens signaler: "Blir det för jobbigt/får jag några sammandragningar?" Och jag ska förstås inte ut på några promenader eller göra ansträngande arbete i hemmet.. Jag ska mest ta det lugnt, men behöver nödvändigtvis inte ligga ned. Jag känner inga tecken på att en förlossning nalkas (förutom den där redo-känslan i kroppen, som infunnit sig i 2-3 veckor). Det här är min andra graviditet, jag har en dotter sedan tidigare, och det är två små krabater i magen denna gång. Jag är lycklig för varje dag som går, och jag är evigt tacksam att de små inte kom ut före v. 30. Nu väntar jag bara och hoppas på att graviditeten går så långt att de får sätta igång mig istället ;) Läkarna tyckte att det vore typiskt, hehe.. Mvh Madelene
    Jag har försvagad livmoderhals och är sängliggande, med kortare sittsessioner, i min tredje graviditet sedan v 14+1. Är i nu v 21. Har ett abdominalt cerklage inopererat sedan jan 07. Ett band som alltså kan sättas fast även om tappen är extremt kort (efter operation tex) eller på annat sätt skadat. Detta ingrepp är ännu ovanligt i Sverige men vanligt tex i USA där man ofta väljer att göra denna variant då den görs innan en graviditet (ingen risk för mf) har minskad infektionsrisk (för att allt sitter inne i kroppen) och anses vara något hållbarare. Kan vara bra för kvinnor att veta att hopp finns även om tappen som sagt inte är av bästa längd eller att man som jag anses vara infektionskänslig och därför inte kandidat för den vanliga varianten. Skriver om min liggande/stillasittande och annorlunda graviditet på www.finnjonna.blogspot.com om någon undrar nåt mer. Vänligen Jonna

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.