Mer i kategorin Förlossningen |

Vad är Apgar och hur beräknas den?

Efter förlossningen så bedömer barnmorskan eller förlossningsläkaren din nyfödda bebis tillstånd enligt bestämda kriterier på den så kallade Apgarskalan.

Apgarbedömningen uppfanns av barnmorksan Virginia Apgar 1952. Under bedömningen tittar man på hjärtfrekvens, andning, tonus, reflexer och hudfärg. Varje kategori bedöms med 0-2 poäng, där högsta möjliga Apgarpoäng är 10.

Kategorier

Hjärtfrekvens

0-Barnet har ingen puls

1-Hjärtfrekvensen är lägre än 100 bpm

2-Hjärtfrekvensen är högre än 100 bpm

högsta möjliga Apgarpoäng är 10
Andning

0-Bebisen andas inte

1-Bebisen gråter eller gnäller svagt och har svag eller oregelbunden andning

2-Bebisen skriker starkt och andas normalt

Muskelspänning (tonus)

0-Slapp tonus och inga rörelser

1- Rör sig något och har någon tonus i armar och ben

2-Rör sig fint och är aktiv

Reflexer

0-Reagerar inte när luftvägarna rensas

1-Grimaserar när luftvägarna rensas

2-Grimaserar, drar sig undan, hostar eller nyser när luftvägarna rensas

Hudfärg

0-Hela kroppen är gråaktigt blå eller blek

1-Kroppen har fin färg men händer och fötter är blåaktiga

2-Hela kroppen har fin färg

Bedömningen

Efter förlossningen görs bedömningen efter 1 minut, och sedan igen efter 5 och 10 minuter. De flesta bebisar får 8-10 poäng efter enminut och behöver ingen särskild vård. Efter 5 och 10 minuter får de allra flesta bebisar en 9 eller 10 på Apgarbedömningen.

Det är viktigt att inte få panik om din bebis får en låg poäng initialt
Får din bebis en poäng på mellan 5 och 7 kan den behöva lite extra hjälp att komma igång. Barnmorskan kan då till exempel gnugga bebisen med en handduk eller ger lite syrgas.

En poäng under 5 kan indikera att bebisen är i så dåligt tillstånd att den behöver hjälp. Man lägger då bebisen på en särskild vagn i förlossningsrummet under värmelampa samtidigt som man ger syrgas och läkare tillkallas för att närmare undersöka barnet.

Det är viktigt att komma ihåg att inte få panik om din bebis får en låg poäng initialt. Den kan snabbt hämta sig och vid nästa bedömning få en 9 eller 10! Det är inte heller förknippat med någon ökad risk för framtida men. Barnmorskorna och läkarna är erfarna och beredda att snabbt ge ditt barn den bästa tänkbara hjälpen.

Rekommenderat

Så farligt är coronoaviruset för gravida

Så farligt är coronoaviruset för gravida

För mer info och senaste nytt om Corona-viruset, besök vår temasajt om COVID-19. Uppdatering 200227: Epedemin orsakad av det nya coronaviruset (SARS-CoV-19) fortsätter och smitta har bekräftats i ett stort antal länder, men omfattande utbrott har hittills konstaterats endast i Kina, Sydkorea och Italien. Situationen i Kina verkar ha stabiliserats med en ... 3

Det finns 16 kommentarer till denna artikel

  Min lilla pojke fick bara 1-1-1 urakutsnitt och intensiv vård i 18 dagar
  Har nu efter 2 mån insett hur nära vi va att förlora våran lilla tjej :/ Hon hade 1 poäng vid en minut 4 poäng efter fem min 5 poäng efter tio min!! Tack och lov så va jag nedsövd blev urakut snitt....men stackars sambon som frågade gång på gång om hon var död och ingen svarade på 10min....
  Jilted

  2 Jilted

  4, 8, 9 blev min flickas poäng efter akut snitt i v. 37
  fick efter 1 minut - 7 , 5 minuter- 8 och efter 10 minuter - 9. Och då är min tös född v 25 :) hon var/är stark.

  Jag förstår och tycker att det är jättebra att dom gör "uträkningar" på bebisen när den väl kommer ut, så man ser att allt är bra. Men att sedan dela med sig så mycket "info" till föräldrarna kan kännas lite oroväckande.. känns mer som en tävling om vem som mådde bäst..eller vem som hade den svåraste förlossningen. Känns lite dumt måste jag säga. Så länge barnet mår bra och föräldrarna tycker jag inte att man ska behöva "poängsätta" bebisarna.. Det kan barnmorskor och läkare hålla för sig själva!

  Mitt lilla hjärta fick 4 poäng när han föddes och håller på o börja gråta varje gång jag tänker på det, de första magiska ögonblicket gav mig nästan 2 minuters hjärtstillestånd 

  Min plutt fick 10 av 10 :)

  Ja minns inte att dom sa detta, vet ju att de kollar.. men hon mådde ju super, så spelar inte så stor roll :) Står säkert i journalen :)

  fick 10 av 10 :)

  Berättar de direkt, eller får man veta senare vilka poäng bebisen får?

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.