Mer i kategorin Gravid |

Sola under graviditeten?

iStock_000011987746XSmallNu när det är sommar så vill man ju ut och njuta i solen, och kanske sola och skaffa sig lite färg, men hur är det under graviditeten, är det farligt för fostret eller för dig att sola under gravditeten? Frågetecknen är många, men i denna artikel försöker vi reda ut begreppen åt dig.

Att sola är i sig inte farligt för fostret då det ligger väl skyddat inne i din livmoder och påverkas inte direkt vare sig av UV-strålning eller värme. Däremot har du som gravid ofta en kroppstemperatur som ligger c:a en halv grad över din vanliga, och därför kan du som gravid vara känsligare för höga temperaturer. Därför kan det vara en god ide att ta det försiktigt med solandet och att undvika att steka sig under de intensivaste timmarna mitt på dagen, samt att svalka sig regelbundet och att dricka rikligt.

Pigmentfläckar

Under graviditeten har man ökade nivåer av homoner som gör att man lättare får en ökad pigmentering av huden. Vid solande finns det därför en risk att oregelbundna fläckar med ökad pigmentering uppstår, och dessa kan ofta kvarstå även efter graviditeten. Detta är en anledning till att ta det försiktigt med solandet under graviditeten, vilket gäller även solariesolande.

Folsyra och solande

UV-strålning bryter ner folsyra, ett ämne som är särskilt viktigt för fostret under de första 12 veckorna. Det finns forsningsresultat som indikerar att intensivt solande i början av graviditeten ökar risken för folsyrebrist och därmed risken för neuralrörsdefekter. Denna forskning är dock i sin inledningsfas och mer forskning behövs innan man kan med säkerhet säga hur stor risken är.

Det kan dock vara en god ide att sola mycket restriktivt de första 12 veckorna av graviditeten. Därefter bör riskerna för just folsyrebrist vara minimala.

Sammanfattningsvis kan man säga att under de 12 första veckorna bör man minimera sitt solande till kortare stunder, därefter kan man sola mer som vanligt, men var uppmärksam på att kyla av dig och att dricka mycket vatten. Om du verkar ha lätt för att få pigmentfläckar bör du kanske avstå solande under graviditeten för att inte dra på dig permanenta pigmentfläckar.

Rekommenderat

Sola under graviditeten?

Sola under graviditeten?

Nu när det är sommar så vill man ju ut och njuta i solen, och kanske sola och skaffa sig lite färg, men hur är det under graviditeten, är det farligt för fostret eller för dig att sola under gravditeten? Frågetecknen är många, men i denna artikel försöker vi reda ... 20

Det finns 19 kommentarer till denna artikel

  Biruni Üniversitesi Hastanesi , yarının sağlık profesyonellerini yetiştirirken dünya standartlarında sağlık hizmetleri sunma amacıyla kurulmuş tam entegre bir tıp kurumu olarak öne çıkıyor. Eğitim, bilim ve teknolojinin sinerjisi ile güçlenen hastane, 80.000 m2'lik geniş bir kapalı alanda cerrahi ve iç hastalıklar alanlarında bir dizi sağlık hizmeti sunmaktadır.

  https://www.militarybarrier.com/
  http://www.joesco.cn
  https://www.gabion.biz/
  https://medium.com/@joesco189/military-barriers-innovative-solutions-evolved-from-gabion-baskets-ddea6145276e
  https://www.youtube.com/channel/UCxHwYpwbuEE3rz00yofOO9A 
  https://www.facebook.com/profile.php?id=100090756444851
  https://www.tiktok.com/@joesco_barrier

  Your article is a perfect article without a hitch. Thank you. My site:   Ok Live

  Your article is a perfect article without a hitch. Thank you. My site:   OKBet app

  Att basta är INTE farligt, har aldrig läst dummare inlägg.

  Att basta vet jag är väldigt farligt för babyn då det blir så varmt för babyn..
  Men att sola är jag faktiskt väldigt osäker på.. Dels så blir det ju extremt ljust för babyn, vilket måste vara mycket obehagligt. Och så är det ju det att ingen vet -exakt- hur babyn påverkas av det.

   

  Jag brukar sitta på balkongen de varma dagarna, men oftast bara en kortare stund, så man inte stör lilltjejen för mycket, och så hon slipper det obehagliga ljuset

  Väntar mitt först barn, beräknad till Okt. Älskar att ligga och sola men nu när ja läser alla kommentarer så blev jag lite avsträckt för pigmentfläckar. Finns det någon kräm man kan dämpa pigmentfläckar? Självklart så dricker och äter frukt ofta när kag är ute i solen.
  Jag fick också pigmentfläckar på kinderna, och detta trots att jag inte alls pressat i sol eller solarium (och aldrig i mitt liv skulle göra heller). Det verkar räcka med att få sol på sig :/ Trots att jag skulle utstå vilken pigmentfläck som helst för min dotter, så blir det nog högre solskyddsfaktor och mer försiktighet nästa gång jag är gravid ;)
  Tack för infon! Jag har fått pigment fläckar i hela ansiktet Och på övanläppen så det ser ut som en mustach! Så skydda er om ni har börjat få fläckar för mina har inte Gått bort! Får kontackta hudspecialist efter graviditeten och hoppas På att de kan hjälpa mig att få bort fläckarna! Ttjjohejjj

  Som Hudterapeut så brukar jag avråda från solande då jag sett för många som fått dras med trista fläckar resten av livet. Nog kan man strunta i att sola en sommar några gånger under sitt liv. började själv använda solskydd dagligen redan i april. Barnet beräknas till oktober. I övrigt använder jag hudkrämer med mycket antioxidanter nu då graviditeten i sig påfrestar mycket på huden.

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.