Mer i kategorin Gravid |

Reumatoid artrit och graviditet

measurement of the blood pressureReumatoid artrit eller ledgångsreumatism är en kronisk inflammatorisk ledsjukdom som drabbar ungefär en procent av befolkningen och är vanligare hos kvinnor än män. Även om sjukdomen är något mer typisk för efter 50-års åldern så får många kvinnor diagnosen under barnafödande ålder, precis när de vill bilda familj. Reumatoid artrit påverkar ofta händer och handleder, men även armbågar, axlar, nacke, knän, höfter och fötter. Insjuknandet kan se väldigt olika ut från person till person. Oftast börjar den som en inflammation i små leder i händer och fötter men vid ett senare stadie drabbar hela kroppen.

Det är viktigt att veta att även om symptom uppkommer innan graviditeten eller om kvinnan får diagnosen ”reumatoid artrit” så sjukdomen gör inte det svårare att bli gravid och graviditetsförloppen ser inte annorlunda ut. De flesta kvinnor (c:a 70%) faktiskt upplever att de får färre symtom under graviditeten, särskilt under andra trimestern. Enda skillnaden har upptäckt av läkare i en ny studie som har visat att barn till mödrar diagnostiserade med reumatoid artrit löper något större risk att födas för tidigt. Risken att födas för tidigt har bedömts vara 1.5 gånger större. Forskarna har kommit däremot fram till att fostertillväxten hämmas inte av sjukdomen och påverkar inte heller barnets utvecklande efter födseln.

 

Rekommenderat

Graviditetssymptom - hur länge varar de?

Graviditetssymptom - hur länge varar de?

Graviditeten är en superhärlig tid. Kan man tänka sig att kvinnans kropp är ett hem för ett helt nytt liv? Samtidigt så förändras allt i kroppen så mycket - man får många symtom och ibland känns alla upplevelser som ett rent kaos för kroppen och själen. Många av de uppkomna ... 1

Det finns 1 kommentarer till denna artikel

    niinah

    5 niinah

    har psoriasis artrit, och nu är jag gravid med andra barnet, under första graviditeten mådde jag as dåligt i början men sen som en gud, första gången jag på 4 år som jag gick utan värk, känndes verkligen som en dröm. men efter förlssningen kom värsta skovet någonsin och blev näst intill sängliggandes i 6 månader tills jag kunde sluta amma och börja med mediciner igen. nu under andra graviditeteten kan jag knappt gå, kraftig vätskesamling i knäna och vristerna, är i vecka 7 så nu väntar jag bara på att det ska bli bättre så man kan njuta lite :)

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.