Mer i kategorin Gravid

Kan man dricka glögg när man är gravid?

Så här när det går mot advent, lucia och jul så blir det så klart många tillfällen att avnjuta en kopp varm glögg med russin och mandel. Men vad gäller när man har en liten i magen? Kan man dricka glögg när man är gravid ?

Svaret är generellt nej, om man avser den vanligast förekommande glöggen, som innehåller alkohol från c:a 2.25% och uppåt. Alkohol, även i små mängder passerar relativt ohindrat genom moderkakan till fostret, som utsätts för samma alkoholmängd som mamman.

Socialstyrelsen rekommenderar uttryckligen att gravida helt avstår från intag av alkohol under graviditeten, då det oklart hur denna påverkar fostrets utveckling.

Välj därför ett alkoholfritt alternativ om du vill dricka glögg, men tänk på att även "alkoholfria" alternativ kan innehålla små mängder alkohol, vilket kan vara bra att känna till.

Försvinner inte alkoholen när man kokar glöggen?

Svaret här är tyvärr nej, om man inte kokar glöggen i minst 50 minuter. En studie har visat att 1-2% av alkoholen försvinner för varje minut man kokar glöggen. Dvs, efter 50 minuter kan teoretiskt all alkohol vara borta.

Men rekommendationen måste ändå bli att inte försöka koka bort alkoholen då det är svårt att avgöra hur mycket som återstår i glöggen. Det är därfär bättre att helt avstå.

Det finns 44 kommentarer till denna artikel