Mer i kategorin Gravid |

Kan man dricka glögg när man är gravid?

Så här när det går mot advent, lucia och jul så blir det så klart många tillfällen att avnjuta en kopp varm glögg med russin och mandel. Men vad gäller när man har en liten i magen? Kan man dricka glögg när man är gravid ?

Svaret är generellt nej, om man avser den vanligast förekommande glöggen, som innehåller alkohol från c:a 2.25% och uppåt. Alkohol, även i små mängder passerar relativt ohindrat genom moderkakan till fostret, som utsätts för samma alkoholmängd som mamman.

Socialstyrelsen rekommenderar uttryckligen att gravida helt avstår från intag av alkohol under graviditeten, då det oklart hur denna påverkar fostrets utveckling.

Välj därför ett alkoholfritt alternativ om du vill dricka glögg, men tänk på att även "alkoholfria" alternativ kan innehålla små mängder alkohol, vilket kan vara bra att känna till.

Försvinner inte alkoholen när man kokar glöggen?

Svaret här är tyvärr nej, om man inte kokar glöggen i minst 50 minuter. En studie har visat att 1-2% av alkoholen försvinner för varje minut man kokar glöggen. Dvs, efter 50 minuter kan teoretiskt all alkohol vara borta.

Men rekommendationen måste ändå bli att inte försöka koka bort alkoholen då det är svårt att avgöra hur mycket som återstår i glöggen. Det är därfär bättre att helt avstå.

Rekommenderat

Allt om den nya jämställdhetsbonusen i föräldraförsäkringen - Uppdaterad!

UPPDATERAT 2018: Den jämställdhetsbonus som infördes 1 juli 2008 är sedan årsskiftet borttagen, medan vårdnadsbidraget togs bort den första februari 2016. För närvarande gäller att föräldrapenning betalas ut i 480 dagar för ett barn. I 390 dagar baseras ersättningen på den inkomst du har (dagar på sjukpenningnivå). De övriga 90 dagarna ... 12

Det finns 44 kommentarer till denna artikel

  Ni har feltolkat studien. Studien är beskriven i läkartidningen och är från 2001. 1-2% av den alkoholen som är i kastrullen försvinner för varje minut. Inte 1-2 % av den mängden alkohol du hade från början. Man behöver alltså inte koka i 50 min... däremot visade studien att 5 min inte var tillräckligt vid 5% alkoholvol och högre. 

  http://ltarkiv.lakartidningen.se/2001/temp/pda23854.pdf

  Det finns faktisk jättegoda HELT alkoholfria alternativ. Bland annat säljer ICA en egen alkoholfri glögg och Saturnus har en med smak av hallon och lakrits. Har provat båda och tycker de smakar minst lika gott som glögg med alkohol. Jag tycker man får göra som man vill men då jag själv avstår alkohol helt så funkar dessa för mig :D Även bra om man vill köpa till barnen.

  Linda: läst slutet av artikeln? Troligen inte!

  men...har alla missat att om man kokar glöggen så kokar ju alkoholen bort?!

  ikeas glögg är också kanon!:D

   

  Det finns ju alkoholfri glögg? Man ger väl tex inte barnen glögg med alkohol i? Klart man kan dricka glögg?

  Tane

  1 Tane

  drack ett glas alkoholfri glögg när det var gratisprov här i centrum. liten mängd skadar inte fostret, finns värre saker som skadar foster. 

  Hjälp! Visste inte ens att glögg innehöll alkohol!!! Har dock bara druckit ett glas glögg ännu. Måste kolla på flaskan om det faktiskt innehåller alkohol. Tur att jag läste detta innan julen!

  Jag har prövat Herrljunga Vinglögg 0.0%. Finns på ICA och den är jättegod. http://1911glogg.se/sortiment/alkoholfri-glogg

  Allt är fortfarande bara rekommendationer!! Om ni inte förstår varför dessa REKOMMENDATIONER tillkommit så ring er bm eller livsmedelsverket. Sen tror jag inte att någon följer alla rekommendationer under hela sin graviditet men är som med allt annat vissa lyssnar mer o vissa mindre på rekommendationer. Alla är vi olika o tur det. Men för dom (oss) som vill lyssna på rekommendationer är det jätte bra att det finns information att läsa

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.