Mer i kategorin Förlossningen |

Hur vet man om förlossningen satt igång?

contractionsNär är det egentligen dags för förlossningen? Hur vet man när den sätter igång? Några av dina frågor kan du få svar på här.

Slemproppen

Slemproppen sitter som en kork i livmoderhalsen och skyddar barnets sterila miljö från bakterier och föroreningar utifrån. Innan förlossningen brukar slemproppen lossna, och detta kan ske dagar eller veckor innan förkossningen verkligen startar.

Det kan vara svårt att veta om slemproppen lossnat eller ej, men man kan upptäcka den när den kommer ut som en tjock, slemmig flytning. Många märker dock aldrig när slemproppen lossnar.

Värkar och sammandragningar

Förlossningsvärkar känns ofta annorlunda än de sammandragningar man kan känna under graviditeten. De är ofta oregelbundna och kommer med flera timmars mellanrum inledningsvis, och kan känns som molande menssmärta och värk i ryggen som strålar ned mot ljumskarna.

Efterhand ökar värkarna i intensitet, varaktighet och frekvens för att slutligen övergå i regelrätt förlossningsarbete.

De här förvärkarna kan pågå i flera dagar och kan vara fysiskt påfrestande om det är svårt att sova. Blir det riktigt jobbigt så kan man få hjälp med smärtlindring. Kontakta din förlossningsavdelning för råd.

När värkarna blir allt mer regelbundna och frekventa är det ett tecken på att förlossningen närmar sig. Det kan vara ide att hålla reda på hur långa och hur frekventa värkarna är, eftersom detta är en av de faktorer som avgör när det är dags att åka till förlossningen.

I regel bör man kontakta förlossningsavdelningen om värkarna kommer tätare än 3-5 minuter (5-6 minuter om du är omföderska). Använd gärna vår värktimer för att hålla reda på dina värkar.

Vattnet går

Fostersäcken innehåller 1-2 liter fostervatten, och att fosterhinnan brister kan vara en indikation på att en förlossning kommer att starta inom 24 timmar, men långt ifrån alltid. Det är inte alltid enkelt att veta när vattnet gått då det ibland endast sipprar ut. En indikation kan vara lukten - vissa tycker att fostervatten luktar lite som sädesvätska.

Du bör alltid ringa förlossningen när vattnet gått för att avtala om en tid för kontroll. Har förlossningsarbetet inte kommit igång vid kontrollen kan du få åka hem och om det skulle behövas får du komma tillbaka för igångsättning inom 36-72 timmar. För de flesta startar dock värkarbetet av sig själv inom den tiden.

När ska man kontakta sjukhuset?

Om dina värkar kommer med mindre än 3-5 minuters mellanrum så bör du kontakta förlossningsavdelningen. För omförderskor så är samma siffre 5-6 minuter. Använd vår värktimer för att hålla koll på dina värkar.

Du skall även kontakta förlossningsavdelningen om det kommer blodiga flytningar. Skulle en kraftigare blödning uppstå måste omedelbart ta dig till sjukhus - tillkalla ambulans och ligg ner så mycket som möjligt.

Rekommenderat

Så farligt är coronoaviruset för gravida

Så farligt är coronoaviruset för gravida

För mer info och senaste nytt om Corona-viruset, besök vår temasajt om COVID-19. Uppdatering 200227: Epedemin orsakad av det nya coronaviruset (SARS-CoV-19) fortsätter och smitta har bekräftats i ett stort antal länder, men omfattande utbrott har hittills konstaterats endast i Kina, Sydkorea och Italien. Situationen i Kina verkar ha stabiliserats med en ... 3

Det finns 3 kommentarer till denna artikel

  Jag har 3 mån kvar och är (ännu?) inte nervös för förlossningen. Däremot känns det som att det kommer bli förvirrande med när man ska åka in, om det är förlossningsvärkar och hur tätt de kommer. Förr trodde jag att när vattnet gick så var det dax att åka! Är alltså förstföderska.

  Som tur är för mig så är min syster också gravid och har BF i mars, så hon kommer säkert kunna råda mig. Jag kommer inte heller vara rädd för att ringa barnmorskan eller förlossningen, de har säkert hört alla slags frågor och jag kommer varken vara den första eller sista att ringa om hjälp.

  Lycka till alla mammor där ute, det kommer säkert gå hur bra som helst!

  Rohlen

  2 Rohlen

  Att ringa förlossningen kostar inte mer än någon minut och kanske några kronor på telefonräkningen. Dom är vana vid "dumma frågor" dom som svarar och dom finns där för dig! Jag har upplevt alla barnmorskor på förlossningen över telefon som mjuka och vänliga och dom har alltid svarat lugn och fint på alla frågor och gett stöd och tips :)

  Mitt råd till alla är väl egentligen att slå en signal! Better safe than sorry?

  Jag ringde dagen innan de va dags för min ryggvärk var så extremt jobbig. (Hade ett tryck "neråt" under 3 dygn och hade svårt att sova och att bara leva) Dagen efter "kissade" jag på mig och ringde för jag trodde vattnet gått.. Vätskan var luktfri och hade lite slem i sig, typ fosterfett...

  Skulle ringa efter 2 timmar. Jag läkte vatten fortfarande och fick åka in. Hade inga värkar! Bara några små svaga. Fick åka hem på kvällen och ställde mig i duschen och drog på varmvattnet. värkarna försvann och jag gick å la mig. sov 2 timmar och sen åkte vi in på morgonen på avtalad tid.

  Blev igångsatt och 4,5 timme senare var sonen född :)

  niinah

  5 niinah

  jag är as förvirrad. förstår ingenting. vet inte om det är förvärkar jag har eller om det är på G... har nu haft värkar i 2 hela dagar och är inne på dag 3 nu... 10 min mellanrum och värkarna varar ca 1 min. jag har absolut ingen aning om slemmis släppt.... detta är jobbigt, att inte förstå nått alls :((( är i v 38+4 idag.

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.