Mer i kategorin Förlossningen |

Hur skriver man ett förlossningsbrev?

Hur skriver man ett förlossningsbrev?Ibland blir man överväldigad och rädd av all som graviditeten för med sig och vill inte ens tänka på all förberedelse inför förlossningen, men trots det måste man!

Förlossningsbrevet (förlossningsplan och födelseplan är andra vanliga benämningar) är en av de saker som hjälper barnmorskan på förlossningsavdelningen på den korta tid som hon har att lära känna dig, att förstå vad är det exakt du vill och hur hon kan underlätta och hjälpa dig på bästa sättet för dig. Så slipper du också massor av frågor som kan kännas ganska tuffa när man väl är där och har jätteont.

Men vad ska en sådant brev innehålla? Det är inte lätt att veta, så vi bestämde oss att skriva en kort guide med att-tänka-på innan förlossningen och som du kan använda som stöd när du skriver ditt förlossningsbrev, antecknar för dig själv eller fyller i vår mall som du kan ladda ner.

 1. Börja först med att skriva ditt namn och personnummer, samt namn på pappan. Det är många föderskor som kommer samtidigt och det kan hända lätt att ditt brev blandas med andras brev eller andra paper på sjukhuset.
 2. Vad vill du ha som förberedelse inför förlossningen? Vill du ha lavenemang, vill du duscha eller bada (om det är ont om tid så kanske det inte kan uppfyllas, men finns det tid och möjlighet så kanske det går att ordna).
 3. Barnmorskan. Accepterar du att det finns studenter eller praktikanter som kommer och tittar ibland och lär sig under din förlosning eller vill du bli lämnad i fred. Kan du acceptera manliga barnmorskor eller vill du absolut inte ha en sådan?
 4. Vad vill du ha för smärtlindring? En artikel om smärtlindring kommer snart publiceras på "Bli Mamma.se" som ska innehålla för och nackdelar för både dig och bebisen med de olika smärtlindringmetoder som finns. Generellt så måste du välja bland medicinska och naturliga smärtlindringsmetoder. Bland naturliga smärtlindringsmetoder kan du välja bland andning och avslappning, dusch och bad, massage, TENS och akupunktur. Till medicinska metoder räknas lustgas, epidural blockad, spinal bedövning, bäckenbottenbedövning, livmoderbedövning (även kallad för PCB) och petidin eller morfin. Läs gärna genom för och nackdelarna och välj vad du skulle vilja i första hand och vad du kan tänka dig överväga. Glöm inte att skriva ner de allergier eller reaktioner mot bedövning som du känner till att du haft.
 5. Vilken ställning vill du föda i? Du kan så klart ändra dig om du ser att det känns bekvämare att krysta i enn annan position men det ändå är bra att du har en utgångspunkt för det. Vanliga ställningar som man krystar i är hukande ställning (du kan tom välja att ha din partner bakom dig att luta dig mot, framptböjd ställning, liggande på rygg, knästående lutad över en saccosäck/sängkanten, gåstol, sackosäck och förlossningspall.
 6. Är du orolig för att spricka? Då kan det vara värt att du skriver att du vill ha tydliga instruktioner från barnmorskan för att undvika det. Hon kan ge dig råd om vilken ställning du bör inta för att minska risken att spricka osv. Hon kan också med tryck eller bedövningsspray mot mellangården (perinealskydd) minska risken för bristningar och minska smärtupplevelsen för dig.
 7. Vad vill du ha för smärtlindring om du ändå spricker? Kan du tänka dig få spruta i underlivet eller vill du helst ha en bäckenbottenbedövning. Vill du ha självupplösande tråd?
 8. Vad skall man göra med bebisen när den är redan ute? Vill du ha den direkt på magen? Vill du att din partner ska ta emot den? Vill du att han ska klippa av navelsträngen? Vill du ha en mysig stund alla tre efter att bebisen är född, helt ensamma i lugn och ro?
 9. Vem skall ta beslut om du inte kan? Det är viktigt för barnmorskan att veta vem att vända sig till i fall det finns val och du är för trött för att fatta beslut. Bäst i de stunderna är att lämna rätten till pappan om han känner till vad du vill och om du känner dig trygg med hans beslut.
 10. Kommer du på något mer som du känner är viktigt eller du känner dig orolig för? Glöm inte att skriva det. Det är bättre med en sak för mycket än för lite.

Glöm inte att avsluta ditt förlossningsbrev med något positivt till personalen, i stilen: Jag hoppas att ni tillsammans med oss vill göra vårt barns födelse till ett positivt minne som vi aldrig kommer glömma.

Ladda gärna ner och använd vår mall för förlossningsbrev.

Rekommenderat

Så farligt är coronoaviruset för gravida

Så farligt är coronoaviruset för gravida

För mer info och senaste nytt om Corona-viruset, besök vår temasajt om COVID-19. Uppdatering 200227: Epedemin orsakad av det nya coronaviruset (SARS-CoV-19) fortsätter och smitta har bekräftats i ett stort antal länder, men omfattande utbrott har hittills konstaterats endast i Kina, Sydkorea och Italien. Situationen i Kina verkar ha stabiliserats med en ... 3

Det finns 27 kommentarer till denna artikel

  KAN MEDDELA ATT JAG PRECIS FÖDDE SKREV "ALL SMÄRTLINDRING SOM GÅR ATT FÅ" OCH BAD MASSOR MED GGR EFTER PUDENDUS BLOCKAD MEN FICK BARA EDA FÖR ATT BM KAN INTE LÄNGRE GE PUDENDUS BLOCKAD FÖRRÄN EFTER BARNET ÄR UTE. HON SKET I ATT TILLKALLA FOLK SOM KUNDE AV EGEN VILJA. PASSA ER FRÅN ATT SKRIVA SÅNNA HÄR LÖGNER OCH INTERVJUA EN FÖRLOSSNINGSLÄKARE ISTÄLLET, JAG FICK PANIK P G A ATT JAG TRODDE PÅ SÅNNA HÄR SIDOR

  Tea

  4 Tea

  Jag ska föda för första gången (tvillingar dessutom) och är SÅ glad att systemet med förlossningsbrev finns då vi är ganska bestämda hur vi vill ha det, både om det blir vaginal förlossning eller kejsarsnitt. Och jag tror att det kan bli rätt svårt att förmedla alla sina tankar när man väl är där och allt är igång. Som sagt är det ju inte så att man inte kan ändra sig. Och angående om det står pappa eller ej: Vad tycker ni de ska skriva då? De kan ju inte skriva partner heller för då kanske någon har med sig sin mamma, pappa, kompis, syskon osv... Lägg ner, ni gör bara bort er. Försök läsa mallen för vad den är i stället...

  Det var då ett jäkla tjöt om Pappan hit pappan dit.. Om ni nu tar åt er så förbannat så läs inte. Och ta inte åt er.

  Det är normalt att få familj med PAPPAN. Sen hur pappan i frågan tolkas spelar la ingen roll för ni skriver väl brevet själva? Lägg ner negativiteten och skriv brevet och var tysta istället...

  Måste bara kommentera också att ordet PAPPA står med en gång!! Jösses, vad var det att bli hysterisk över...

  Bra Mall och bra skrivet. =) Nu till brevet och föda snart!!

  Löjligt, tänk lite själva. Byt ut "pappa" mot partner själva i huvudet. Buhu!

  Tycker det är jätte bra att det finns någon form av förlossnings mall FÖR DOM SOM VILL HA EN.

  Känner man för att skriva en tycker jag man ska göra det, sen behöver man inte följa den väl på förlossningen eller så kan man helt enkelt inte följa den pgo andra saker. Men det kan alltid vara bra att skriva hur man känner och tycker för det är inte alltid amn kan komunisera när man är inne på fölossningen pgo av många olika anledningar.

  Sen behöver man inte klaga så himla myk som folk gör! Har folk seriöst inget bättre för sig? Pappa, partner, närstående, vad kvittar ni förstår väll själva hur som menar!

  San87

  0 San87

  OTROLIGT bra, har sparat mallen. Här ska det skrivas, otroligtbra TACK!!

   

  http://sannis1987.blogg.se

  vilken bra artikel! Supertacksamt för tips!

  Måste säga att det är jättebra med en mall! Att en del orkar hänga upp sig på så små detaljer, det är ju bara att ändra t.ex "pappa" mot det som passar! Tänk lite vett ja! :D

  Blimamma. se ger råd/tips och är inte en sida som man måste följa slaviskt! PUNKT.

  Måste säga att det är jättebra med en mall! Att en del orkar hänga upp sig på så små detaljer, det är ju bara att ändra t.ex "pappa" mot det som passar! Tänk lite vett ja! :D

  Blimamma. se ger råd/tips och är inte en sida som man måste följa slaviskt! PUNKT.

  finns inget som heter "NORMALT" inför en förlossning.... tråkigt att du ser det så...

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.