Mer i kategorin Graviditeten vecka för vecka |

Graviditetsvecka 36

Bebisen

Bebisen väger nu omkring 2.5 kg och är c:a 47 cm lång. Den här veckan har bebisens naglar definitivt nått kanten av fingrarna. Vid förlossningen kan naglarna se ganska långa och spetsiga ut. Bebisen riskerar inte lika mycket att riva sig själv med naglarna eftersom det är så ont om utrymme i livmodern vid det här laget.

Bebisen fortsätter att bygga sina fettdepåer och blir allt knubbigare och rundare. Bebisen börjar utveckla sitt eget immunförsvar.

Du

Livmoderns övre del har nu vuxit ungefär 15 cm ovanför naveln och din viktökning ligger sannolikt omkring 10.8 till 13 kg. De flesta kvinnor börjar känna rejält sig tunga och otympliga och börjar tänka "ska bebisen aldrig komma ut?". Vissa får problem med att äta och att andas djupt. Det kan då vara bra att äta lite men ofta för att inte ytterligare öka sitt obehag.

Livmoderhalsen kommer att börja utvidgas under de kommande veckorna för att bebisens huvud och kropp så småningom skall kunna passera ut genom förlossningskanalen. Livmoderhalsen behöver vara 10 cm öppen för att bebisen skall kunna förlösas.

Om det känns tungt just nu, håll ut! Det är bara några få veckor kvar och alla besvär och obehag kommer snart att få sin belöning!

Se vilka medlemmar som är gravida i denna vecka + massor av annat relaterat innehåll

Bilder från vecka 35

 

Frågor för vecka 36

Rekommenderat

Vad gör man hos MVC under graviditeten?

Vilka undersökningar och vilka kontroller som uförs hos barnmorskan och MVC (mödravårdscentralen) varierar från landsting till landsting. I den här artiklen försöker vi beskriva de vanligast förekommande undersökningarna och kontrollerna som man genomgår hos MVC. Kom ihåg att du själv kan välja vilken MVC du ska gå till. Pappan är ... 14

Det finns 238 kommentarer till denna artikel

  V 35+1 idag :-). Inte långt kvar nu, tiden flyger iväg, och kan inte riktigt förstå att det snart är över :-). Graviditeten är underbar, men längtar såklart tills våran skatt tittar ut :-).

  jag fick veta av en mamma att det är vanligt att tvillingar kommer tidigt och min dotter som är synsk sa igår att dom kommer tidigt. så jag ändrade tiden idag och flyttades fram flera veckor. Jag blir lite orolig för deras storlek men jag är en vanlig mamma som får ovanliga barn. dom har sagt i magen att dom vill bli små så det går lättare att föda dom växer ju sedan. nåja det blir nog bra när det blir färdigt det brukar det bli. det är trångt i ryggen nu dom ligger högt så revbenen gör ont.

  Jenni

  5 Jenni

  35+4 idag och två dagar kvar till tul!
  mim_

  5 mim_

  Trött, trött och trött, det är vad jag är nu, mest hela tiden! Vill hålla igång men kroppen orkar inte. Längtar nu tills han bestämmer sig för att komma ut, vilket jag hoppas blir snart. Hellre tidigare än senare! Han sparkar fortfarande massor, inte lika hyper men desto hårdare och och på nåt sätt mer utdraget eller hur jag ska säga, ddet är så jävla mysigt men gör ont emellanåt! Hade aldrig kunnat föreställa mig hur det skulle vara att va gravid. Trodde iofs aldrig att jag nånsin skulle vara det heller. 34+4 idag.

  Kurtan

  5 Kurtan

  Känner mig ganska ensam om att inte tycka det är särskilt jobbigt att vara höggravid, visst finns det en del men jag älskar fortfarande att vara gravid! Längtar självklart efter förlossningen och få möta denna lilla skrutt "face to face" :) Men han får gärna stanna inne månaden ut sedan i oktober får han bestämma helt själv när han vill dyka upp! Spännande!!! :D
  Mira_L

  5 Mira_L

  Ja nu känns det tungt och känner mig uppblåst och mår lite illa efter jag ätit. Svårt att sova och törstig.. Men snart är graviditeten slut

  35+3 idag, så skönt att det snart är över! Längtar efter min lilla prins och det ska bli så skönt att ha honom i famnen istället för inne i magen. Jobbigt med stort tryck nedåt nu så jag hoppas att han kanske vill titta ut nån eller två veckor för tidigt istället!?

  Lycka till allihop!

  35+0 idag.... Känns som var dag är långa som år!!!!

  Lini

  7 Lini

  Int långt kvar nu! Fattar int vars tiden flygit?!

  34+0 Min duktiga tjej mår jättebra. Känner sig lite otymplig, och några små sparkar kan ju göra lite ont ibland. Spännade att se vad som finns där inne.

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.