Mer i kategorin Graviditeten vecka för vecka |

Graviditetsvecka 35

Bebisen

Din bebis längd är denna veckan ungefär 32 cm från huvud till stjärt och 46 cm totalt. Den väger nu omkring 2.2 kg. Håret fortsätter att växa sig längre och tjockare. Bebisens hårfärg kommer troligen att förändras efter förlossningen, så om den är blond finns det en chans att det mörknar senare eller vice versa.

Det mesta av lanugohåret trillar av vid den här perioden, men vernixproduktionen ökar. Bebisen tar kalcium från dig för att kunna bilda skelett så därför är det viktigt att du för i dig mycket kalcium, antingen genom att dricka mjölk och/eller genom kosttillskott.

Om du skulle föda bebisen nu skulle den klara sig bra utanför livmodern, den största skillnaden mot ett fullgånget barn är lungornas mognad. även om lungorna i vecka 34 inte är helt färdigutvecklade så är chanserna goda att bebisen skulle klara sig utan intensivvård.

Bebisen flyter inte längre omkring utan vilar på livmodern. Naglarna har nu vuxit över kanten på fingrarna och bebisen kan riva sig på dem.

Du

Från naveln är det c:a 14 cm till den övre delen av din livmoder, men tänk på att detta mått kan variera från individ till individ. Du ska inte oroa dig om du inte har exakt samma mått som dina gravida vänner så länge som du växer som du skall. En växande livmoder är ett tecken på att bebisen där inne växer bra.

Dina Braxton-Hickssammandragningar tilltar i styrka och frekvens allteftersom din kropp förbereder sig för förlossningen. Sammandragningarna börjar i övre delen av livmodern som blir spänd och hård för att sedan sprida sig nedåt och slappna av. Många misstar de här "övningssammandragningarna" för verklilga förlossningsvärkar, men det är oftast falskt alarm. Ett sätt att avgöra om det är Braxton-Hicks eller "verkliga" sammandragningar kan vara att gå omkring en stund. Om spänningen då släpper, och om det inte gör ont så är det nästan säkert Braxton-Hicks du upplever.

Se vilka medlemmar som är gravida i denna vecka + massor av annat relaterat innehåll

Bilder från vecka 34

 

Frågor för vecka 35

Rekommenderat

Hur använder man Angelsound ultraljudsmonitor?

Det har blivit allt vanligare att man under graviditeten skaffar sig en ultraljudsmonitor för hemmabruk, för att i hemmets lugna vrå kunna lyssna på bebisens hjärtljud. Det är dock inte alltid så enkelt att lyckas, och det är vanligt att man gör fel, eller helt enkelt har för höga förväntningar ... 12

Det finns 199 kommentarer till denna artikel

  juliet

  3 juliet

  Efter vad det är sagt nu så är det inte långt kvar vi får hoppas det ja tittade på bliderna jag är lika liten som tjejen i mitten så dom är för små tycker jag men jag har inga organ som tar platts i magen så dom kanske inte är så små dom är färdiga sedan länge och då spelar det ju ingen roll hur små dom är igentligen för allt är ju utväcklat det är jag som blir rubbad av alla konstigheter runt denna graviditet. jag får låta tiden utvisa hur det blir för snart kommer det svar på alla mina frågor tror jag och dom är efterlängtade leva så här är olustigt. tålamod är livets dygd och det töjs ordentligt kan vi ju erkänna.

  / Juliet

  De är nu tiden börjar gå riktigt sakta

  nu är man i vecka 34 :) livmodertappen är 2.6, normalt?

  Jenni

  5 Jenni

  34+4 idag, en vecka var till tul :)
  mim_

  5 mim_

  v. 34, 6 veckor kvar. Magen växer som ogräs, kroppen känner en massa saker det inte känt innan, trodde jag hade koll på läget men  njaa.. har en del olika moment att styra upp och lägga de sista bitarna på plats! Fick lite skön energi idag som jag hoppas vill hålla i sig lite så jag kan orka få klart allt jag planerat få klart på!  Inte lika mysigt på samma sätt längre med min lilla sprattelgubbe då det gör redigt ont i revbenen nu mer eller mindre konstant. Snart ska jag gå några ggr på föräldragrupp för ensamstående, ska bli intressant.

  Kurtan

  5 Kurtan

  Hänger inte riktigt med!

   Nu räknas jag som höggravid, gravid på riktigt alltså, riktigt på riktigt. Förstår inte, magen känns på tok för liten och tycker jag borde ha större problem. Visst gör ryggen ont ibland och det är svårt och sova och det märks väl att det är en liten människa härinne, men ändå. Om sisådär sex veckor har jag en bebis, eller ja, har det redan, men helt annan sak. Längtar såklart, men jag tror jag precis börjar inse vad som händer, eller inte alls.

   Åh, vill bara spola fram tiden lite så jag får se hur allt är, men tills dess ska jag passa på att njuta av graviditeten som är kvar, tycker det gått så fort! Alla andra verkar redan klara och ha en massa förvärkar och smärtor osv osv, men jag tycker jag precis blev gravid!

  Mira_L

  5 Mira_L

  v34 imon. Var hos bm i tisdags och allt såg bra ut förutom mitt låga järnvärde på 109. Känner mig yr och trött sen magen som känns tung och foglossningen. I morgon ska jag börja med järntabletterna får se om dem hjälper. Bara ca 6 veckor kvar förhoppningsvis. Allt är klart för lillen att komma och min dotter väntar spänt efter sitt syskon.

  Lini

  7 Lini

  34+1 idag! Hade imorse en riktig hemsk sammandragning elr va de nu va! För den höll i sig i åtminstone en halvtimme, så kanske va de nå annat. Kändes som magknip i hela magen som käntes i ryggen oxå. Precis som min första sammandragning i vecka20nåt. Fast att den höll i sig. I veckan fixas troligtvis de sista åt lillefot å idag ska jag tvinga sambon å välja namn me mig :)

  34+4 och igår gav de mig en riktig rysare på Spec MVC. Jag satt i lugn o ro o läste min bok kopplad till ctg när det kommer inspringandes 2 BM och en läkare och säger att de är inte nöjda med kurvan så jag måste flyttas till förlossningen och att barnläkare måste tillkallas. Ensam med enorm sjukhusskräk och en sambo som har telefonen avstängd.

  Det var ingen rolig upplevelse men ett ultraljud och 1 timma kopplad till ctg senare så avblåser de allt och jag får märkbart skakig på benen åka hem för att komma tillbaka på nästa kontroll och ul nästa vecka.

  Ja nu är man i vecka 34. som ni andra har skrivit så e det "bara" 6 veckor kvar. Men jag tror det kommer att gå fort. Min son som är 9 år går i skolan och då blrjar rutinerna igen efter hans sommarlov. Så då tror jag att dagarna rusar. Men visst ibland så känns det segt, men men det e bara att vänta. Sen så har jag förverkar också.

  Men det e som ni säger med, Jag längtar som fasiken nu efter den lille. :) Skall bli jätte kul igen efter 9 år. :) Ha en liten krabat här hemma igen. :). Det är bara barnvagnen som fattas annars har jag allt till den lille. 

   

  Kram :D

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.