Mer i kategorin Graviditeten vecka för vecka |

Graviditetsvecka 30

Bebisen

Den här veckan är din bebis 26 cm från huvud till stjärt och 39 cm totalt. Den väger nu hela 1300 gram. Bebisen fortsätter att öppna och stänga ögonen inne i livmodern och kan urskilja siluetter av föremål, och även människor, om ljuset är det rätta.

Bebisen rör sig mycket och du kan antagligen känna många rörelser under dagen. Varje bebis har sin egen dygnsrytm och med tiden lär du dig känna igen dem. Vissa perioder med rörelse bör vara återkommande, och om du tycker dig märka en minsking av fosterrörelserna kan du kontakta MVC eller din läkare. Sannolikt mår bebisen alldeles utmärkt men det skadar inte att kolla upp.

Forskning har visat att bebisen inte bara kan höra dig, utan också känna igen din röst, vilket bevisar att den redan kan lära sig, minnas och känna igen.

Barn som föds för tidigt kan vara mycket små, även om de bara kommer några få veckor för tidigt. Det beror på att mycket att tillväxten sker från nu fram till vecka 36, varefter den sjunker något igen. Pojkar väger vanligen något mer än flickor vid födseln. Födelsevikten ligger ofta mellan 3,2-3,5 kg, även om avvikelser inte är ovanliga.

Du

Livmodern är nu 9-10 cm ovanför din navel och din totala viktökning ligger sannolikt omkring 8,5-11 kg. Du kanske märker lite läckage av mjölk från brösten. Den mjölk som läcker nu är inte som den vanliga mjölken, utan innehåller mycket kalorier för bebisen under dess första dagar efter förlossningen, varefter den vanliga mjöken börjar produceras.

Se vilka medlemmar som är gravida i denna vecka + massor av annat relaterat innehåll

Bilder från vecka 29

 

Frågor för vecka 30

Rekommenderat

Vad gör man hos MVC under graviditeten?

Vilka undersökningar och vilka kontroller som uförs hos barnmorskan och MVC (mödravårdscentralen) varierar från landsting till landsting. I den här artiklen försöker vi beskriva de vanligast förekommande undersökningarna och kontrollerna som man genomgår hos MVC. Kom ihåg att du själv kan välja vilken MVC du ska gå till. Pappan är ... 14

Det finns 206 kommentarer till denna artikel

  juliet

  3 juliet

  nu har jag varit i denna veck sedan dom blev klara för ett och ett halvår sedan.                        då ville dom inte ta ut dom. Jag vet inte varför men allt har ju sin mening.

  men min mage är lika stor som en jättemage med en bäbis fast dom är två som vuxit dom andra är så pyttesmå forfarade och om alla ska överleva vet jag inte det måste vi vara två om att bestämma ,                                                                                                                           det krävs ju en del både av mig och pappan.

  Klockan är mitt i natten ch jag vill inte gå och sova men sitta och skriva ger mig värk runt hela revbenen för barnen trängs med mig där och frampå magen. En idiot till personal här sa att det är magsäcken som kan ge sådan värk i revbenen hon må ju vara knäpp på något sätt. Men hon är långt ifån ensam att inte tro att dom existerar i magen.

  För det aldrig hänt förut men när jag var barn då det bestämdes att jag skulle genogå detta idiotiska prov om det går så älskade dom leka med naturlagarna och göra något med mig som för andra är omöjligt.                                                                                                            jag blir så ledsen på sådana människor var finns det roliga att störa det som vi behöver för att upprätt hålla ett bra liv för alla?

  / Juliet

  nu är det så det verkligen syns att jag är gravid det har varit lite i och så med det förut. jag bär dom på bredden. men jag är stor nu kan inte ha mina byxor och så. det rör sig ibland och det klämmer mycket när jag sträcker mig över en bänk eller nåt det gör mycket ont i ryggen. jag ska ligga ner fem minuter varge timme men det gör jag ju inte slarvig där. tar kalk och folsyra och multivitamin. så jag försöker sköta mig där.

  Jag har alltid tyckt jag ser liten ut men det gjorde jag med min dotter också dom ligger på bredden och nu även på djupet,för att inte störa dom som ligger framme i magen. Jag har tittat på bilder och det är nog väldigt olika hur man bär sina barn. Jag fick veta av mor att dom kan bli små väga under tre kg så då är det inte konstigt min dotter blev 3,5 kg. det är hennes insida som ligger i magen nu jag pratade med henne förut och hon ska pigga upp barnen i magen när hon gått och lagt sig för då sa hon att hon är mer harmonisk det ville hon va när hon pratar med dom små bäbisarna. det har nog inte varit lätt för dom när jag försvann ifrån lillstumpan men det var så mycket som skulle göras så jag kunde inte dra ner dom i det. Nu är jag på väg upp så det är bara härligt.

  29+1 tusan vad det närmar sig. nu klämmer jag barnen när jag lutar mig frammåt. Tidigare var dom så små så det gick inte men jag har en mjuk mage när jag ligger ner och när jag sitter eller böjer mig frammåt så går det också. Inte så lämligt längre. jag skände en spark eller knuff förut dom rör sig inte så mycket men det är okej ändå fast det är kul när dom gör. Tidigare så sa dom att dom gjorde det synkat så hela magen gungade till. Skithäftigt men nu har dom delat sig lite och sparkar var för sig. Lite om läget köpt en tvillingvagn som kommer nästa vecka kul.

  sommaren har gått otroligt snabbt. vecka 29+1 nu. mår såå fantastikt bra  fysisk under hela graviditeten, mindre bra psykisk, men den går att hantera. Barnet sprakar mest på nätterna, då är det svårt att sova. 

  Tiden bara springer iväg och snart kommer den söta ut:) Har börjat känna att de svider/sticker långt ner i magen?? Gör lite ont och känns obehagligt att röra på sig. Nån som har samma elr vet vad det är? :)
  Mira_L

  5 Mira_L

  28+5 idag en vecka kvar sen har man nått upp till v30! Sen kan hela sommaren gå snabbt tycker jag så jag får hålla om mitt knyte :)

  Vecka 29+1 idag! Känns så skönt att det "bara" är tio veckor kvar! :) Kanske kommer ändras när dagarna räknas ner men just nu känns det inte som om det är så himla långt kvar..

  Har 7 dagar kvar med 100% jobb sen kommer jag gå ner till ca 60% så skönt och efterlängtat!

  Kram

  29+4:: det är helt underbart att vara gravid. Jag längtar jätte mycket efter min lilla ängel!! Vises om 10 veckor min bästa dotter<33 kram
  Lini

  7 Lini

  De närmar sig! Tänk att de är ca 10veckor kvar bara...måste fixa alla saker! Har ingenting än!!

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.