Mer i kategorin Graviditeten vecka för vecka |

Graviditetsvecka 28

Bebisen

Du går nu in i den tredje trimestern och din bebis är c:a 24 cm lång från huvud till rumpa och 38 cm lång totalt! Den här stora lilla varelsen väger nu omkring 1200 gram, eller 1.2 kg! Den kommer dessutom att öka ordentligt i vikt under den sista trimestern, även om den inte blir så mycket större.

Om din bebis föddes nu skulle den ha mer än 90% chans att överleva. Även om den är långt ifrån färdigutvecklad så skulle den ha goda chanser att klara sig med rätt vård. Du har ännu ungefär 13 veckor kvar av din graviditet och under denna tiden kommer bebisen att fortsätta växa och utvecklas. Det är avsaknad av underhudsfett och surfaktant i lungorna som gör att bebisen behöver ligga i kuvös för att hålla kroppstemperaturen uppe och få hjälp att andas med respirator, men även andra organ som hjärna, lever och immunsystem är underutvecklade och kan ställ till komplikationer vid för tidid födsel.

Du

Livmodern har nu vuxit så mycket att dess översta del befinner sig 7 cm ovanför naveln. Det är viktigt att du tar god hand om dina tänder. Gravida utvecklar lätt plack, och om du redan har plack kommer problemen sannolikt att förvärras om du inte sköter om dina tänder. Borsta ordentligt och använd lämplig munskölj för att minska risken att drabbas.

Se vilka medlemmar som är gravida i denna vecka + massor av annat relaterat innehåll

Bilder från vecka 27

 

Frågor för vecka 28

Rekommenderat

Vad gör man hos MVC under graviditeten?

Vilka undersökningar och vilka kontroller som uförs hos barnmorskan och MVC (mödravårdscentralen) varierar från landsting till landsting. I den här artiklen försöker vi beskriva de vanligast förekommande undersökningarna och kontrollerna som man genomgår hos MVC. Kom ihåg att du själv kan välja vilken MVC du ska gå till. Pappan är ... 14

Det finns 219 kommentarer till denna artikel

  V 27+1 nu. Känner diskreta små puffar o sparkar. Ikväll kände pappan första " puffen " blev helt salig. Vi vet att vi väntar en liten tös. Vad vi längtar efter att få träffa dig❤

  Det är bra med uppdateringar vad man förstått för länge sedan det twister skrev måste stämmt för det tar en sådan hiskilig tid att få dom färdiga men så ska det vara. dom kommer när dom är färdigskapade den ena till fru fortuna som är gud för djuren den adra tvillingen blir kanske gud i himelen han säger nu att absolut vill han det då blir lillebror tillsammans med abonina som vi döpte henne till.sedan är det två pojkar till en ska försvinna och vad vi gör med den andra vet jag ite ännu.

  / Juliet

  kirpen

  2 kirpen

  Är nu i 27 plus 1. Magen börjar bli i vägen när man ska börja sig ner och man blir lätt andfådd. Sen att man har blivit förkyld gör inte saken lättare. Känns konstigt att det bara är 90 dagar kvar. Längtar tll bumlingen kommer ut. Har funderat lite på namn men det känns så svårt att hitta bra namn som både jag och min man gillar.

  Har gått länge nu men nu vet jag varför, det är andliga barn som en sköterska uttrycke det men det är gudar som kommer nu först och det är andar. man har ju sagt att gud inte finns men det är för han inte har någon ande och människorna säger samma sak om dom själva att anden inte finns så nu när gud får en så kanske människorna tänker till när dom får träffa dom som syns. Jag trodde tv hade kastat ljus över situationen men så är det inte för många . hoppas på bättring visste ni att eran egna ande är den som har alla svar om erat liv och det mesta ni vill veta. min skolsjöterska sa när jag var liten att hon hade kontakt med sin egna gud i kroppen och det var anden det hade jag svårt då att förstå hur hon kunde kalla det gud men det har jag förstått senare att det är den med svaren. nu kommer djurens gudar mikaela och maikel till världen nästa gång kan dom få kropp om dom vill leva som människor men det tror jag inte dom vill bara finnas.

  Är i vecka 27 + 1 idag, det börjar bli lite spännande. Har inga större krämpor, börjar bara känna mig så osmidig, och inte så värst attraktiv mera.. Och så är det mycket stånkande och stönande då jag skall böja mig i jobbet.. :) Vi har inte köpt några bebissaker ännu, endast några klädesplagg i neutrala färger eftersom vi inte vet vilket kön lilla hjärtat är. Sist jag vägde mig, för två veckor sen hade jag gått upp 7 kg, från 52 till 59.. säkert är jag över 60 kg nu.
  Det är nog en liten vild en som gömmer sig i min mage, h*n gillar verkligen att sparkas iaf. :)

  Men ååh, vad vi längtar efter att få hålla lilla hjärtat nu!

  Mira_L

  5 Mira_L

  Tiden går relativt fort. Bara känns långt kvar ändå. Mår illa idag o bebis sparkar hårt. Är nu kissenödig om natten och jätte törstig på vatten. Tror barnet i magen är en pojk o nu har jag råkat köpa bara killkläder..men i natur färger så går att sätta på en tjej oxå. Mitt bröst börjar bli bättre får se hur der håller sig till förlossningen om jag kan amma eller inte.

  Vecka 27+0 idag! :) Har fortfarande inte så strka sparkar i magen, men känner honom varje dag nu. Läntar tills han kommer ut!!! Har gått upp elva kilo, känns mycket när vissa har gått upp typ 3-5 kg, undrar hur ni gjort, jag menar bara bebisen + blod o annat väger ju 4-5 kilo nu..

  Puss

  Lini

  7 Lini

  27+1 idag, tiden går så oerhört fort, å vi har varken skaffat saker elr enats, om ens TÄNKT på ett namn.. Känns som om de är dax. Försöker få rutiner me sambon här hemma me å plocka bort efter sig, så de inte fortsätter va ett problem senare då lillefot anländer. Ska bli en vana även om jag gillar å görm på hemma. Men lära bör man. Magen ha varit stor* sen vecka 17 så den ha inte växt nå mycke sen dess. Men ökat i vikt väldigt mycke UTAN att de syns!

  vecka 27plus 0. Mår prima! tränar typ 2 ggr i veckan på sats. styrketräning blandat med uppvärmning. Har inte ont nånstans :D. Men när jag går långa sträcker får jag fruktansvärt med håll i sidan av magen, ibland vänster , ibland höger sida.

   jag har väldigt lågt hb 90..och behöver järn men har inte varit så bra på att ta järnatabletterna men jag känner mig inte speciellt trött så..Jobbar som sjuksköterska på sjukhem med en massa lyft och spring hit o dit... måste stå ut en månad till! uuffff! Men än så länge går allt bra! 

  Det känns värt att fira med besök på café att man precis börjat tredje trimestern i lördags. 27+3 idag och börjar längta så mycket mer än någonsin tills vi får hålla om vår lille magmassör och kan bli lite avis när jag ser andra med barn på BVC. 

  +8,5 kg. hoppas på fem kg till så vi når den heliga siffran 12,5. För övrigt tycker jag det är en ganska dum siffra eftersom alla går upp så otroligt olika!

  Lite foglossningar, lite illamående för att livmodern är öm nu efter alla rörelse senaste veckorna. Har lite svårt att hitta bra sovställningar också.

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.