Mer i kategorin Graviditeten vecka för vecka |

Graviditetsvecka 27

Bebisen

Den här veckan blir din bebis drygt 23 cm från huvud till stjärt och väger omkring 900 gram.

Efter att i en månad har haft ögonen slutna så börjar bebisen att öppna dem under denna vecka. Ögonen är nästan helt färdigutvecklade.

Bebisen kommer att fortsätta att bilda underhudsfett, även om det vid den här tiden fortfarande är ganske liten och tunn. Vid förlossningen kommer den att ha samlat på sig tillräckligt för att klara den tuffa världen utanför livmodern och för att få det typiska rultiga bebisutseendet.

Blodkärl bildas i lungorna för att förbereda dem på ett liv utanför livmodern. Blodcirkulationen är fullt fungerande och navelsträng, moderkaka fortsätter att växa för att kunna försörja det allt större fostret. Moderkakan är nu nästan lika stor som bebisen.

Även om det fortfarande är alltför tidigt för din bebis att födas så skulle den nu har c:a 70% chans att överleva om den föds på ett sjukhus med rätt resurser.

Du

Övre delen av din livmoder är nu c:a 6 cm ovanför din navel, och du kommer fortsätta att växa ungefär 1 cm per vecka. Om du har ätit balanserat och närigsriktig kost har du förmodligen gått upp omkring 7-10 kg fram till nu.

Eftersom bebisen ligger högre upp i buken nu så kan det hända att du ibland upplever att det gör ont under revbenen.

Se vilka medlemmar som är gravida i denna vecka + massor av annat relaterat innehåll

Bilder från vecka 26

 

Frågor för vecka 27

Rekommenderat

Gravidyoga hemma - instruktionsvideo

Varför inte prova lite gravidyoga hemma? I den här utmärkta videon kan du få tips om hur du enkelt (och billig) kan prova på yoga under graviditeten i hemmets lugna vrå. Vi kan lova att det är avslappnande! 3

Det finns 167 kommentarer till denna artikel

  Tycker det inte är okej att skriva att man förmodligen har gått upp visst mycket i vikt om man "ätit näringsrik och balanserad kost". Det behöver inte alls vara så. Jag har gått upp 2-3kg endast (är i v. 26 (v.25+6)) och har aldrig ätit så lagom och nyttigt som jag gjort under denna graviditet. BM säger att så länge tillväxtkurvan ser bra ut så är det ingen fara att inte ha gått upp mer i vikt. Ligger dessutom på övre gränsen där.

  Det är bättre att skriva att det är vanligt att man gått upp 7-10kg fram till nu.. Det finns många orolig mammor där ute!

  Kajjaa

  3 Kajjaa

  26+0 (tvillingar) idag :) Men jag ligger för tillfället på BB för observation pga att jag haft för mycket sammandragningar :/ Åkte in till förlossningen i söndags kväll för att jag hade så ont nertill. Jag hade då för mycket sammandragningar och livmodertappen hade kortats ner från att denna ska vara 4cm till 2.1cm. Så jag fick ligga med dropp första dagarna och var tvungen att vara sängliggande, fick bara gå till toaletten. Men har nu blivit av med droppet och får istället brickanylsprutor men måste fortfarande vara sängliggande. Otroligt långa dagar har det vart men nu känner jag ändå att det går åt rätt håll. Får dock inte åka hem än :/ men hoppas på ån bra dag imorgon och att jag kan få åka hem och sen hoppas jag självklart att mina små pinglor tänker stanna dör tills de är starka nog att klara sig bra utanför magen. Men nu ska jag sova så det kan bli en ny dag :) <3
  Kurtan

  5 Kurtan

  26+4: Ungefär tre månader kvar. Nu börjar man bli gravid på riktigt, ryggen har tydligen blivit bredare och man ser hur jag rör mig annorlunda, måste ha hjälp upp nästintill alltid och illamåendet har kommit tillbaka, känner mig liksom bakis varje kväll/natt sedan jag gick in i tredje trimestern, åh bara det gör mig nervös. Två tredjedelar avklarat! Varit gravid ett halvår nu, så man börjar ju bli van, fast nu blir det på en helt ny nivå. Tur jag har min älskling som stöttar mig bäst han kan, på sitt vis men ändå. Halva sommaren kvar och sedan halva hösten!

  mim_

  5 mim_

  går in i v 27 imorn. det är full aktivitet här inne vilket känns bra och tryggt! börjar bli lite osmidig nu, även om magen inte alls är jättestor, men den är ju "full" på ett helt nytt och annat sätt. MYYS!

  Jenni

  5 Jenni

  26+1! Längtar till nästa ul så vi får se vår lilla bebis igen! I morgon ska jag titta på tyg för babynest som jag ska sy :) en vikt upp gång på 2,5 kg än så länge
  Mira_L

  5 Mira_L

  Snart v26 (25+5) börjar känna av bebis mkt tydligare. Kan ibland råka sträcka till magen o ont gör det. Sen sparkas det och buffras mkt tillomed när jag kör bil..;) blir jobbigt att böja sig o bära matkassar o så..ja ni hur ska det sluta många veckor kvar. Men längtar till september nu som bara den..sommaren kan gärna göra sitt på en gång , helst vart slut igår...:) love u my baby

  26+2 idag, längtar tills vi är framme i juli och det är dags! Speciellt på morgonen så sparkar han starkare nu så jag känner hans fötter rätt tydligt när han tar i :)

   

  det buffar och sparkas i magen.... lilla "plutten" vad vi längtar efter dig!!!!

  k

  v 26 på tisdag jag längtar så mycket efter min lila bebis

  andi29

  2 andi29

  gick in i vecka 26 idag och kan ju verkligen hålla med om det som ståe i texten om att man kan känna av i revbenet , fy satan va ont det gör när lill*n lägger sig där under eftermiddag/kvällen, men sen är det ju så himla mysigt med när man känner hur h*n rör sig i magen och buffar och knuffar runt hihih.

  vi längtar så otroligt mycket till Augusti då våran efterlängtade lilla skrutt kommer till våran värld :D

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.