Mer i kategorin Graviditeten vecka för vecka |

Graviditetsvecka 25

Bebisen

Den här veckan är din bebis c:a 21,5 cm lång från huvud till stjärt och väger omkring 750 gram.

Ansiktet är i stort sett färdigbildat. Ögonen sitter på sin plats även om ögonlocken fortfarande är slutna. Öronen har också de funnit sin slutliga placering och sitter nu där de kommer att sitta vid förlossninen.

Håret på huvudet fortsätter att växa och ögonfransar bildas. De flesta dragen ser nu ut som de kommer att göra när din bebis föds. Eftersom den blir allt rundare så finns det allt mindre plats i livmodern att göra kullerbyttor och piruetter.

Bebisen övar sin andning genom att andas in upp till en liter fostervatten per dag i de mognande lungorna.

Du

Din livmoder kan du enkelt känna 4-5 cm ovanför din navel. Eftersom din växande livmoder trycker allt mer på buken så kan du få bristningar i huden på magen. Din ökande vikt kan också fresta på din kropp vid det här laget, något som ger sig till känna genom ryggvärk, problem med blåsan, värkande fötter och utmattning medan du utför dina dagliga rutiner.

Ökande blodflöde i slemhinnor och ökande blodtryck kan också göra att du upplever rinnande näsa och oftare får näsblod.

Det kan vara dags att börja ta reda på vilka föräldrautbildningar som erbjuds i ditt område. Många sjukhus erbjuder profylaxkurser och det finns till exempel vattengympa som kan hjälpa din kropp att förbereda sig inför förlossningen.

Det kan hända att du upplever en stickande smärta i sidan då och då. Detta är sannolikt helt enkelt musklerna i livmodern som töjs ut, så det finns ingen anledning att få panik. Om smärtan är ihållande och svår bör du dock konsultera din läkare eller barnmorska.

Se vilka medlemmar som är gravida i denna vecka + massor av annat relaterat innehåll

Bilder från vecka 24

 

Frågor för vecka 25

Rekommenderat

Vad gör man hos MVC under graviditeten?

Vilka undersökningar och vilka kontroller som uförs hos barnmorskan och MVC (mödravårdscentralen) varierar från landsting till landsting. I den här artiklen försöker vi beskriva de vanligast förekommande undersökningarna och kontrollerna som man genomgår hos MVC. Kom ihåg att du själv kan välja vilken MVC du ska gå till. Pappan är ... 14

Det finns 162 kommentarer till denna artikel

  Det skiftar i tlden då jag ska gå med barnen, men det var min gamla gubbe som jag varit ihop med tidgare livsom sagt aug. och jag har haft hans svarta i kroppen detta livet innan jag blev gravid. Men mor har hela tiden sagt mars till mig men det sista fostret är 9 månader den 18 april så jag följer hans utväckling. Han kommer födas sex veckor för tidigt en det gör ingenting det går jättebra nu börjar jag känna mig gravid och börjar få en längtan till barnen och min karl som inte dykt upp ännu.Vi får se när han kommer och tar mig härifrån.

  i vecka 24 nu. min BMI ligger på 22 nu, som är helt perfekt, innan graviditet var det 18. Har gott up 11 kg sedan vecka 19. mår jätte bra! tränar yoga, går minst 2-5 timmar varje dag och vilar 1 till 2 dagar hemma.

  man skall tänka först å främst på barnet och hälsan, inte på vikten.!! 

  JU

  Alien? Haha

  Idag går jag in i vecka 24+0. Vägde mig förra veckan och har redan gått upp 10 kilo :S Får hoppas det inte fortsätter så. Vägde 55 innan graviditeten och hoppas jag kommer ner dit igen.

  Mår väldigt bra förutom att jag lätt blir trött i ryggen och att jag måste kissa typ varje timme :)

  Han sparkar mer och mer och känner de blir starkare sparkar.

  Längtar tills vi får träffa vår lille Vincent <3

  Mig

  Mår i stort sett perfekt, lite flåsig bara. Tränar styrka, yoga och hopptränar med hästen som vanligt enda problemet är att det börjar bli lite knöligt att bära större saker med båda händerna. + nästan 5 kg och BMI på 22. Lyrisk blivande mamma och lyrisk bm :-)

  Åkte hem från jobbet idag pga foglossning, inte känt av det tidigare men idag var det dags. Ingen rolig smärta de här men får ta det lungt på jobbet tills man går på havandeskap den 22/12. Sen e det inte långt kvar tills jag får uppleva det lilla livet...Åååååå :)

  Gick in i vecka 24+0 idag. Halvtidssjukskriven pga. ischias och foglossningar. Men tiden går fort nu tills man går hem på gravidpenning den 26/11.

  Känner av bebis mer och mer för var dag. Känns ibland som den kittlas där inne. Hehe

  Trötthet och illamåendet har blivit bättre men man orkar inte så mycket längre ändå.

   

  Finns det några januarimammor 2013 i Skaraborg här inne så hör gärna av er:)

  Jaha, då har man varit på hälsoundersöking hos barnmorskan idag...allt såg bra ut, fina hjärtljud, magen har växt som den ska och blodtrycker var bättre än förra gången.

  Nu börjar magen synas ordentligt...roligt när folk äntligen vågar fråga om man väntar tillökning...

  Vår lille/lilla knodd är som mest livlig på kvällarna när jag gått och lagt mig, framför allt nu när man börjar jobba igen efter semester...

  24+2 idag! nu äntligen börjar magen att ta sin form:)

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.