Mer i kategorin Graviditeten vecka för vecka |

Graviditetsvecka 24

Bebisen

Nu är bebisen omkring hela 29-31 cm och väger ungefär 575-690 gram. Den ser vid det här laget helt mänsklig ut och liknar en liten bebisdocka. Ansikte och kropp liknar dem hos en nyfödd.

Bebisen bildar underhudfett i rask takt men ser fortfarande lite röd och skrynklig ut eftersom huden bildas i en snabbare takt än underhudsfettet. Den röda färgen kommer av att huden börjar förlora sin transparens och bildar pigment. Du känner antagligen bebisen röra sig en hel del där inne när den sparkar och slår på livmoderväggarna. I takt med att den växer blir det mindre och mindre plats att röra sig. Ben, muskler och organ växer stadigt.

Bebisen rör navelsträngen och olika delar av sin kropp med händerna för att utforska. Den kan nu suga på tummen "på riktigt", istället för att bara stoppa den i munnen. Den fortsätter att svälja fostervatten och vätskan och sockret som den får i sig på det viset fungerar som ett komplement till den näring som den får från dig och moderkakan. Du kanske kan känna små "skutt" i magen när bebisen hickar på grund av vätskan den svalt.

Bukspottkörteln mognar och kommer att bilda insulin som hjälper till att bryta ned socker.

Du

Din livmoders översta del finns nu c:a 3 cm ovanför din navel. Din totala viktuppgång ligger förmodligen omkring 7 kg . Du kan får s.k. Braxton-Hicks kontraktioner vid den här tiden. Dessa sammandragningar kommer inte regelbundet och bör inte kännas smärtsamma. De är till för att förbereda din kropp inför förlossningen, och kommer att öka i styrka allteftersom graviditet fortlöper.

Du kan kanske känna sammandragningarna om du lägger din hand på magen. Bebisen kan förmodligen känna hur livmodern mjukt klämmer och masserar den, men det skadar inte bebisen så det finns ingen anledning till oro.

Fet fisk kan vara nyttigt för bebisens utveckling och det finns tecken som tyder på att kvinnor som har fet fisk i sin kost föder barn med en bättre utveckling av synen, enligt en studie från universitetet i Bristol.

Se vilka medlemmar som är gravida i denna vecka + massor av annat relaterat innehåll

Bilder från vecka 23

 

Frågor för vecka 24

Rekommenderat

Gravidyoga hemma - instruktionsvideo

Varför inte prova lite gravidyoga hemma? I den här utmärkta videon kan du få tips om hur du enkelt (och billig) kan prova på yoga under graviditeten i hemmets lugna vrå. Vi kan lova att det är avslappnande! 3

Det finns 191 kommentarer till denna artikel

  imorgon v.23 :)
  23+0 idag! Lillen i magen är livlig. Sambib lyckades lyssna på hjärtat med angelsounden igår hihi så mysigt ♥

  23+1 idag och känner knappt bebis ngt, fortfarande =( Igår morse när jag låg i sängen med maken kände jag hur det spände (som är typ det enda jag brukar känna) på ena sidan och det var alldeles hårt där. Som en hård bulle. Maken la sin hand där och pressade lite försiktigt, lyfte handen, la tillbaka den och det hårda var borta och magen blev helt mjuk =) Han kände ngt kvällen innan också tror han och kunde inte somna sen, hihi. Idag berättade han att han imorse hade legat och känt och lyssnat på magen medan jag sov! Haha. gulle. Det är extra roligt för nu börjar han förstå mer att det faktiskt är ngn där inne. Men jag längtar som fan tills jag känner riktiga sparkar och det börjar synas och är säkert att det är bebis som håller på. Känner mest bara att det är lite knöligt där inne ibland, men vet inte vad som händer. 

  Mira_L

  5 Mira_L

  Imorgon v23 o har nu börjat fått lite halsbränna...bebisen rör på sig mkt där inne ;) mår almänt mkt bra! Har sammandragningar ibland. Nu är bröstet en aning bättre men återstår o se om jag kan amma...längtar nu faktiskt till september!
  Lini

  7 Lini

  Går in i vecka 24 imorrn, åh va mysit de är me rörelserna som är så intensiv! :)

  23+0 idag och känner min livliga bebis i magen varje dag....:)

  23+0 :D mitt andra barn, lika spännande denna ggn ;D längtar efter vår andra lilla pojke! <3

  Bettli

  4 Bettli

  23+1 idag =) pojken i magen blir bara mer och mer aktiv. Förut märkte man bara av honom på kvällarna, nu känns det som dygnet runt :P

  Upotek

  4 Upotek

  23+5 idag och det är livligt inne i magen, dock lugnare än föregående vecka. Motionerar fortfarande fyra gånger i veckan med en terrängsträcka på 5 km. Därtill har jag märkt viss smärta i bäckenet och insidan av låren? Antar att det är ligamenten som mjuknas upp, men kan inte låta bli att oroa mig. Kanske är det så att jag tagit ut mig för mycket vid löpningen, börjar bli motsträvigt med den växande magen. Sambon har känt sparkarna utanpå magen sedan v.20 drygt, häftig känsla!

  På natten vaknar jag av kramp i vaderna, men märkt att det underlättar med en kudde under fotändan. Yrsel känner jag lätt av när jag suttit för länge i samma position, och föredrar att ligga på sidan i soffan, istället för rakt sittandes. Har dessutom märkt av sammandragningar i magen, men läste enligt graviditetsappen jag har att det är vanligt vid den här tidpunkten. :) Hård i magen är jag också...haha

  Hoppas det går bra för er andra.  

  Kram

  24

  V 23+0 idag, magen växer och växer, tror jag har ovanligt stor mage hoppas den inte blir mega stor bara. Har gått upp 5-6 kg. Blir lika glad varje gång jag känner bebisen sparka. Har dom senaste veckorna varit lös i magen till o från, lite orolig över allt som händer men oftast är det väl så det ska vara. Längtar efter dig <3

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.