Mer i kategorin Graviditeten vecka för vecka |

Graviditetsvecka 22

Bebisen

Din bebis blodcirkulation är nu komplett och helt fungerande. Navelsträngen fortsätter att växa och bli tjockare alltmedan blodet strömmar med avsevärd kraft igenom för att förse bebisen med syre och näring. Moderkakan är nu nästan lika stor som bebisen.

Storleken kommer att fördubblas under andra halvan av gravid iteten. Bebisen är nu c:a 18 cm lång från huvud till stjärt och väger ungefär 300 gram.

Nu mognar de olika organen. Matsmältningssystemet fungerar redan på ett grundläggande sätt och bebisen kan svälja fostervatten och ta upp vatten och socker och sedan göra sig av med restprodukterna. Denna mekanism är en förberedelse på livet utanför livmodern.

I blodet finns det redan ett stort antal röda blodkroppar, och vita blodkropparna börjar att bildas. I munnen börjar små smaklökar att bildas på tungan.

Du

I princip alla kan nu se att du är gravid! Din livmoder borde nu kännas ungefär 2 cm ovanför din navel. Du har antagligen ökat 4-7 kg i vikt och allteftersom bebisen börjar bilda sina fettreserver kommer också din vikt att öka. Under de kommande 10 veckorna kommer du att gå upp ungefär hälften av den totala viktökningen under hela graviditeten.

Du kanske också märker av en ökad aptit eftersom du behöver 500 kcal mer per dag för att försörja din ökade ämnesomsättning. Det är bra att undvika mat som innehåller mycket fett, socker och kalorier, och istället äta frukt, grönsaker, spannmål och anndra naturliga baslivsmedel.

En del upplever ovanliga starka begär efter mat, och även efter sådant som inte är mat; såsom cigarettaska, kol och öl. Bli inte förvånad om dina ben svullnar upp under dagen. Detta kan avhjälpas genom att sätta fötterna i högläge någon eller några gånger under dagen. Blir svullnaden kraftig så bör du genast kontakta barnmorskan eller läkare för kontroll; särskilt om du har andra symptom så som huvudvärk och flimmer för ögonen.

Se vilka medlemmar som är gravida i denna vecka + massor av annat relaterat innehåll

Bilder från vecka 21

 

Frågor för vecka 22

Rekommenderat

Gravidyoga hemma - instruktionsvideo

Varför inte prova lite gravidyoga hemma? I den här utmärkta videon kan du få tips om hur du enkelt (och billig) kan prova på yoga under graviditeten i hemmets lugna vrå. Vi kan lova att det är avslappnande! 3

Det finns 167 kommentarer till denna artikel

  Jag äter det jag är sugen på och gör det så bekvämt och trevligt som möjligt för mig själv!!!

  Trots att det är tredje barnet har jag inte gått upp så mycket som med de andra. Jag blev dock gravid 5 månader efter senaste förlossningen, så det kan vara därför. Bara man mår bra och är frisk och barnet är friskt så kvittar det väl hur mycket/lite man går upp i vikt och vad man äter! Löjligt med all vikthets och typiskt svenskt moraliserande med rubriker som "Hur du håller vikten under graviditeten" eller "Hur du får modellkropp 2 veckor efter förlossningen". Man springer runt tillräckligt i hemmet när bebisarna börjar krypa och hitta på ofog =)

  muxpux

  7 muxpux

  är i vecka 22 nu. tycker att magen börjar synas dom flesta byxor får jag ha byxliningen under magen och mamma underkläderna mera höger upp men i samma färg på klart. =)

  Men tycker tiden har gått väldigt fort sen jag var fick reda på att jag var gravid, plus har en ny underbar kille som stöttar mig i det här.

  Men gått upp ett par kg har syns på låren.

   

  spannmål och socker är ju samma sak. ingenting vi är designade för att äta. Fett bränner fett. punkt.

  Kurtan

  5 Kurtan

  Äntligen börjar tiden rulla på! Nu är man helt klart gravid och alla vet om det, sommaren är här och nu kan man bara ta det lugnt innan allvaret drar igång mot hösten. Oj, vad segt det går i början när man är gravid, så skönt att den delen är över nu :)

   Väger ungefär lika mkt som innan jag blev gravid, men jag gick ner en massa så det är lugnt. Börjar må bättre i allmänhet, både invändigt och utåt! Jättehärligt, känner mig lyckligare än någonsin, det här är verkligen det bästa valet jag gjort i mitt liv, skulle inte kunna byta det mot något annat. Hoppas bara allt fortsätter går bra och smärtorna jag haft runt buken är normala och inget farligt.

   Samtidigt som jag längtar något otroligt till oktober, självklart, ska jag passa på att njuta av nuet och bara vara, för jag vill samtidigt vara gravid för evigt, nej men haha!

   Lycka till alla andra där ute :)

  21+4 idag =) Med snörre på livmoderhalsen, massa stickningar i magen och såna saker, flytningar har jag oxå, men annars är nog allt bra. Ja börjar känna mej tjock då man har fått en mage, det hade ja då inte med min son som ja födde 2009.

  Bettli

  4 Bettli

  21+2 idag. Tiden bara springer iväg. Tyckte de var nyss vi fick plusset =)

  vecka 21+3 och jag har äntligen fått en kula, mageen blir större och större hela tiden mysigt med mage men jobbigt att kläderna inte passar längre :)

   

  Vecka 21 idag då :) ingen vikt uppgång alls hittills

  juliet

  3 juliet

  Äntligen syns det på magen att jag är gravid det tycker jag om. magen ändrar sig lite i storlek under dagen men det är väl hur dom ligger kan jag tänka spännande är det i alla fall.

  Jag har inte ökat något i vikt sen inskrivningen, däremot pendlat ca 3 kg ner och upp ett antal gånger.. Får väl se vad det är för liten som vi får träffa i höst =)

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.