Mer i kategorin Graviditeten vecka för vecka |

Graviditetsvecka 21

Bebisen

Grattis! Du är nu halvvägs genom graviditeten. Det har gått 18 veckor sedan befruktningen och din bebis är nu 14-16 cm från huvud till stjärt och väger c:a 250 gram, ungefär som en stor chokladkaka.

Bebisens hud börjar nu bli tjockare och körtlar under huden börjar utsöndra ett vaxliknande ämne som kallas vernix. Detta ämne kommer att täcka din bebis hud och skydda den mot fostervattnet under resten av graviditeten. Lanugohåret på bebisens kropp hjälper till att fixera den skyddande vernixen.

Huvudhår och tånaglar börjar växa på det här stadiet, liksom hår på överläppen och i ögonbryn.

Du

Din midja har sannolikt vuxit och är inte lägre synlig. Livmodern har fortsatt växa upp i magen och kan nu kännas i höjd med navlen. Den växande bebisen och livmodern trycker din buk utåt och genom återstoden av graviditeten kommer den att fortsätta trycka på dina lungor, mage och njurar. Detta kan göra att du lättare blir andfådd, behöver kissa oftare och inte kan äta lika mycket, samt orsaka förstoppning.

Det ökade trycket kan också göra att din navel tryck ut och blir som en liten kula iställer för ett hål. Många får också bristningar i huden på magen då den töjs ut i snabb takt. Detta gäller också bukmuskularturen som dras isär och stäcks ut, och blir därmed något försvagad. Man brukar därför rekommendera gravida kvinnor att inte belasta bukmusklerna i onödan.

Se vilka medlemmar som är gravida i denna vecka + massor av annat relaterat innehåll

Bilder från vecka 20

 

Frågor för vecka 21

Rekommenderat

Vad gör man hos MVC under graviditeten?

Vilka undersökningar och vilka kontroller som uförs hos barnmorskan och MVC (mödravårdscentralen) varierar från landsting till landsting. I den här artiklen försöker vi beskriva de vanligast förekommande undersökningarna och kontrollerna som man genomgår hos MVC. Kom ihåg att du själv kan välja vilken MVC du ska gå till. Pappan är ... 14

Det finns 255 kommentarer till denna artikel

  Smilli

  2 Smilli

  Halvtid el mindre..... juhu. Nr 4 du e lika välkommen!
  anbao

  2 anbao

  Då har halva tiden gått :)

  antligen ar jag 21 och nu kanna jag battre tack for pa G ud och lycka till allihoppa 

  Jag tycker tiden gått snabbt, redan halvvägs? Wow! Det är mitt första barn och jag tänker på den lille busen 24-h om dygnet. Letar jag inte babyartiklar att inhandla så läser jag om bebisens utveckling. Ååååh jag längtar efter att få hålla om min älskade bebis!

  Yeiiii halvvägs idag och det känns toppen :)))
  Sti91

  2 Sti91

  Äntligen halvvägs! Tiden bara spriiinger iväg :)
  Kurtan

  5 Kurtan

  Oj, halva resan avklarad, det är kul att tänka tillbaks, blir lättare att förstå ungefär hur långt det är kvar. Det har ju hänt en hel del och känns som det var evigheter sedan jag plussade, drygt tre månader. Men samtidigt var det ju inte så länge sedan året började och ja, allt hände. Men så avlägset! Man gick ju som i en dimma, i sin egna värld, dessutom var det kallt och vinter då. Tror denna halva kommer gå en aning fortfare faktiskt, då det blir sommar och allt, så nervöst, samtidigt så kommer det kännas trögt då man längtar så mycket.

   Mår riktigt bra just nu, förutom trötthet och halsbränna!! Fysiskt. Psykiskt mår jag också mkt bra angående graviditeten, men inte över allting runtomkring, så mycket stress och press på allt! Men så är livet, antar jag. Egentligen är jag bara så glad :D

  Jag är gravid vecka 20+2 idag. Längtar till oktober eller tidigare. Det är vårt första barn. Don och jag längtar som tokar. Har mått illa de första tre månaderna och 2 veckor in i den 4e månaden. Spydde en gång av det. Hade även drabbats av magsjuka en släng i början. Så jag spydde varje timme i 12 timmar då, men sen var det illamåendet som höll i sig och inte släppte för fem öre. Nu längtar jag till bebisen tittar ut. Jag känner inte aktivitet varje dag, för vissa dagar har jag haft så mycket i tankarna, så då har bebisen hållit sig lugn. Någon som känt som mig?

  Mira_L

  5 Mira_L

  Halvägs vilken resa det varit spytt säkert tusen gånger och hormoner som inte varit stabila alls. Känner h* n varje dag och bara halva tiden kvar kom igen september kom!!!
  ramiza

  2 ramiza

  om cirka 18 veckor så kommer bebisen 4 ungen...kul

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.