Mer i kategorin Graviditeten vecka för vecka |

Graviditetsvecka 20

Foster i 19:e graviditetsveckan. Fotograf: Lennart Nilsson

Bebisen

Din bebis är denna veckan 13-15 cm och väger ungefär 200 gram. Vid förlossningen väger den vanligtvis 15 gånger mer, så den kommer lägga en hel del på hullet framöver.

En av de mest fascinerande sakerna med fostrets utveckling är hjärnan. Hjärnan är ett av de första organen som bildas de första veckorna och dess abnorma storlek i förhållade till resten av kroppen under den första delen av utvecklingen visar dess stora betydelse. I vecka 19 har muskler i hela kroppen kopplats ihop med hjärnan via nervtrådar och kan därmed kontrolleras medvetet av bebisen!

Öronen står ut från huvudet, och i munnen börjar de första groddarna till barnets permanenta tänder dyka upp. Armar och ben har nu korrekt relativ storlek i förhållande till kroppen och fötterna är hela 2,5 cm långa!

Du

Många kvinnor kan känna livmodern 2-3 cm under navlen och om du ser din profil i speglen kan du verkligen se hur din kropp har förändrats. Det är inte ovanligt att vid det här laget ha gått upp 5-6 kg. Av detta svarar beisen för c:a 200 gram, moderkakan 170 gram och fostervattnet ungefär 310 gram.

Vidare har dina bröst ökat i vikt med 170 gram vardera och livmodern med ytterligare 300 gram!

Det är viktigt att komma ihåg att viktökningen skiljer sig mellan olika kvinnor och det finns ingen anledning till panik om du gått upp lite mer eller mindre än genomsnittet.

Viktökningen kommer förmodligen att påverka din hållning och din sömn.

Se vilka medlemmar som är gravida i denna vecka + massor av annat relaterat innehåll

Bilder från vecka 19

 

Frågor för vecka 20

Rekommenderat

Hur använder man Angelsound ultraljudsmonitor?

Det har blivit allt vanligare att man under graviditeten skaffar sig en ultraljudsmonitor för hemmabruk, för att i hemmets lugna vrå kunna lyssna på bebisens hjärtljud. Det är dock inte alltid så enkelt att lyckas, och det är vanligt att man gör fel, eller helt enkelt har för höga förväntningar ... 12

Det finns 199 kommentarer till denna artikel

  Ja, jag har bäbisar som är utväcklade till vecka 20 men i torlek som 11 veckors bäbisar så hur tänker man helst inte alls säger jag då som ska försöka ta hand om dom men jag tror att pappan Nila han ville berätta vilken vecka dom är utväcklade till för dom låg i fickan i två månader innan dom fäste i livmodern.

  För det är aktuellet med stamsellsellprövning på dom undrar om jag får något gehör för min önskan för själv lever jag till början av septeber.

  två som är klara kan bli organ barn tycker jag det finns så mycketsjuka barn därute jag tycker vi ska ta hand om dom om det går och det gör det i mitt fall så kejsarsnitt i augusti önskar jag mig.

  Efter bilder på magarna så är jag lika stor eller liten som jag igentligen är för jag har fyra stycken där men nu när dom två sista vill växa så kommer det synas på mig och det går hela vägen. Den vägen jag gått är allt annat än normal. kanske evulitionen tycker det är en bra väg att gå vi får se.

  V.19+2 idag o längtar så till att tiden ska gå!!! :) Fick hem en doppler som vi hittade i lådan i lördags, storasyster är så lycklig :) lyssnar både till det egna o lilla bäbisens hjärta med stor förtjusning :) Sååååå mysigt ❤️❤️❤️
  Vecka 19+0 idag!! Hihi än har jag ingen mage dock men jag känner allt hur han Gör kullerbyttor med jämna mellan rum hihi så otroligt mysigt. Halva tiden snart.. det springer föebi. Kände aldrig av första sonens graviditet mer än rörelser men denna lille Känner jag allt. Aj aj hihi men så värt det ♥
  Kurtan

  5 Kurtan

  Äntligen i vecka 20 på riktigt! 19 hela veckor, bara 21 kvar, snart halvvägs, tjoho! UL igen på fredag för att kolla den lilla växer som den ska. Vet inte om jag denna gång ska fråga om könet... frågar hon kommer jag säga iaf säga ja. Nu börjar jag längta efter sommar och en mer riktig mage, är så van vid att ha stor svullen mage sedan flera år tillbaks att det inte känns så nytt med en kula, men vissa dagar är jag enorm! Äntligen börjar det bli livat i magen igen, längtar tills andra får känna utanför också! Wiieh, nu lämnar jag gamla halvan bakom mig och ser fram emot resten av denna tid!

  Mira_L

  5 Mira_L

  Är i v19+4 idag istället var imorse på ul och blev flyttad fram från vad jag trodde 18+5. Kul snart halv vägs ;) min söta lilla bebis i magen coolt o se den röra sig samtidigt känna det !!
  Men ni som är i vecka 19+0 och uppåt ska inte ni släsa om och skriva i vecka 20?
  X-file

  5 X-file

  Hm var på RUL i tisdags och min bebis var 17cm lång och det sa hon var normalt. . här står det ju betydligt kortare. :P

  Vecka 19 nu då, en vecka kvar till RUL :)

  Jessis

  2 Jessis

  var på UL idag, fick veta att jag var i 19+1 istället för 18+4. allt såg fint ut och vi fick veta vad det blir. känns mer spännande nu när man vet... 

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.