Mer i kategorin Graviditeten vecka för vecka |

Graviditetsvecka 19

Foster omkring graviditetsvecka 18Bebisen

I vecka 18 är din bebis 13 till 14 cm lång från huvud till stjärt och tack vare de nu ökande fettdepåerna väger den omkring 230 gram. Den hitintills snabba tillväxten kommer nu att sakta ned något till ett något lugnare tempo.

Det finns fortfarande plats i livmodern och din bebis kommer att vara aktiv under perioder då den kan sparka eller till och med göra kullerbyttor! Runt den här tiden blir kan bebisen också börja känna av alltmer intryck från världen utanför magen och gör sin närvaro känd genom sparkar och slag. Benen genom vilka ljuden passerar till innerörat har förkalkats och hårdnat, och de nervbanor som tar emot och processar signaler från hörselcellerna utvecklas, vilket innebär att bebisen nu kan höra.

 

Allteftersom graviditeten fortlöper kommer bebisen att vänja sig vid återkommande ljud, så som dina hjärtslag, röster, blodet som strömmar genom navelsträngen och andra vardagliga ljud. Den kan också bli skrämd av höga, plötsliga ljud.

Du

Livmodern har fortsatt att växa upp i din mage. Om du mäter så kan du känna den ungefär på två fingrars bredd under naveln. Din livmoder är vid det här laget ungefär lika stor som en Nätmelon.

Även om viktuppgången varierar från kvinna till kvinna så ligger den genomsnittliga viktökningen i vecka 18 på mellan 4,5 och 6 kilo (använd gärna vårt viktverktyg för att hålla reda på din viktökning).

Vid det här stadiet i utvecklingen kan också eventuella defekter och missbildningar i hjärtat upptäckas vid en ultraljudsundersökning.

Se vilka medlemmar som är gravida i denna vecka + massor av annat relaterat innehåll

Bilder från vecka 18

 

Frågor för vecka 19

Rekommenderat

Hur använder man Angelsound ultraljudsmonitor?

Det har blivit allt vanligare att man under graviditeten skaffar sig en ultraljudsmonitor för hemmabruk, för att i hemmets lugna vrå kunna lyssna på bebisens hjärtljud. Det är dock inte alltid så enkelt att lyckas, och det är vanligt att man gör fel, eller helt enkelt har för höga förväntningar ... 12

Det finns 245 kommentarer till denna artikel

  Idag är jag i vecka 18+2 och om 9 dagar är de dags för ul. Helt otroligt fort allt har gått. Har en dotter på 7 år som fyller 8 år i år och en bonus son som är 4 år och fyller 5 i september :).

  vecka 18+3 idag, känns underbart och tiden går så fort! om 9 dagar blir det ul och imorgon  fyller min andra lillplutt 2 år!

  18+1 idag! Vecka nitton känns ju himlans skönt :) Känner av honom lite till och från, små puffar på kvällen mest. Längtar tills den 20é då vi ska på RUL och då får se mini nr två igen.

  Kram

  Ida87

  2 Ida87

  var på ul igår (måndag) och såg min lille kille, Så nu blir det en lillebror i familjen, :D  storebror tycker det e roligt att prata med bebis förstår dock inte vad dom säger till varandra men lillebror i magen blir väldigt livlig när han ligger och pratar med honom, :D låter så roligt, längtar tills den lille kommer ut, har så mycket foglossningar och det börjar bli trött på det. men lillen är beräknad till den 18 jan :D så det e bara att vänta och hoppas på att det blir bättre. :D lagom trött är man oxå, storebror här hemma tar slut på mig han e ju bara 19 månader.

  Lk91

  3 Lk91

  18+1 väntar mitt andra barn känner inte mkt rörelse alls som med första så lite orolig är man :(

  Kurtan

  5 Kurtan

  Äntligen på rätt vecka igen, tihi.

   Exakt 22 veckor till BF! Nästa fredag blir det UL igen, och då känner jag att jag nästan måste få reda på könet, orkar inte angående namnet vänta längre, även om en del säger att man måste se barnet först.

   Usch, jag förstår inte varför jag fortfarande mår så illa vissa mornar/dagar, jobbigt! Halsbrännan har börjat komma om kvällarna/nätterna också, annars är allt bra, tror jag, en hel del trött såklart.

  Mira_L

  5 Mira_L

  På måndag blir det ul ;) känner stt magen blir hård o täpper lite på blodtillförslen jag kan bli lätt roskindad av det typ varmt i ansiktet.. Bebisen rör sig nu lite längre upp i magen nånstans nedanför navlen. Har ont av foglossning o strålar ner i benen med..men mår annars bra. ;)

  Hej! 

  18+4 idag men jag känner mig inget glad alls, bara förvirrad. Vi fick göra ett nytt fostervattensprov för det kunde vara en avvikelse. Eftersom de gör en ny odling så får vi svaret först den 28/2 och varje dag är en lååång plåga. Jag önskar att jag kunde vara glad, men är inte min pojke/flicka frisk så kunde han/hon ha en uppsjö med sjukdomar. Usch inget känns bra när man bara går och väntar...håll tummarna för mig är ni söta.

  En vecka kvar till Rul idag är i vecka 18, längtar tills vi får se den lilla igen så jag får se att han/hon rör sig därinne, känner inga sparkar och såklart så oroar man sig...

  TantS

  1 TantS

  V 18+5 och bebis sparka och hickar i magen. Mysigt! Sambon har inte fått känna ännu, till skillnad från katten som tog en tupplur på magen när bebis sparkade. Katten reagerade och tyckte magen va för jobbig så han la sig på soffan istället. Supermys <3. 

  Väntar RUL 18/1

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.