När du använder och besöker BliMamma.se godkänner du vår Cookie och sekretesspolicy. Ok, jag förstår
Inloggade medlemmar: 539 gäster
Jag vill använda sajten anpassad för... laptop/dator mobil/surfplatta

Huvudmeny

Mer i kategorin Gravid |

Färga håret under graviditeten

Det har under en lång tid cirkularat rykten att det skulle vara farligt för fostret att färga håret medan under graviditeten, så vi bestämde oss för att undersöka om så är fallet. En sökning i den vetenskapliga litteraturen (1-3) ger att i de flesta fall finns inga påvisbara kopplingar mellan negativa konsekvenser för fostret (t.ex. för tidig förlossning, cancer, låg födelsevikt) och användande av hårfärgningsprodukter. Vid enstaka eller fåtal användningstillfällen så finns det ingen eller liten risk att de farliga ämnena tas upp till sådan mängd att de kan påverka fostret.

Dock rekommenderas man undvika användning om man har sår eller skador i hårbotten, samt sådan användning att brännsår eller skada uppkommer. Vidare bör personer som arbeter med hårfärger professionellt använda handskar och se till att lokalerna är väl ventilerade.

Vanligt förekommande kemikalier i hårfärger är: fenylendiamin, 3-aminofenol, resorcinol, toluene-2,5-diaminesulphate (förekommer också i s.k. hennatatueringar), natriumsulfit, oleic acid, natriumhydroxid, ammoniumhydroxid, propylenglykol, och isopropylalkohol.

Tidigare användes ämnen som var påvisat starkt cancerogena (orsakar cancer) i hårfärgningsprodukter, med dessa har under senare år fasats ut (1). Detta kan vara en källa till de vanligt förekommande ryktena om att man inte ska färga håret när man är gravid.

Det skall dock påpekas att fenylendiamin, vilken fortfarande används, är en mutagen i kategori 3, så en viss försiktighet skadar ju inte.

Referenser

1. Chua-Gocheco, A., P. Bozzo, et al. (2008). "Safety of hair products during pregnancy: Personal use and occupational exposure." Canadian Family Physician 54(10): 1386-1388.

2. Holly, E. A., P. M. Bracci, et al. (2002). "West coast study of childhood brain tumours and maternal use of hair-colouring products." Paediatric and Perinatal Epidemiology 16(3): 226-235.

3. McCall, E. E., A. F. Olshan, et al. (2005). "Maternal hair dye use and risk of neuroblastoma in offspring." Cancer Causes and Control 16(6): 743-748.

Det finns 24 kommentarer till denna artikel

 1. Postades 2013-02-22 11:55:47
  jojis:s avatar
  Jobbar som frisör och har två krya och friska barn, fulla med energi! :D har färgat mitt under nåda graviditeterna med :)
 2. Postades 2013-02-21 21:46:54
  Leolah:s avatar
  Det är ingen fara. Frisörer som håller på med det där dagligen blir ju inte ens alltid beviljade havandeskapspenning.. Så då borde det väl vara bestämt att barnet inte tar skada av det?
 3. Postades 2013-02-21 15:20:25
  admin:s avatar

  Emelie, du behöver inte oroa dig, risken att något skulle inträffa är mikroskopisk.

 4. Postades 2013-02-20 18:59:38
  Gäst

  Hej alla jag har en fråga? igår så ville jag färga håret från svart till brun, och det blev typ orange? så jag gick och köpte en till svart hårfärg för att färga tillbaka.. men nu e de så att jag inte visste att de skulle vara farligt, fick reda på de nu när jag sett alla kommentarer. SKIT RÄDD! skulle ju inte vara så kul att mitt barn inte kmr 100% normal bara för att jag ville färga håret.. har värsta ångesten så snälla kan någon snälla svara på detta? Har sett att de inte e så farligt för hårfärgen har inte så mycke kemikalier så kroppen inte tar åt sig tillräckligt som för att skada barnet, men jag har färgat 2 ggr på en dag!! Se har jag också sett att dom säger att risken går över efter den 3de månaden och jag har bara 10 veckor! knappt 3 månader. Känner mig sjuk dåligt..  Råd?

 5. Postades 2012-02-01 15:41:21
  Gäst

  Vad jag har läst på nätet så är det ju inte någon större fara med att färga håret. Så länge man inte har skada i hårbottnen (Som sår, brännskador eller liknande) och man är hos en frisör som har bra ventilation. Så är det ingen fara.

   

  Det enda som man ska tänka på är att under graviditeten så får håret en helt annan kvalite och Färgen eller Toningen inte håller lika länge eller att den sitter bättre.

  Jag ska i alla fall efter min efterforskning om dettta ämna gå lugnt till en frisör och få håret klippt och färga det=)

 6. Postades 2011-11-22 13:52:37
  Gäst

  Orkar ju inte läsa alla långa texter , Kan man bleka håret eller inte när man är gravid ?!

 7. Postades 2010-10-10 23:49:54
  Gäst

  Nu mår jag riktigt, riktigt dåligt! Är gravid i 14:e veckan och var igår till frisören och blekte min uväxt. Jag kände inte till att det skulle kunna finnas någon som helst risk med det, förrän en vän påpekade det efteråt. Men gjort är gjort och jag kan inte göra någonting åt det nu, men det hela kommer ju att medföra en oro under resterande tid av graviditeten:(

 8. Postades 2010-08-20 10:28:41
  Gäst
  jag tona mitt, men de blev dock aldrig bra resultat, då färgen snabbare gick ur. Så Nu färgade jag de en gång och då jag brukar ha i svart-brun blev de brun-röd.
 9. Postades 2010-08-19 20:37:34
  Gäst
  [...] 2010/08/19 av Petra Imorgon när syster kommer på besök ska jag hjälpa henne med att färga hennes hår. Jag blev också grymt sugen på att fixa till mitt eget barr till lite mörkare brun. Brukar ju färga mitt hår sisådär två gånger varje år. Alltid får det bli lite mörkare såhär på hösten. Frågan är; kan jag färga håret som gravid? Har läst så mycket kring detta, och anser nog att jag ska prova ändå.Vissa anser att go girl, ingen fara, medan andra tycker ajjabajja… Har du färgat håret som gravid, hur blev resultatet? Det har under en lång tid cirkularat rykten att det skulle vara farligt för fostret att färga håret medan under graviditeten, så vi bestämde oss för att undersöka om så är fallet. En sökning i den vetenskapliga litteraturen (1-3) ger att i de flesta fall finns inga påvisbara kopplingar mellan negativa konsekvenser för fostret (t.ex. för tidig förlossning, cancer, låg födelsevikt) och användande av hårfärgningsprodukter. Vid enstaka eller fåtal användningstillfällen så finns det ingen eller liten risk att de farliga ämnena tas upp till sådan mängd att de kan påverka fostret. (Källa: Blimamma) [...]
 10. Postades 2010-07-16 02:02:47
  Jungfru_Maria:s avatar
  Är det skillnad på toning och färgning då? Toning borde ju vara mildare? Jag ska leta efter något ekologiskt eller naturligare, för som sagt, även om man tror att det är ok, så kan det ju faktiskt göra barnet sämre i det långa loppet! Man kan ju inte bara tänka på sig själv just nu heller. Man är ju faktiskt 2 i 1 kropp! Har mörkbrunt hår och är naturligt blond, så jag vill helst inte gå med ljus utväxt i 9 månader och se hemsk ut. Hoppas det finns milda toningar. Får väl använda munskydd annars! ;)

Skriv en kommentar

Namn

Email

Kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.