Mer i kategorin Gravid |

Bristningar under graviditeten

Bristningar under graviditeten ses som streck eller ränder i huden av varierande tjocklek och färg. De kan vara allt från ljust rosa märken som knappt syns, till djupt röda väl framträdande.

Bristningar kan uppstå tidigt eller sent i graviditeten, vanligt är att de uppkommer mellan vecka 13-37, ett väldigt stort intervall alltså.

Varför får man bristningar?

Så kallade bristningar uppstår främst på magen, men även på höfter, lår, rumpa och bröst, genom att det undre hudlagret (subcutis) inte hinner med när huden expanderar, och bristningar uppstår. Att vissa får bristningar medan andra helt klarar sig beror på hormonella och ärftliga egenskaper i hudens elasticitet.

Kommer jag få bristningar?

Huruvida man får bristningar eller ej är till stor del vara ärftligt. Hör med din mamma och andra släktningar om de fått bristningar för att få veta om du är i riskzonen.

Vad kan man göra?

Tyvärr är det inte mycket man kan göra för att undvika bristningar, hur gärna man än vill att det skall vara så. De krämer och oljor som marknadsförs mot bristningar under graviditeten är verkningslösa i detta avseende. Vårt råd blir därför att inte köpa dyra krämer och salvor i tron att de ska hjälpa dig att undvika att få bristningar - det gör de inte! Därmed inte sagt att det inte kan vara trevligt att smörja in sig ändå, för att hålla huden smidig och len, och för att det är mysigt, om man nu tycker det.

När försvinner bristningarna?

Bristningar läker som alla andra sår och ärr. Med tiden smalnar och bleknar bristningarna, en process som kan ta flera år. Tyvärr är det ganska vanligt att de inte försvinner helt, utan finns kvar som ljusa, knappt synliga streck. Den goda nyheten är att för de flesta så blir de kvarvarande märkena väldigt diskreta, nästan osynliga, och för vissa försvinner de helt.

En medlem berättar

När jag först fick bristningar tyckte jag hela världen rasade, kände mig jätteful men nu i efterhand är jag stolt över dom för jag har burit ett barn i min mage som skapade dessa bristningar. Jag fick inte mina första bristningar förrän rätt sent i graviditeten (ca v. 39 . Jag smörjde in mig dagligen från vecka 20 med bodylotion kokossmör som jag hade fått tips om, men upplever att detta varken gjorde nytta eller skada. Skickar med bilder på gravidmagen innan jag fick bristningar, när jag fick bristningar och hur dom ser ut i dagens läge efter graviditet.

emmamio (emmamios blogg)

38+5 framifrån41+4 framifrån025

Mer läsning

Rekommenderat

Sola under graviditeten?

Sola under graviditeten?

Nu när det är sommar så vill man ju ut och njuta i solen, och kanske sola och skaffa sig lite färg, men hur är det under graviditeten, är det farligt för fostret eller för dig att sola under gravditeten? Frågetecknen är många, men i denna artikel försöker vi reda ... 38

Det finns 25 kommentarer till denna artikel

  Är gravid med tredje barnet i vecka 20. Jag smörjde magen med mandelolja första graviditeten och fick inga bristningar alls där, dock på rumpa, bröst och höfter som jag inte hade smörjt. Smörjde magen även andra graviditeten, men struntade i rumpa, bröst och höfter eftersom jag redan hade bristningar där. Fick inga bristningar på magen då heller. Tänker smörja magen även denna gång. Jag är övertygad om att oljan hjälpte, för varför skulle jag annars fått bristningar bara på de ställen jag inte smörjt?

  Fick bristningar vid mage och lår under mina 3 graviditeter, efter första barnet gjorde jag en dyr laser behandling, funkade helt ok men de var så dyrt och fick ändå nya när min nästa barn kom och barnet efter de.men så hade min mamma beställt en så kallad hudroller till mig.

  Funkar så bra, började behandla mig 1,5 år efter min senaaste förlossning och mina bristningar är så got som borta. rekomenneder till er som vill själbehandla. 

  Imorse kände jag bara hur huden sprack, smörjde genast in mig med fet hudkräm men hann inte. Där kom bristningarna mitt på magen över naveln.. Det sved oroligt mycket och jag blev väldigt arg då ingen i min släkt har fått det samt det är ENDAST 1 vecka kvar till BF

  jag fick lite bristningar men jag tänkte det är ju bara spår efter vad somfunnits därinne och härute är hon det finaste jag visste. nu försvann dom med åren och jag nästan saknade dom.

  Jag hade inte en ända bristning på hela kroppen under graviditeten. Men när jag låg på förlossningen så kom dom på höfterna och innerlåren. Var jätte glad och stolt att jag sluppit dom under graviditeten men tji fick jag!!!

  själv har jag inte fått bristningar, men hittade recept på en av ryska siter flr gravida. tycker man kan prova detta.

  Efter förlossningen , många kvinnor brottas med samma problem , hudbristningar lår och mage . När man tänker på hur man kan bli av med hudbristningar - det verkar som att detta är omöjligt . Tyvärr , hudbristningar - dessa är djupa skador på huden och bli av med dem snarare kan vara komplicerat . Men trots detta , är huden regelbundet uppdateras . Därför , stretching fortfarande bort , förutsatt kontinuerlig själv .
   
   
   
   
  Det är en mycket effektiv mask för att ta bort bristningar .
   
   
   
  Du behöver :
  Clay - grått och blått i lika proportioner ,
  honung .
   
  Blanda alla ingredienser i så liten mängd att man erhåller en plastisk massa . Bör tillämpas på problemområden varje dag , tills resultatet är synligt .

  Tja, varken min mor eller mormor fick några bristningar, men jag fick dem efter v 30 under magen neråt. Har sakta spridit sig lite uppåt mot naveln, men är inte tigerrandig med djupa fåror, bara lite ljusrosa streck typ som ibland syns mer beroende på ljus nästan. Så där sket sig den grejen. Smörjde med först BioOil (som man inte gärna ska då den innehåller "mineralolja", dvs paraffinolja som utvinns vid raffinering av råolja och det känns inte så bra att tillföra kroppen det.) och bytte sedan till mandelolja efter 3 v uppehåll och då hade bristningarna börjat komma. Men oljan har jag mest använt för att det varit skönt när huden på magen kliat så av den anledningen kan jag rekommendera det. Och mandelolja är billigare än BioOil (finns på apoteket för halva kostnaden).

  Contrakel är nog bra att smörja direkt vid första täcken på bristningar.

  Tea

  4 Tea

  Jag är i vecka 27+0 med tvillingar och har under magen 5-6 bristningar som är max 1 cm långa. Jag har tänkt smörja med lotion länge bara för att ge stimulering till pojkarna men kommer aldrig ihåg att göra det. Jag log när jag såg bristningarna :) Fick även syn på strecket över magen då :)

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.