När du använder och besöker BliMamma.se godkänner du vår Cookie och sekretesspolicy. Ok, jag förstår
Inloggade medlemmar: Isabellenorgren, 562 gäster
Jag vill använda sajten anpassad för... laptop/dator mobil/surfplatta

Huvudmeny

Mer i kategorin Bebis |

Bebisens apotek 0-2 månader

Alla kläder är redan inköpta, barnvagnen, sängen, babysittern och...nästan allt. Men har ni tänkt redan på vad som är bra att ha i badrumsskåpet så att man är förberedd på den första tiden med bebisen?

Bebis 0-2 månader

  Febertermometer

 • Febertermometer - jätteviktigt att ha hemma!!! Om bebisar i denna åldern får feber över 38 grader så bör man direkt söka läkare. För små bebisar brukar man använda rektaltemperatur och därför är bästa valet en snabb digitaltermometer.
 • Magdroppar eller Minifom - kolik är nog det besväret som håller många småbarnsföräldrar vakna hela nätterna och det besväret som de känner sig helt hjälplösa framför. Det finns två alternativ att minska besväret. Minifom verkar genom att minska luftbubblornans storlek och på sådant sätt minska kolikbesväret. Ett bättre alternativ är dock Magdropparna (Semper Magdroppar) som är droppar som innehåller Lactobacillus Reuteri, mjölksyrabakterier som hjälper den omogna tarmen att bearbeta maten snabbare och på sådant sätt hjälper att minska besväret.
 • Fysiologisk lösning - man kan visst göra saltlösning hemma men det är också skönt att ha några engångsförpackningar Renässance eller Drop It. Fysiologisk lösning kommer till användning både för att skölja variga ögon samt för att droppa i näsan vid täppt näsa eller om bebisen snarkar. Det är viktigt att rengöra luftvägarna i god tid hos små bebisar för att undvika komplikationer vid förkylning.
 • Nässug eller Aspirator - Jättebra vid täpt näsa eller snarkning, efter att man har droppat fysiologisk lösning eller vid snuva. Principen är att frigöra näsan från snor så att barnet kan andas lättare. Aspiratorn består av en gummituta som man trycker på och suger ut snor från nässan. Ett kanske bätte alternativ är en nässug (Näsfrida) med vilken man suger med munnen därigenom bestämmer styrkan samt hur länge man behöver suga (snoret samlas i ett filter och kommer aldrig i kontakt med din mun).
 • Alsol - man kan använda den både som desinfekteringsmedel om barnet har rivit sig med naglarna, efter bad för att tvätta naveln för att förhindra infektion (om navelnstumpen inte har fallit av så finns det stor risk att den ska inflammeras om den inte hålls torr) eller vid behandling av hormonplitor. Att behandla hormonplitorna med en bommullstops doppad i Alsol gör att de försvinner betydligt snabbare och tillåter dem inte att infekteras.
 • Supranette - en modern uppfinning för att rengöra ögonen på bebisen och är också ett hjälpmedel mot variga ögon. Ett vanligt problem är att tårkanalerna hos små barn är trånga och tårvätska kan inte flöda fritt. Ögonen fylls därför med var och blir inflammerade (konjuktivitliknande). Tvättning med Supranette eller skölning med fysiologisk lösning kan underlätta det bekymmret genom att skölja ögat på samma sätt som tårarna skulle hade gjort.
 • Inotyol - en salva som rekommenderas från BVC för röda stjärtar. Man kan använda vanlig Zinkkräm, men om den inte hjälper så är det dags att prova Inotyol.
 • AD droppar - alla barn rekommenderas tillskott av vitamin A och D efter att de har fyllt 4 veckor. Man använder antingen vatten- eller oljelösta droppar. Den enda praktiska skillnaden mellan dessa är hur de förvaras. De senare kan förvaras i rumstemperatur och behövs därför inte värmas innan de ges till bebisen, medan de förra måste förvaras i kylskåp. En annan fördel är att de oljebaserade kan förvaras till exempel vid bebisens säng och är därför kanske lättare att komma ihåg.
 • DAX servetter från Apoteket eller Aklavett från Clas Ohlsson - viktigast när man rengör ögon eller rör vid barnet medans den är sjuk är den goda hygienen. Hemma är det lätt att tvätta händerna men när man är på väg eller har inte tillgång till vatten så är de engångsförpackningarna av alkoholdoppade servetter den bästa lösningen

Det finns 1 kommentarer till denna artikel

 1. Postades 2008-06-10 15:18:29
  Gäst
  Bra att ni skriver att alla föräldrar ska ha febertermometer hemma, men varför ska man söka läkare direkt om barnet har över 38 grader? Barn i den här åldern är fortfarande omogna i sitt temperaturcentrum i hjärnan och påverkas mer av temperaturskillnader i miljön än äldre barrn. Man bör väga in barnets allmäntillstånd också, inte bara temperaturen. Ett barn som är slött, inte orkar äta och/eller har andningsproblem pga luftvägsinfektion och dessutom har feber ska man förstås söka läkare för. Är man osäker, kan man kontakta sjukvårdsrådgivningen eller vårdcentralen. Jag menar inte att man ska trivialisera spädbarns feber, men att sitta och vänta på barnakuten eller vårdcentralen med ett nyfött barn innebär i sig en infektionsrisk...

Skriv en kommentar

Namn

Email

Kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.