Mer i kategorin Bebis |

Hudåkommor hos nyfödda

Nyfödda kan drabbas av en rad olika hudförändringar, de allra flesta är harmlösa och försvinner av sig själv, men som nybliven förälder kan det vara svårt att inte oroas när det dyker upp små prickar på den nyfödda. Här följer en beskrivning av några vanliga åkommor som kan uppstå hos nyfödda.

Babyfinnar - Hormonprickar

Babyfinnar, eller hormonprickar, orsakas troligen av olika ämnen, till exempel hormoner, som bebisen får i sig från mamman via bröstmjölken som stimulerar de omogna talgkörtlarna. Dessa utslag brukar vara som mest uttalade runt 4 veckors ålder för att sedan avta. De ser ut precis som vanliga finnar; röda flammiga fläckar och ibland med en liten gul prick i mitten. Tillståndet är ofarligt och brukar försvinna spontant utan att behöva behandlas.

Möjligen kan denna typ av utslag förvärras hos den ammande bebisen om mamman äter sådant som normalt kan ge upphov till finnar, så som stark ost, nötter och choklad.

Hormonplitor

Hormonplitorna liknar mycket babyfinnarna, men orsakas sannolikt av en reaktion då hudens immunförsvar för första gången utsätts för miljön utanför livmodern. Det karakteristiska symtomet är små knottor som skiftar i gult och är omgivna av en röd irriterad hud. Tillståndet är inte obehagligt för bebisen, är helt ofarligt of försvinner självmant efter några veckor utan att behöva behandlas.

Milier

Milier är små knappnålshuvudstora vita små knottror som uppstår på bebisens näsa. De orsakas av täppta porer i talgkörtlarnas utgångar som gör att talgen samlas i små knutor under huden. De är helt ofarliga, medför inga besvär för bebisen och försvinner utan behandling inom 1-2 månader. Motsvarande tillstånd kan förekomma som vitskimrande pärlor i gommen. Dessa kallas då för Epstein-pärlor.

Toxiskt erythem

Ett vanligt tillstånd av en hudirritation i form av fläckvisa röda områden på huden, ibland med gula knottor. Det uppskattas att hälften av alla nyfödda drabbas och orsaken är okänd, även ny svensk forskning tyder på att det kan uppkomma då kroppens eget immunförsvar utsätts för vanliga hudbakterier. Utslagen kan vara begränsade till ett område, eller vara spridda över hela kroppen. Då tillståndet är övergående behövs ingen behandling, och oftast försvinner symtomen efter några dagar.

Blöjeksem

Blöjeksem är namnet till trots inget eksem, utan en irritation i huden från nedbrytningsprodukter i urin och bajs. Denna uppstår som namnet antyder i områden som täcks av bebisens blöja. Huden är i de drabbade områdena röd och irriterad. Tillståndet medför obehag för bebisen och behandlas lämpligen genom täta blöjbyten och med zinkpasta som verkar lugnande på irriterad hud.

I vissa fall kan en sekundär candida svampinfektion uppstå i den fuktiga miljön under blöjan. Denna kan kännas igen på vita vätskande områden. Detta tillstånd behöver behandlas med av läkare föreskrivet läkemedel. Kontakta din vårdgivare/BVC för råd.

Nyttiga externa länkar:

Mayo Clinic: Baby acne (eng)

Rekommenderat

Allt om den nya jämställdhetsbonusen i föräldraförsäkringen - Uppdaterad!

UPPDATERAT 2018: Den jämställdhetsbonus som infördes 1 juli 2008 är sedan årsskiftet borttagen, medan vårdnadsbidraget togs bort den första februari 2016. För närvarande gäller att föräldrapenning betalas ut i 480 dagar för ett barn. I 390 dagar baseras ersättningen på den inkomst du har (dagar på sjukpenningnivå). De övriga 90 dagarna ... 13

Det finns 1 kommentarer till denna artikel

    Fel i artikeln. Bebisar som inte ammas får också babyfinnar. Det har inget att göra med vad du äter utan bebisens hy är inte riktigt utvecklad ännu och finnarna försvinner så småningom. Det har heller inget att göra med hormoner. Blir så irriterad när folk skriver sådana här artiklar utan vetenskaplig grund/faktakontroll.

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.