Mer i kategorin Gravid |

Att resa säkert under graviditeten

Om du är frisk finns det inga medicinska orsaker som hindrar dig från att resa med båt, bil, buss, tåg eller flyg. Ibland kan det kännas obekvämt och omständligt. Beroende på hur långt du ska resa finns det saker som du bör tänka på.

1. Innan du reser bör du kontrollera att reseskyddet i din hemförsäkring gäller vid graviditet. Utanför EU ger hemförsäkringens reseskydd ersättning t o m vecka 28.

2. När du reser inom EU behöver du ett europeiskt sjukförsäkringskort ("European Health Insurance Card" på engelska) som du får av Försäkringskassan och som gäller i tre år från det är utfärdat . Inom EU har du rätt till akut sjukvård i samband med graviditet och förlossning t o m vecka 37.

3. Om du fått din journal bör du ta med den om du skulle behöva söka vård på resan. En del av informationen som finns i journalen är densamma i stora delar av världen.

4. Om du planerar att resa till ett tropiskt land under din graviditet är det viktigt att du i god tid kontaktar sjukvården för att diskutera eventuell vaccination och olika risker. En del vaccinationer är inte lämpliga för gravida, eftersom det inte finns några garantier för att de är ofarliga för fostret. Det gäller även för vissa typer av malariatabletter.

Att åka bil under graviditeten

besafe_mama_grande.jpgDet finns ingen anledning att inte åka bil när du är gravid, förutsatt att du planerar extra pauser för toalettbesök och för att kuna sträcka på benen. Längre fram i graviditeten är det kanske bättre att låta din partner köra, för att undvika att magen kommer för nära ratten.

Åk aldrig bil utan bälte. Det gäller i ännu högre grad när du är gravid. Rätt använt skyddar bältet både dig och bebisen i händelse av en kollision. Det är viktigt att du placerar bältet riktigt, med den nedre delen placerad under din mage, över höfterna och den övre delen ovanför magen, mellan brösten.

Airbags utgör ingen extra risk för dig som gravid om du sitter fastspänd ordentligt och flyttar stolen bakåt så att det finns gott om utrymme mellan dig och instrumentpanel eller ratt. Om du är kort kan det betyda att du behöver överlåta körandet till din partner.

Se till att du tar en paus från bilåkningen åtminstone var 90:e minut. Stanna på en bensinstation, promenera omkring och gör några enkla stretchövningar.

Resa med buss och tåg när du är gravid

Det finns inga hinder att resa med buss eller tåg under graviditeten. Om du sitter långa stunder hämmas blodcirkulationen i bäckenområdet, så det är bra att röra på sig så mycket som möjligt. Att tömma blåsan regelbundet är också viktigt, eftersom risken för urinvägsinfektion ökar under graviditeten (tänk på att vissa bussar saknar toalett!).

Flygresor under graviditeten

Om du har en okomplicerad graviditet (inga blödnigar, diabetes, högt blodtryck eller tidigare missfall) så finns det inga hinder att flyga under första och andra trimestern. De flesta gravida tycker att bästa tiden för att resa är mellan vecka 14-27 eftersom illamåendet vanligtvis avtagit, risken för missfall är låg och du ännu inte är alltför stor och otymplig.

När man pratar om riskerna som finns vid flygning så talas det ofta om den strålning man utsätts för ombord på ett flygplan och att denna skulle kunna leda till ökad risk för skador på fostret eller missfall, men även om forskarna anser att det kan föreligga en liten ökning av risken för flygvärdinnor med hundratals flygtimmar per år så är risken för dig som flyger någon enstaka gång helt försumbar.

En annan risk som är mer reell och finns är risken att utveckla propp (thrombosis) under långa resan. Det sägs att gravida kvinnor är utsatta för blodpropp två gånger mer än icke gravida kvinnor. Det är därför lämpligt att använda resestrumpor under resan som håller igång blodcirkulationen och motverkar proppbildning. För maximal effekt ta på strumporna på morgonen innan du stiger upp och ha dem på under hela dagen.

Gravida kvinnor bör inte ta risken och åka i små flygplaner med icke-trycksatta kabiner och till resmål som inte kan förberedas att ta hand om en akut förlossning.

En annan aspekt av flygresan är att flygbolagen kan ha olika bestämmelser för vad som gäller för gravida. Vissa flygbolag accepterar till exempel inte att du flyger under graviditetens två sista månader (vanligvis efter vecka 28). Det handlar inte om att själva flygresan är olämplig, utan mer om risken att behöva landa om förlossningen sätter igång eller om du drabbas av sjukdom. Tänk också på returresan!!!Ska du ändå resa efter vecka 28 krävs det ett speciellt medicinskt intyg (MEDIF).

SAS tillåter gravida med ett barn att resa fram till fyra veckor före barnets beräknade nedkomst med villkoren att flygtiden mellan avgång och landning får ej överstiga fyra timmar. I vissa fall måste resan även vara godkänd från SAS medicinska avdelning.

Tänk också på att vissa bolag kan kräva ersättning för extraordinära kostnader som tillkommit pga. passagerarens graviditet så kolla gärna det innan du påbörjar resan.

Rekommenderat

Sola under graviditeten?

Sola under graviditeten?

Nu när det är sommar så vill man ju ut och njuta i solen, och kanske sola och skaffa sig lite färg, men hur är det under graviditeten, är det farligt för fostret eller för dig att sola under gravditeten? Frågetecknen är många, men i denna artikel försöker vi reda ... 20

Det finns 11 kommentarer till denna artikel

  I am very glad you took the time and wrote that post! Andre
  Great writing! You might want to follow up to this topic =D
  I have to hear exactly what Eugene has to say with that??
  I want to know what Marsha can do about this...

  När jag var på riskutbildning och halkbana när jag skulle ta körkort avrådde läraren bestämmt från att använda "gravidbälten". Han hävdade att de var farliga eller i bästa fall helt verkningslösa vid en olycka. Faktiskt så blev han riktigt upprörd när någon sa att hon hade ett sånt, det var bara skräp enligt honom.

  miac

  0 miac

  Jag har oxå ett speciellt "gravidbälte" och trivs jätte bra med det under bilresor =)
  jag har oxå köpt ett gravidbälte, det bästa jag har investerat i tror jag.... och enbart för bekvämligheten, tyckte inte om när bältet låg mitt på magen....och gravidbältet hjälpt till att hålla det nere.. jag kan verkligen rekommendera det!
  Sidnye

  0 Sidnye

  Speciella bältesdelar för gravida som kopplas till bilsäkerhetsbältet förbättrar inte säkerheten, enligt kunniga inom krocksäkerhet. Detta är vad jag fått veta.
  Jag har köpt ett "gravidbälte" som man sätter i bilen så att det håller ner det vanliga bältet på "benet" så att det inte sitter på magen, skall skydda barnet vid krock en viss del.. riktigt bra och kostade 300-400, fanns på babyproffsen
  bra info om flygresor

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.