Mer i kategorin Förlossningen |

Att föda är en ansträngning

En kvinna kan föda utan rädsla och utan smärta, men inte utan ansträngning. Under förlossningen är det många faktorer som påverkar upplevelsen. Här kommer vi att beröra några av dessa faktorer, och nämna fyra viktiga tekniker du som mamma kan träna på för att känna dig trygg, där denna artikel har fokus på andning och avslappning.

Birth – as experienced by the mother – is the Mount Everest of physical functions in any mammal.

Ina May Gaskin (Guide to childbirth)

Andning och avslappning

Viktiga tekniker och några viktiga drivkrafter

Andning, avslappning, rösten och mental träning är fyra viktiga tekniker, som det under alla omständigheter är värt att öva och träna på inför förlossningen. I boken Föda utan rädsla tar Susanna Heli upp dessa tekniker, som hon kallar De fyra mest effektiva verktygen.

Du kommer att känna större trygghet och mindre smärta om du behärskar andning och avslappning. Att inte veta vad som händer eller kommer att hända är stressande för det mänskliga psyket. Det är mycket vi inte kan veta inför en förlossning, men vi kan veta en hel del och förbereda oss för det vi vet. Att andas lugnt, mjukt och avslappnat samtidigt som din kropp är tung och avslappnad är viktiga tekniker, kanske de viktigaste.

Vi har olika drivkrafter, och en del drivkrafter har vi gemensamt med varandra. Att känna visshet/säkerhet (certainty) och självständighet (autonomy) är ett par av våra primära drivkrafter. När dessa drivkrafter inte är tillfredsställda uppfattas det av hjärnan som tillstånd av smärta. Hjärnan agerar då kraftfullt för att slippa smärtan, vi måste kämpa eller fly. När vi får dessa drivkrafter tillfredsställda uppfattas det av hjärnan som njutning.

Några av de ting du vet och kan förbereda dig för är att andas lugnt, mjukt och avslappnat när sammandragningarna kommer och att samtidigt slappna av och vara tung i kroppen. Träna gärna tillsammans med din partner och/eller en doula.

Därför ska du träna andning och avslappning

När du har kontroll över din andning och kan slappna av i kroppen under förlossningen kan du behålla känslan av säkerhet och självständighet, och tillfredsställa två av dina viktiga drivkrafter. När sammandragningarna, krafter i din kropp du inte kan styra över, är utanför din kontroll tar du kontrollen över din andning och avslappning. Genom att andas och slappna av är du med och påverkar händelsen, samtidigt som du kan känna att du är delaktig i förloppet. När du andas rätt och kan slappna av i utdrivningsskedet har du alla chanser att undvika större bristningar.

1. Du kan känna säkerhet när du har kontroll över din andning och avslappning

2. Du kan känna självständighet när du väljer att vara med och påverkar förloppet

3. Du kan undvika bristningar och komplikationer

Andas dig igenom en sammandragning/värk

1. När sammandragningen startar koncentrerar du dig på att andas och att slappna av i hela kroppen. Andas i en behaglig takt, mjukt och rytmiskt.

2. När sammandragningen klingat av, ta ett djupt och ljudligt andetag. Barnet får en extra dos med syre, och du ger samtidigt tecken åt dig själv och de runt omkring dig att värken är över.

3. Slappna av och vila. Känn att du är tung i kroppen, blunda om det känns skönt, och sov en mikrostund.

Doula som stöd och hjälp

Att kvinnor med erfarenhet från barnafödande hjälper och stöttar andra kvinnor som föder barn är en urgammal företeelse. Det börjar åter bli populärt att mammor och föräldrapar anlitar en Doula som stöd inför och under förlossningen. En doula är en kvinna som har erfarenhet av förlossningar och är tränad i att ge stöd och information till den födande kvinnan och hennes närmaste under graviditet, förlossning och den första tiden efteråt. En doula har inget medicinskt ansvar, ger inga medicinska råd och hennes roll är tydligt avgränsad i förhållande till personalen på förlossningsavdelningen.

Ordet doula kommer från grekiskan och betyder fritt översatt "kvinna som ger omvårdnad". ODIS är Organisationen för doulor i Sverige. Läs mer på: www.Doula.nu

Agneta Rääf, medlem i ODIS, Doula i Stockholm www.doulaistockholm.se

Rekommenderat

Färga håret under graviditeten

Färga håret under graviditeten

Det har under en lång tid cirkularat rykten att det skulle vara farligt för fostret att färga håret medan under graviditeten, så vi bestämde oss för att undersöka om så är fallet. En sökning i den vetenskapliga litteraturen (1-3) ger att i de flesta fall finns inga påvisbara kopplingar mellan ... 42

Det finns 1 kommentarer till denna artikel

    Hej. Jag blev mamma i februari 2014. Jag läste boken "Föda utan rädsla" inför min förlossning. Kanonbra bok! Nu finns det kurser att gå med föda-utan-rädsla-instruktör, info finns på www.babypag.se.

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.