Mer i kategorin Förlossningen |

Allt du vill veta om förlossningen men inte vågat fråga

Allt du velat fråga om förlossningen men inte vågatVissa frågor och funderingar inför förlossningen kan kännas lite pinsamma och kanske tvekar du att fråga din barnmorska. Därför tar vi upp några av dessa "pinsamma" frågor, så att du slipper fråga!

1. Måste jag raka mig i underlivet innan förlossningen? Är det mer hygieniskt för bebisen om det är rakat?

Nej! I många länder brukar man raka pubishåret på föderskan under förlossningen. I Sverige rakar man bara magen i fall det är fråga om kejsarsnitt. Du behöver inte raka dig speciellt inför förlossningen. Som de flesta barnmorskor säger så är det ”ingen som ser hår när det kommer ett bebishuvud”. Ur hygienisk synvinkel så spelar det ingen roll alls, eftersom att när man blir inskriven så brukar man tvätta underlivet med en Descutansvamp som desinfekterar.

2. Kan det verkligen komma avföring under förlossningen? Kan en lavemang göra att jag inte bajsar under själva förlossningen?

Ja,det kan verkligen göra det och det brukar göra det! Tarmen är belägen så nära förlossningskanalen så att trycket i förlossningskanalen när bebisen passerar utlöser avföringsreflexen. Lavemangen i det fallet hjälper mer på mängden än på själva reflexen, d.v.s. att även om man har gjort en lavemang så kan det ändå komma små pluttar som har stannat kvar i tarmen. Men det är inget att oroa sig för, barnmorskorna är så vana vid det så de inte ens anmärker det på något sätt.

3. Skriker och svär verkligen alla föderskor under förlossningen? Hjälper skrikandet att minska på verkarna ?

Ja, de flesta föderskor gör det. De skriker, svär, använder färgstarkt språk både till personalen och till sin egen partner. Barnmorskorna brukar säga att de har hört det värsta språket från de mest väluppfostrade kvinnorna, men de glömmer fort det de har hört.

Huruvida skrikandet hjälper är väldigt individuellt. Det är lite som på en bergochdalbana; ibland hjälper släppa ut rädslan, ibland gör det det inte. Viktigast är att inte tänka på det och oroa sig över att någon skulle ta illa vid sig för att du skriker, för det är det ingen som gör.

4. Ska min man och alla andra glo i mitt underliv då jag föder bebisen?

Nej, det gör de inte. Och absolut inte din man om du inte vill det. I de flesta fall så råder barnmorskan att din man sitter vid ditt huvud och hjälper dig med lustgasen eller pratar med dig för att distrahera dig från värkarna. Om ni t.ex. har bestämt att ta bilder på bebisen vid stunden den föds fram kan han förstås vara på andra sidan.

De andra i personalen tittar i ditt underliv längre stunder bara när du är tillräckligt öppen och ska föda.

5. Stoppar de verkligen in hela handen för att kolla hur mycket jag är öppen och hur ofta gör de det?

Nej, inte hela handen, barnmorskan behöver bara stoppa sina fingrar för att kolla öppningsgraden. Det är ganska olika hur ofta en barnmorska väljer att kontrollera öppningsgraden, men man kan räkna med en gång vid inskrivningen och kanske en gång per två timmar eller en gång per timme efteråt.

Rekommenderat

Så farligt är coronoaviruset för gravida

Så farligt är coronoaviruset för gravida

För mer info och senaste nytt om Corona-viruset, besök vår temasajt om COVID-19. Uppdatering 200227: Epedemin orsakad av det nya coronaviruset (SARS-CoV-19) fortsätter och smitta har bekräftats i ett stort antal länder, men omfattande utbrott har hittills konstaterats endast i Kina, Sydkorea och Italien. Situationen i Kina verkar ha stabiliserats med en ... 3

Det finns 35 kommentarer till denna artikel

  Nu när jag läst lite känns det lugnare i frågetecken, för rädd är jag inte bara undrande tar allting altid väldigt naturligt så det kommer gå som en dans.

  Maria,

  Du kan börja känna illamående väldigt tidigt. Bara några veckor in i graviditeten börjae iaf jag att må illa. :/ Vissa har tur o mår inte illa alls. :)

  Hej alla mammor där ute!  Jag har en fråga angånde om graviteten, när börjar man känna sig illamående?

  Hej!

  37+4 första barnet

  Tycker att det är bra att det talas öppet om sånna här saker, känns då som om man har lite mer koll vilket gör mig mer avslappnad inför förlossning.

  Tycker ibland att tidigare föderskor utelämnar information om hur det var att föda, för att inte skrämma eller? Jag vill hellre höra ärliga berättelser så att man kan bearbeta det innan man kommer dit. Men vi är väl olika...vad tycker ni andra?

  //Kram

  Hej!

  37+4 första barnet

  Tycker att det är bra att det talas öppet om sånna här saker, känns då som om man har lite mer koll vilket gör mig mer avslappnad inför förlossning.

  Tycker ibland att tidigare föderskor utelämnar information om hur det var att föda, för att inte skrämma eller? Jag vill hellre höra ärliga berättelser så att man kan bearbeta det innan man kommer dit. Men vi är väl olika...vad tycker ni andra?

  //Kram

  Hehe när jag kom in på förlossningen så var jag öppen 6 cm jag både bajsade och kissade,men det kände jag inte själv,man känner att det trycker men man vet ju inte om det är fostervatten,blod eller annat som kommer och ja man tänker inte på det när man väl föder man är så inne på varje värk samt andas rätt där imellan:-)
  hanab2

  5 hanab2

  Fick vårt första barn för ett och ett halv år sedan. Det enda jag frågade mellan omröstningarna var - "nu måste jag ha spruckit va?" och påpekade hela tiden att det kändes som jag bajsade på mig. Men jag varken sprack eller bajsade på mig :-). Det tog några värkar innan jag kunde släppa på tanken att hålla emot när det kändes som att det kom nåt baktill, och sen gick det mycket lättare Det.är.nog väldigt individuellt hur man tänker och hur man agerar under förlossningen men det viktiga är att det inte finns några fel!! /Hanna

  Jättebra info!

  Men jag tänker nog inte på det där när jag ska föda..min största farhåga är om man spricker..samt gör det väldigt väldigt mycket! :O

  Jag har tänkt väldigt mycket på just BAJS, kanske stämmer det att man inte tänker på det i stundens hetta, men eftersom det är något man oroar sig förtycker jag det är bra att det står här. Har hört från så många att de inte bajsade på sig, det är ovanligt osv, men nu tror jag att folk faktiskt inte vet om det händer just i stundens hetta.

  Jätte bra information! Men undrar en sak, kan förstå frågan om att raka sig innan förlossningen, MEN frågar är hur sjutton ska man kunna se musen för att raka sig innan? Det går ju inte;)

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.