Mer i kategorin Gravid |

Åldern spelar ingen roll, eller?!

Är jag en ung eller en äldre förstföderska vid 35? Det är en fråga som många ställer och svaret är inte enkelt. Med tiden så ändras dessutom gränsen. Meldelåldern för förstföderskor kryper allt högre och 2016 var den strax över 29 år. Den naturliga gränsen för fertil ålder sägs vanligtvis vara någonstans vid 45 år, och över denna ålder är chansen att bli naturligt gravid väldigt liten. Olika typer av fertilitetsbehandlingar och IVF har dock  förändrat spelreglerna och runt om i världen finns exempel på kvinnor som blivit gravida och fött barn långt efter att de passerat den naturliga fertila åldern. Vi på BliMamma var väldigt nyfikna på hur gamla är de mammor som har vågat ta det sista tåget. Om ni också är nyfikna så kan ni se nedan samlat några av de mest kända exemplen.

5. Annegret Raunigk

År 2015 födde den då 65-åriga tyskan Annegret Raunigk  fyrlingar, vilket tillsammans med hennes tidigare 13 barn gjorde henne till 17-barnsmamma. Läkare i Tyskland vägrade ge Annegret IVF-behandling med farhågor att hennes  kropp inte skulle vara stark nog att klara en graviditet. Annegret lyckades dock få IVF-behandling i Ukraina vilken till slut resulterade i fyrlingfödslen. Annegret har fått en hel del kritik och anklagats för att vara självisk men hon försvarar sitt beslut att bli mamma på nytt och säger att "alla bör få leva som de vill".

4. Adriana Iliescu

Vid 66 års ålder födde Adriana Iliescu (Rumänien) sitt första (och får man förmoda sista) barn, en dotter som nu hunnit bli hela 13 år gammal. När Adriana födde sin dotter 2005 gav det upphov till stora diskussioner inom EU om möjligheten att lagstifta mot IVF-behandlingar för kvinnor efter 50 års ålder. Enligt de senaste rapporterna mår den nu 80-åriga Adriana och hennes dotter bra och spendera fritiden med att shoppa och besöka biblioteket tillsammans.

3. Maria del Carmen Bousada de Lara

En betydlig sorgligare historia handlar om den 66-åriga Maria del Carmen Bousada de Lara som födde två tvillingpojkar kort innan sin 67-årsdag. Maria hade goda förhoppningar om att få se sina barn växa upp, och sade skämtsamt att hon kanske till och med skulle få se sina barnbarn, eftersom hennes egen mamma levde till 101-års ålder. Marias egna bröder kritiserade dock öppet hennes beslut att bli mamma, och bara två och ett halvt år efter förlossningen avled hon i livmodercancer och lämnade sina båda söder föräldralösa.

2. Rajo Devi Lohan

Den indiska kvinnan Rajo Devi Lohan var 70 år gammal när hon tack vare IVF-behandling 2009 födde en dotter. Rajo var nära att avlida efter förlossningen på grund av en brusten livmoder. Trots att hon överlevde krisen led hon under många år av svåra hälsoproblem från sviterna av komplikationerna, men var fortfarande vid liv 2018, nu 79 år gammal. I Indien är det ett svårt socialt stigma att vara infertil, och många kvinnor är beredda att riskera sina egna liv för att föda barn och bryta stigmat, något som skapat en boom i landets IVF-industri för äldre kvinnor.

1. Daljinder Kaur

Daljinder Kaur saknar födelsebevis men uppskattas ha varit 72 år gammal när hon 2016 födde en liten pojke. Dajinder och hennes 78-årige make hade då försökt bli gravida i 46 år utan att lyckas, men tack vare en IVF-behandling kunde Daljinder föda sitt efterlängtade barn och bli vad som tros vara världens äldsta föderska. Att vara mamma var dock "svårare än man tror" enligt Daljinder, vars hälsa försämrats efter förlossningen, och hon säger i en intervju att hon tycker det är jobbigt att krypa omkring på golvet tillsammans med sonen Armaan.

Det är möjligt, men är det rätt?

Tack vare medicinska framsteg kan nu kvinnor bli gravida och föda barn långt efter "normal" pensionsålder. För dessa kvinnor och par känns det som ett mirakel och en välsignelse, efter vad som kanske varit en lång kamp mot infertilitet och det är inget tvivel om att dessa barn är mycket efterlängtade. Men är det verkligen rätt av läkarna att utsätta dessa kvinnor för de risker som en graviditet och förlossning innebär vid hög ålder? Är det rätt mot barnen som trots allt löper en betydande risk att tidigt förlora en eller båda sina föräldrar?

Diskutera i kommentarsfältet nedan!

Rekommenderat

Allt om den nya jämställdhetsbonusen i föräldraförsäkringen - Uppdaterad!

UPPDATERAT 2018: Den jämställdhetsbonus som infördes 1 juli 2008 är sedan årsskiftet borttagen, medan vårdnadsbidraget togs bort den första februari 2016. För närvarande gäller att föräldrapenning betalas ut i 480 dagar för ett barn. I 390 dagar baseras ersättningen på den inkomst du har (dagar på sjukpenningnivå). De övriga 90 dagarna ... 12

Det finns 6 kommentarer till denna artikel

  Very interesting information! Perfect just what I was looking for! My site: football betting reviews


  Excellent to the point article and news.. Well appreciated, My sites: OkSlots

  Very interesting information! Perfect just what I was looking for! My site: Ok-Live

  själv är jag 51 nu och evig så det blir en ung mamma av mig om 4 år då blir jag 27 år. Konstigt med allt som händer mig men jag har själv skapat livet så det är bara att använda det. baren kommer snart och jag var 33 vid min dotters födsel nu är dom 6 stycken och 4 kommer överleva och två av dom är eviga mina andar och min karls andar.

  jag håller inte med!!!! tänk vad dessa kvinnor gått igenom för att få den största glädjen i livet: ett barn! alla kan dö och alla kan älska ett barn, unga som gamla mammor!!

  Jag tycker det är helt uppåt väggarna att 72åringar ska föda barn. Oansvarigt!

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.