Mer i kategorin Förlossningen |

Frågor för vistelsen på sjukhuset i samband med förlossningen

vad händer på sjukhuset under förlossningenDet är många frågor som man funderar över långt innan förlossningen har satt igång. Det skulle ge mer lugn om man fick veta i förväg. Tyvärr så finns det inte alltid möjlighet att få prata med personalen på sjukhuset innan förlossningen har börjat. Därför har vi skrivit några av de frågor och funderingar som vi hade och de svar som vi fick och vi hoppas att de ska svara på några av era frågor. Kommer ni på mer frågor som ni har fått klarhet på så skriv dem gärna som inlägg så hjälper ni alla oroliga blivande mammor.

När ska man ringa till förlossningsavdelningen?

Man kan ringa till förlossningsavdelningen:

När ska man åka till sjukhuset?

Personalen på förlossningsavdelning rekomenderar vanligvis att man åker in när värkarna är ungefär 3 till antalet per tionde minut, eller när det är en värk var tredje minut. Det är inte förbjudet att man åker tidigare till sjukhuset för att få en kontroll om det känns lugnare. Anledningen att förlossningsavdelningen vill ha mammorna så sent som möjligt i värkarbetet är att inte stressa dem med sjukhusmiljön och för att ha mer tid att hjälpa dem som är i senare fas av förlossningen.

Vad händer på förlossningsavdelningen?

En gång när man är väl där så ringer man på klockan och möts av en barnmorska som leder dig/er till ett undersökningsrum. Där tittar hon på journalen och ställer frågor om hur lång tid värkarna har fortsatt om vattnet eller slemproppen har gått , etc. Hon går med dig genom förlossningsbrevet som du har skrivit (om du har en) och diskuterar de möjliga smärtlindringsmedel som finns. Sedan är det dags för att sätta dig i ett eget rum. Där kopplas du till en CTG-apparat som mäter tiden mellan värkarna och hjärtrytm på bebisen. Du är inkopplad i en halv- till en timme. Sedan undersöker barnmorskan hur mycket öppen är du med hjälp av fingrarna och om du är 5 centimeter öppen eller mindre så är det bara att vänta, byta till sjukhus kläder och ladda upp för det som kommer Är du inte öppen så kan du bli skickad hem för någon timme mer.

Finns det risk att man inte ska få plats och ska bli skickad vidare?

Ja, tyvärr finns risken. Därför är det viktigt att ringa innan man åker in till sjukhuset. Ringer man och informerar personalen att man ska åka in så är det ganska liten risk att bli vidareskickad. Om man dock åker direkt utan att ha ringt och det är ont om plats, så finns det ganska stort sannolikhet att man blir skickad vidare till annan förlossningsavdelning i närheten. Även om det här låter skrämmande så ska man veta att om värkarna är täta, så kontrollerar barnmorskan hur mycket öppen är du innan de skickar dig vidare. Bedömmer hon att tiden inte räcker till så hittar de alltid lösning så att du får stanna.

Finns det privat toalett och dusch på förlossningsrummet?

På de flesta sjukhus så finns inte det. Det finns en eller två i korridoren som brukar vara lediga den mesta av tiden då alla föderskor är i olika stadier av sin förlossning och det är ganska sällan som man behöver vänta för toalettbesök. Om du inte orkar gå till toaletten så kan barnmorskorna fixa en bärbar toastol som flyttas in till rummet och som du kan använda fram till förlossningen.

Kan man välja själv bedövning och ställning att krysta i under förlossningen?

Barnmorskorna är vanligvis ganska vana med att föderskan bestämmer själv vilken smärtlindring hon föredrar och vilken ställning hon ska föda i.

Det är vanligvis så att föderskan får den bedövning hon vill ha om den är tillgänglig på förlossningsavdelningen som hon ligger på och om det inte finns medicinska skäl eller något med hennes hälsa som talar emot det.

När det gäller ställningen så brukar på de flesta förlossningsavdelningar råda att mamman ska vara rörlig fram till utrdrivningsskedet och sedan ska inta ställningen som känns mest naturlig och bekväm för henne att krysta. Så länge det inte finns några komplikationer kan man föda som man vill.

Kan man ändra sig under förlossningen när det gäller ställning och smärtlindring?

Det är fritt att ändra sig och det är också ganska naturligt att göra det (man kan inte alltid veta vad känns bra eller inte i förväg). När det gäller ställningarna så är det bara att byta ställning och pröva sig fram till den som känns minst obehagligt om inte barnmorskan avråder från någon ställning.

Med smärtlindringen dock kan man inte ändra sig hur långt i förlossningsprocessen som helst. Eftersom det är en speciell narkosläkare som kallas för att sätta ryggbedövningen så behövs det vanligvis 45 minuter att informera och kalla rätt personal innan den kan sättas. Om du redan har kommit i utdrivningsskedet kan en sådan bedövning även avrådas.

Hur länge får man stanna på BB efter förlossningen?

Efter förlossningen brukar man flytta föderskan till BB två timmar efter moderkakan har gått ut. På BBn får man stanna allt från 6 timmar till två dygn när inga särskilda komplikationer har upstått. Vanligvis brukar det vara två dygn för föstföderskor med normal förlossning och upp till en vecka efter kejsarsnitt eller efter stor blodförlust. Omföderskor kan bli hemskickade efter 6-24 timmar men har rätt att stanna längre om de så vill.

Får pappan följa med allt och stanna på BB?

Ja, det brukar vara så med några få undantag. Pappan följer med hela tiden och är med även om det uppkommer en akutkejsarsnitt när mamman sövs ner. Pappan då kan välja att antingen stanna hos mamman tills hon vaknar efter bedövningen eller följa bebisen till neonatalavdelningen (om den behöver specialvård).

Pappan kan stanna på BB om du delar inte rum med en annan föderska. De flesta BB har familjerum eller parenthotell där papporna brukar stanna över hela vistelsen och hjälpa till med bebisen då mamman inte orkar så mycket i början. Undantaget är när det finns många förlossningar och det finns inte plats. I dessa fall kan pappan bara stanna de första timmarna och sedan komma igen under besökstiderna (som dock brukar vara nästan hela dagarna).

Ska man ha eget rum på BB?

Det brukar vara svårt att förse egna rum till alla föderskor. Därför prioriterar barnmorskorna i mån av lediga rum att ge de familjerum till föderskor som har haft komplikationer under förlossningen då de behöver mer vila och mer omsorg under perioden efter förlossningen.

Behöver man ha egna saker hemifrån eller kan man åka akut till BB utan något?

På BB finns allt som en föderska och födda barnet kan behöva ur medicinsk synvinkel under förlossningen, dvs kläder, blöjor, dambindor, lätt mat och saft eller någon sorts vätska, etc. Det är dock alltid skönt att ta med sig egna kläder hemifrån som känns bekvämma, mat som man vet att man kan äta under alla förutsättningar, hygienartiklar, hårborstar, etc. (se artikeln om vad att packa inför förlossningen).

Rekommenderat

Allt om den nya jämställdhetsbonusen i föräldraförsäkringen - Uppdaterad!

UPPDATERAT 2018: Den jämställdhetsbonus som infördes 1 juli 2008 är sedan årsskiftet borttagen, medan vårdnadsbidraget togs bort den första februari 2016. För närvarande gäller att föräldrapenning betalas ut i 480 dagar för ett barn. I 390 dagar baseras ersättningen på den inkomst du har (dagar på sjukpenningnivå). De övriga 90 dagarna ... 12

Det finns 9 kommentarer till denna artikel

    Bra inlägg, men jag undrar bara hur långt efter man har fött får det komma andra och besöka så som sin stora familj som sina föräldrar och min mans föräldrar?

    admin

    7 admin

    @Tina: bra idé, vi ska se över länkningen

    mvh

    /admin

    Annars bra artikel men kunde länka till andr artiklar som nämns. Som t.ex. den om vad man ska ha med till BB. Så skulle man lättare hitta vidare om det var det man sökte efter :)

    bra information! många ? som suddades ut nu :)

    Super bra info! Inget behövs fixa, man fattar allt! Tack!

    Jag tycker det var jättebra svarat. Även om det är lite stavfel, vem bryr si, det gick att läsa välsdigt bra. Tack så mycket för all hjälp!

    Bra information. Synd att det var så mycket stavfel och annat...

    jane87

    4 jane87

    samma här, nu vet jag vad jag har att vänta

    jätte hjälpsamt eftersom har inte hunnit fråga ännu min barnmorska och har tänkt på det hela tiden.

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.