Inloggade medlemmar: memme85, Linda 84, 912 gäster
Jag vill anvÀnda sajten anpassad för... laptop/dator mobil/surfplatta

Huvudmeny

Mer i kategorin Gravid |

Flytningar under graviditeten

Kort efter beskedet om att du Ă€r gravid sĂ„ kommer oron över flytningarna. Är de inte för rikliga? Det kanske Ă€r fostervatten? Och fĂ€rgen? Är det en blödning som kan skada barnet? Hur ska man veta vilka flytningar som man verkligen ska vara uppmĂ€rksam pĂ„ och nĂ€r det bara Ă€r till att köpa trosskydd och försöka ignorera dem? Det Ă€r vad vi pĂ„ Bli mamma försökte komma fram till och sammanfatta i den hĂ€r artikeln.

En riklig, slemmig flytning som Àr ofÀrgad/vit och inte luktar illa Àr helt normal

Vit/OfÀrgad flytning

Generellt sett sÄ gÀller det att en riklig, slemmig flytning som Àr ofÀrgad/vit och inte luktar illa Àr helt normal, Àven om den ökar i mÀngd med antalet graviditetsveckor. SÄdan flytning beror pÄ att graviditeten pÄverkar surhetsgraden i slidslemmet samtidigt som vÀvnaderna i slidan blir blodrikare och lÀttare avger vÀtska.

Mot slutet av graviditeten kan rikligare och tjockare flytningar kan vara en av de tecken pÄ att förlossningen nÀrmar sig. Strax innan förlossningen börjar en jÀtteriklig slemflytning ofta betecknad som slempropp.

En viktig indikation Àr pH-vÀrdet i slidan, vilket normalt skall ligga mellan 4-4,5. Om pH-vÀrdet Àr högre Àn sÄ ökar chansen/risken för infektioner och man bör konsultera sin barnmorska.

I handeln finns tester som gör att man sjÀlv enkelt kan bestÀmma sitt vaginala pH-vÀrde.

Blodblandad flytning

Det kĂ€nns lĂ€skigt och man hamnar lĂ€tt i jĂ€ttepanik nĂ€r man upptĂ€cker nĂ„gon droppe blod eller en blodblandad flytning (rosa- eller brunaktig) i trosan. Även det Ă€r helt normalt och beror pĂ„ att nĂ„got av de pyttesmĂ„ blodkĂ€rlen i slidan har gĂ„tt sönder, kanske av ren anstrĂ€ngning eller under samlag, eller bara av det ökade blodtrycket.

Det Àr inte heller ovanligt att man fÄr smÄ brunaktiga blödningar nÀr det Àr dags för mens. Det beror pÄ hormonerna som inte Àn har kommit igÄng med graviditeten och kroppen Ànnu inte riktigt förstÄtt att du Àr gravid.

AnvÀnd inte vagitoriekrÀm eller vaginaldusch under graviditeten!!!

Vad ska man vara uppmÀrksam pÄ?

Var uppmÀrksam pÄ ofÀrgade flytningar som börjar lukta illa och blir missfÀrgade, samtidigt som de ger klÄda och slidan blir röd och öm. I sÄdana fall kan det röra sig om svampinfektion som Àr inte alls ovanligt under graviditeten.

Är det svampinfektion som du misstĂ€nker sĂ„ ska du sluta Ă€ta socker och vitt mjöl. Ät mycket fullkornsbröd, frukt, grönsaker och protein. Svamp kan behandlas med preparat som finns att köpa receptfritt pĂ„ apoteket. Ingen behandling rekomenderas under de första tolv veckorna av graviditeten. FrĂ„n andra trimestern av graviditeten rekomenderas Pevaryl och Canesten i form av vagitorier. VagitoriekrĂ€m eller vaginaldusch skall inte anvĂ€ndas alls!!! RĂ„dgör med din barnmorska om du tĂ€nker pĂ„börja en kur.

Vid blodblandade flytningar som gör ont skall man alltid söka lÀkare
Vid ofÀrgade flytningar i slutet av graviditeten skall man aldrig utesluta fostervatten. Fostervatten som regel kommer i stora mÀngder. LÀcker det fostervatten sÄ rinner det hela tiden. I enstaka fall kan dock fostervatten lÀcka i smÄ mÀngder. MisstÀnker du att det rör sig om vattenavgÄng skall du alltid kontakta MVC eller Gynakuten för en komplett undersökning.

Vid blodblandade flytningar Ă€r det mĂ€ngden blod samt fĂ€rgen som avgör. Rör det sig om en droppe blod, rosafĂ€rgad flytning eller brunare flytning vid enstaka tilfĂ€lle och graviditetsymptomen inte avtar sĂ„ Ă€r det sannolikt en ofarlig blödning. Men om blödningen bestĂ„r av fĂ€rskt blod eller Ă€r brunfĂ€rgad och inte avtar dĂ„ skall man direkt söka hjĂ€lp pĂ„ nĂ€rmaste gynakut! För stor mĂ€ngd blod anvĂ€nds som tumregel 5 kronors mynt – Ă€r flĂ€cken större Ă€n sĂ„, sĂ„ skall man uppsöka hjĂ€lp. Vid blodblandade flytningar som gör ont skall man alltid söka lĂ€kare oavsett utseendet pĂ„ blödningen. TĂ€nk pĂ„ att det Ă€r bĂ€ttre att söka lĂ€kare en gĂ„ng för mycket Ă€n en gĂ„ng för lite!

Bäst pć test Graviditetstester

Det finns 21 kommentarer till denna artikel

 1. Postades 2013-09-24 22:11:49
  GĂ€st
  Hej ! Jag har en liten frÄga om flytningar har en dotter pÄ 15 mÄnader Jag Ät niovletta 28 med P-pillerna tog slut och jag gömde fixa mer Och mensen kom som vanligt i 2 mÄnader sen slutade den komma har intr fÄtt mens pÄ2 mÄnade Som sagt jag har fÄtt en vÀldigt konstiga flytningar pÄ dom 2 senaste veckorna tror inte de Àr Àgglossning heller För har aldrig varit med om detta tidigare i alla fall JÀtte tjocka och vit/genomskinliga flytningar dom Àr riktigt tjocka gjorde grav test för en vecka sedan men de visade negativt har inte haft nÄgra Gravidilitets symtomer förutom illamÄende men de hade jag inte med Dottern heller. Och som sagt jag vill ha fler barn. NÄgon som kan hjÀlpa mig att fÄ Reda pÄ vad de kan vara ?
 2. Postades 2013-09-05 18:16:07
  GĂ€st
  Hej idag fick jag en ljus rosa blödning men har inte haft vÀrkar alla . Haft missfall tidigare och dÄ vÀrkte det mycket vÀrre en mensvÀrk och har alltid haft vÀrkar NÀr mensen ska komma och har jag men sÄ brukar det forsa och Àr mörk rött men aldrig haft denna fÀrg, jag Àr i vecka 5 nu och Àr otroligt orolig Behöver verkligen hjÀlp inte kul att vara panikslagen :(
 3. Postades 2012-07-28 08:23:20
  GĂ€st
  Jag Àr tidigt gravid ca v 4-6 och har fÄtt en rejÀl svampinfektion ringde igÄr till bm eftersom de stÄr i pevaryls bruksanvisning att ej anvÀnda det under graviditet utan att kontakta lÀkare. De sa att de bara stÄr sÄ för att de ska ha "ryggen fri" och att de Àr hundra procent sÀkert att anvÀnda. Har nu ganska ont i magen och en pytteliten rosa flyttning som bara syns nÀr man torkar inget i trosan. Kan detta ha varit skadligt för bebis? KÀnns som man inte vet vem man ska tro pÄ och kÀnner mig sjukt orolig för missfall:s
 4. Postades 2012-04-26 21:58:10
  GĂ€st
  Pevaryl rekommenderas inte lÀngre till gravida utan att först haft lÀkarkontakt . Canesten gÄr bra att anvÀnda.
 5. Postades 2012-03-27 22:41:48
  GĂ€st

  HeeJ !

  Istället för mensen denna månad så har jag haft blodblandade flytningar from. en dag innan BIM tills idag, dvs. 10 dagar !? min mens brukar vara i 4 dagar och riklig, kraftig värk och ömma bröst och inget av dessa har jag haft denna månad. Hittils neg. grav.test men senaste tog jag mitt på dagen igår.. Varför blir det såhär ?

 6. Postades 2011-03-05 15:52:27
  GĂ€st

  Hej!

  Jag har hittat en flytning i min trosa som är vit o genomfärgad. Jag har gjort gravtest, men den har visat minus. Och ska kolla på måndag om det visar ett plus. Jag har ätit p-piller tidigare, men jag har glömt bort dem helt och hållet. Jag o min sambo hade oskyddat samlad dagarna innan ägglossningen. Och jag har varit illamående till o från. 

  Och vi har en son som är född den 5 juni 2010. Kan det vara så att jag är gravid igen, och om jag inte jag gör abort finns risken att jag kommer bli lämnad för gott. 

  Jag bestämmer väl över mig själv om jag vill behålla nästa också eller måste jag göra som han säger?  Det är ju det som är frågan  över hur jag ska göra. Det syns ingenting utanpå mig än, men jag har blandade känslor .om att jag vill kanske göra abort ändå för att inte bli lämnad, men samtidigt så vill jag behålla han/hon om bebisen finns. 

   

  Är jag gravid eller inte?

 7. Postades 2011-02-22 11:16:03
  GĂ€st

  Hejsan! Jag har under tre års tid använt mig av cerazette minipiller, och dom har funkat jättebra. Min mens har försvunnit helt, men igår började jag känna mig illamående på förmiddagen (satt i nästan hela dagen) samt fick liknande mensvärk. Jag hade även en riktigt tjock och riklig och vit/genomskinlig flytning (nu menar jag verkligen jätteriklig!!!). Den luktade ingenting, och det kliar inte eller någonting. Kan jag vara gravid? Observera att jag tagit minipiller varenda dag i tre år samt inte haft mens på 1½ år. Snälla, jag behöver hjälp! Kram

 8. Postades 2010-11-17 22:13:40
  GĂ€st
  Hej allihop! Jag vet inte om vi vÀntar barn Àn men börjar kÀnna av vissa förÀndringar i kroppen. Bland annat har jag fÄtt flytningar nu de tvÄ sista dagarna, de Àr klara och inte klibbiga utan genomskinlig men jag tycker de luktar mycket mycket mer Àn vanligt...Àr det normalt? Kanske ska nÀmna att jag Àr i vecka 4.
 9. Postades 2010-08-28 08:41:55
  liinabeax:s avatar
  IgĂ„r nĂ€r jag gick pĂ„ toa kom det nĂ„gon droppe blod och en rosa flytning nĂ€r jag torkade. Är nu vĂ€ldigt orolig över missfall, nĂ„gon som kan lugna mig eller ska ja uppsöka gyn?
 10. Postades 2010-05-04 08:54:47
  GĂ€st
  Hej idag ringde min flickvÀn mej och sa att hon hade otroliga smÀrtor o nÄgot som kan klassas som mens och i med vi har haft missfall en gÄng tidigare sÄ va de man tÀnkte pÄ först men sÄ lÀste jag at de kan vara normalt sÄ som hon hade de. Àr det normal?

Skriv en kommentar

Namn

Email

Kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstÀver som visas

GÄr det inte att lÀsa? Klicka hÀr för att byta.

Medlemmarnas bilder

Lilla hjĂ€rtat ♡♡ av Richter93

Alla bilder

Senaste frÄgorna

Skriv en frÄga

Nya dagboksinlÀgg

Nytt i forumet

Recensioner

VÀlkommen till vÀrlden

VÀlkommen till vÀrlden Collin

Ny webbis

Nytt pÄ prylmarknaden

Kommentarer

Medlemsbloggar

LĂ€gg till din blogg

Bmom produkter för mammor Bast pÄ test graviditetstester