Mer i kategorin Länkar |

Väntar du tvillingar (eller kanske trillingar)?

Smiling happy twin boys

En tvillinggraviditet är oftast en oväntad men glad överraskning. Det kan vara omtumlande att få reda på att istället för en liten bebis att ta hand om så blir det två nya små medlemmar i er familj. Men det är inte bara efter förlossningen som tvillingarna skiljer sig från sina ensamma kollegor - redan under graviditeten kommer du märka skillnad.

I den här artikeln skriver i första han om vad som väntar dig som tvillingmamma under graviditeten, men mycket av det som skriv gäller också till stor del även för dig som kanske till och med väntar trillingar (eller ännu fler...)

Ibland inträffar en tvillinggraviditet spontant, medan i andra fall uppstår den av specifika orsaker. Chansen för att få tvillingar ökar till exempel med åldern på grund av förändringar i ditt hormonsystem som gör att fler än ett ägg lossnar varje månad. Olika typer av fertilitetsbehandlingar kan också öka chansen för tvillinggraviditeter, som till exempel IVF. I sverige är c:a 1.5% av alla födslar tvillingfödslar. Om du får reda på att du är gravid med tvillingar eller andra multiplar så kommer vi här att berätta lite om vad som väntar dig och vad du kan göra för att ta extra bra hand om dig och dina bebisar.

Hur uppstår mutipelgraviditeter?

Tvåäggstvillingar är den mest förekommande typen av tvillingar (c:a 75% av alla tvillingfödslar), och denna uppstår när två separata ägg befruktas av två separata spermier. Varje tvilling har sin egen moderkaka och fostersäck och dessa tvillingar är generellt sett inte mer lika varandra än vilka syskon som helst. Enäggstvillingar, eller identiska tvillingar, kommer från ett och samma befruktade ägg, som tidigt under graviditeten delat sig i två (eller fler) delar. Var och en av dessa delar kan sedan utvecklas till en bebis. Enäggstvillingar kan dela moderkaka, men har vanligtvis var sin fostersäck. Genetiskt är dessa tvillingar identiska och kommer att ha samma kön och ha nästan exakt samma utseende. Trillingar eller fler multiplar kan vara enäggs-, fleräggs- eller en kombination av dessa.

Hur förstår man att man väntar tvillingar?

Din barnmorska kan misstänka en tvillinggraviditet om din livmoder är större än väntat, eller om det verkar finnas hjärtljud från mer än ett foster. Det finns även blodprov som kan indikera en tvillinggraviditet, men den slutliga bekräftelsen gör man vanligen med en ultraljudsundersökning.

Vad innebär tvillinggraviditeten för mamman?

Det bästa man kan göra för sina tvillingar är att ta väl hand om sig själv. Det som är bra för mamman är också bra för bebisarna. Under graviditeten kan du förvänta dig:

Komplikationer

Det föds friska tvillingar dagligen, men det är viktigt att vara medveten om att det finns risk för komplikationer, bland annat:

Att ta hand om tvillingar

Friska tvillingar har samma behov som andra bebiser, men istället för en har ni nu två! Ni kan behöva mer hjälp och stöd än vad ni tänkt er, så var inte rädd att be familj och vänner om hjälp och avlastning.

Rekommenderat

Så farligt är coronoaviruset för gravida

Så farligt är coronoaviruset för gravida

För mer info och senaste nytt om Corona-viruset, besök vår temasajt om COVID-19. Uppdatering 200227: Epedemin orsakad av det nya coronaviruset (SARS-CoV-19) fortsätter och smitta har bekräftats i ett stort antal länder, men omfattande utbrott har hittills konstaterats endast i Kina, Sydkorea och Italien. Situationen i Kina verkar ha stabiliserats med en ... 1

Det finns 20 kommentarer till denna artikel

  Jag väntar fyrlingar men är mycket liten om magen så det är små bäbisar men dom mår bra vad jag vet har lite högt blodsocker en jag dricker mycket har börjat att sova mer än normalt och jag gick upp mycket före graviditeten men det är tryggt för då får barnen det dom behöver jag ärter kalk och magnesium och folsyra mitt val kvinna men nu är den slut för tillfället.

   

  Hej, väntar också tvillingar och är också bara i vecka 9 : ) känner samma att jag är både orolig och lycklig.... : )
  Testade positivt i dag och eftersom vi satte in två ägg är nu funderingen om det är två där inne. Har inbokat vul om tre veckor.
  Tea

  4 Tea

  Den 8 februari beräknas jag och min man att bli tvillingföräldrar :) Två små enäggsgossar är det som busar runt i mammas mage <3

  har ni ättit folsyra när ni fick tvillingaroch hur mycket

  Sara91

  3 Sara91

  jag väntar enäggstvillingar =) är i v 18+1 idag efter att ha blivit bakfyttad 8 dagar. 

  Det blir två Pojkar <3 <3 <3 

  Juli

  0 Juli

  fick mina älskade töser 26 maj:) vackraste sessorna i världen!:)

  Väntar tvåäggstvillingar och är nu i v16 =)

  Hade inte en tanke på att det kunde vara tvillingar, varken jag eller sambon. På ultraljudet i v13 fick vi veta att det var två små liv i min mage =) Vilken chock, det tog ett tag och smälta och vi är så lyckliga =) Hoppas bara allt kommer gå bra med graviditeten och bebisarna =)

  Väntar två stoooora pojkar, är i v.26. Spännande!

   

  http://mcaria.blogg.se

  Fick mina älskade flickor den 5 mars och de är det bästa som hänt mig :D 

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.