Mer i kategorin Bebis |

Torsk hos spädbarn - vad gör man?

gullig_bebisTorsk är en benämning på en svampinfektion (vanlig jästsvamp, Candida albicans)  som kan drabba spädbarn, främst i munnen men även runt stjärten. I munnen kan man se svampangreppet som en vit beläggning på tungan, läpparna, insidan av kinderna och i gommen. Runt ändtarmsöppningen yttrar sig Torsken som små röda upphöjda prickar.

Torsk är i sig inte farligt och försvinner oftast av sig själv så småningom, men det kan ibland vara besvärande och även smärtsamt för barnet, och till följd av detta kan barnet tappa lusten att äta eftersom det gör ont.

Om så är fallet kan man först prova att behandla hemma. Behandlingen i sig är mycket enkel.

- Lös upp generöst med bikarbonat (bakpulver) i vatten (c:a 1 tesked till ett halvt glas vatten)

- Pensla / badda insidan av munnen med t.ex. en tygbit eller tops indränkt i bikarbonatlösningen

- Om du ammar, tvätta även bröstvårtan noga med lösning för att undvika att återsmitta barnet, och för att förebygga en eventuellt smärtsam svampinfektion i bröstvårtan.

- Upprepa före och efter varje amningstillfälle / måltid

Skulle behandlingen inte verka hjälpa efter några dagar till en vecka och / eller om infektionen fortgår väldigt länge bör man kontakta BVC för råd och eventuell medicintering med mycostatin.

Rekommenderat

Allt om den nya jämställdhetsbonusen i föräldraförsäkringen - Uppdaterad!

UPPDATERAT 2018: Den jämställdhetsbonus som infördes 1 juli 2008 är sedan årsskiftet borttagen, medan vårdnadsbidraget togs bort den första februari 2016. För närvarande gäller att föräldrapenning betalas ut i 480 dagar för ett barn. I 390 dagar baseras ersättningen på den inkomst du har (dagar på sjukpenningnivå). De övriga 90 dagarna ... 13

Det finns 11 kommentarer till denna artikel

  Maddox

  5 Maddox

  Osockrad lingonsaft fick min tös, hjälpte snabbt.
  Hon hade svamp på rupan oxå, smörjde med Daktarin och det blev bra på två dagar.

  Keviic

  4 Keviic

  Jag använde lingonsylt till min tös när hon hade torsk. Funkade skit bra, var borta på knappt en vecka! Både god och snabb lösning på torsk :)

  wishy vatten fungerar tok bra sen även måste man koka napparna och dödar alla bakterier

  köpte med Ramlösa och baddade med tops :) gick kalas fint! har dock äldigt mycket beläggning! men gick bort efter en vecka när man upprepade behandlingen 2 till 3 gånger per dag!

   

  Torsk uppkommer ofta om mamman ätit antibiotika- det hade jag velat veta innan jag fick en antibiotikakur av amningshjälpen!

  Ja min dotter hade torsk ett tag bvc sa att jag skulle köpa wishy vatten och badda på och det hjälpte jättefort.

  dutta

  0 dutta

  Wichy Vatten hjalp inte mit barn
  När vår lille fick torsk så köpte vi ramlösa som vi baddade i munnen på honom med tops. Bvc föreslog det och det funkade jätte snabbt!
  håller med HappyOne: Badda bröstvårtan / doppa nappen i Wichy Vatten, det lindrigaste för barnet..
  Kasper hade det när han var liten och det kanske berode på att jag hade en svampinfektion i mina bröst. Men han fick en recept belagd vätska som man fick badda i hans mun. Och det var väldigt smärtsamt!:(

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.