Mer i kategorin Bebis |

Ska jag ge babyn vatten att dricka?

Ska jag ge babyn vatten att dricka?"Jag undrar om jag ska ge vår dotter vatten att dricka istället för att amma henne så ofta?"

Nej. Vatten är inte ett lämpligt komplement, eller en lämplig ersättning, för din bröstmjölk för babyn vid den här åldern. Om du helammar din baby så får hon all vätska som hon behöver från bröstmjölken. Hon behöver inte, och bör under normala omständiheter inte ens bli erbjuden vatten att dricka.

För det fösta så kan hon tappa aptiten om hon sätter i sig vatten, särskilt om hon är riktigt liten, säg under sex veckor. Vidare så kan för mycket vatten vara farligt eftersom babyns saltbalans kan rubbas och blodet spädas ut vilket orsakar obalans i kroppen. Den senare faran gäller även för flaskbebisar, och även om det är okej att ge sin flaskbebis lite vatten emellanåt så är det vanligtvis inte nödvändigt.

När babyn blir äldre, över fyra månader, så kan du lugnt börja ge henne lite vatten från en kopp då och då. Kopp eller mugg är att föredra eftersom risken att hon ska få i sig för mycket vatten från en kopp är betydligt mindre än om hon dricker från en nappflaska.

När hon har börjat med smakportioner klarar hon vatten mycket bättre, och det kan vara en bra idé att ge henne lite vatten efter att hon ätit en måltid med fast mat.

Rekommenderat

Allt om den nya jämställdhetsbonusen i föräldraförsäkringen - Uppdaterad!

UPPDATERAT 2018: Den jämställdhetsbonus som infördes 1 juli 2008 är sedan årsskiftet borttagen, medan vårdnadsbidraget togs bort den första februari 2016. För närvarande gäller att föräldrapenning betalas ut i 480 dagar för ett barn. I 390 dagar baseras ersättningen på den inkomst du har (dagar på sjukpenningnivå). De övriga 90 dagarna ... 13

Det finns 2 kommentarer till denna artikel

    Koka upp vattnet och låt det svala. Ge honom en tesked lite då och då. Gjorde jag med min son i sommarvärmen.


    jag har en son som är 3 månader och som ni vet har det blivit väldigt varmt här i stockholm? Min son svättas och gråter av värmen. Kan han dricka vatten? Eller ska jag vänta tills han blir större?

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.