Mer i kategorin Bebis |

Så skyddar du ditt barn mot solen

985034_sweet_childVid den här tiden på året så är man ute och njuter av det vackra vädret så mycket det går efter en lång mörk vinter, och barnen är naturligvis med. Vad man bör tänka på vad gäller barn är dock att barn har tunn och omogen hud, som är känsligare än vuxnas hud för kraftig solstrålning.

Man har uppskattat att upp till 18 års ålder utsätts vi för mer sol än resten av livet sammanlagt, och man tror att detta kan ha ett samband med den 6-faldiga ökningen av förekomsten av hudcancer, jämfört med 1950-talet.

Det gäller alltså att se till att skydda barnet från att utsättas för alltför intensiv och plötslig sol. Man bör vara extra försiktig i början av sommaren och på våren, då barnens hud ännu inte hunnit utveckla någon pigmentering och därför är extra känslig.

0-6 månader

För spädbarn upp till sex månaders ålder brukar man rekommendera att de inte överhuvudtaget vistas i direkt solljus, och att man inte heller bör smörja in dem med solskyddsprodukter. Små barn trivs bäst i skuggan, klädda i luftiga, svala kläder som täcker det mesta av kroppen!

6 månader och uppåt

För större barn bör man se till att exponeringen av naken hud minimeras. Även här gäller luftig sval klädsel, gärna långärmat och byxor som täcker och skyddar mycket av benen. En keps skyddar huvudet, medan en solhatt skyddar även öron, nacke och ansikte (i alla fall delvis).

Man bör undvika att barnen vistas ute under de timmar då UV-strålningen är som starkast, mellan 11 och 15, och de hudpartier som inte täcks av kläder bör man smörja in med en solskyddsprodukt. Använd produkter med skyddsfaktor 15 och uppåt, och tänk på att prova på ett litet område först för att kontrollera om barnet tål produkten.

Zinkpasta ger ett väldigt bra skydd och kan med fördel användas på näsa, öron och läppar, och ger dessutom sällan allergier.

Tänk dock på att solskyddspreparat är ett komplement till kläder och skugga!

Hur kan jag behandla brännskador?

Lättare brännskador av typ rodnad kan du behandla med en sval, fuktad bomullshandduk 10-15 minuter några gånger per dag. En annan, mer okonventionell metod är att stryka på yoghurt (av naturell osötad typ) i ett tunnt lager på den drabbade huden. Detta brukar svalka skönt och kan också bidra till att lindra symptomen.

Uppstår blåsor, eller om ett större parti hud är brännskadat med kraftig rodnad, bör du uppsöka vårdcentral med ditt barn för undersökning och ev. behandling.

Vid tveksamma fall, konsultera alltid med sjukvården.

Rekommenderat

Allt om den nya jämställdhetsbonusen i föräldraförsäkringen - Uppdaterad!

UPPDATERAT 2018: Den jämställdhetsbonus som infördes 1 juli 2008 är sedan årsskiftet borttagen, medan vårdnadsbidraget togs bort den första februari 2016. För närvarande gäller att föräldrapenning betalas ut i 480 dagar för ett barn. I 390 dagar baseras ersättningen på den inkomst du har (dagar på sjukpenningnivå). De övriga 90 dagarna ... 13

Det finns 0 kommentarer till denna artikel

    Skriv en kommentar


    För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

    Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.