Mer i kategorin Bebis |

Hur man väljer säng till bebisen

Att välja säng till bebisenÄven om kompisar med små barn berättar att deras bebis behöver pysslas om nästan 24 timmar om dygnet så sover ett nyfött barn mellan 16 och 20 timmar per dygn. Dess sömn är fördelad i korta stunder i taget. Detta gör att nyfödda tillbringar mycket tid i sin sovplats som i sin tur gör valet av en sådan till en av de viktigaste vid inköp av saker till bebisen. Därför bestämde vi på BliMamma oss för att skriva om de olika alternativ som finns för sovplatser, samt att sammanfatta vad man ska vara uppmärksam på när man väljer.

Föräldrarnas säng

Det är många mammor som känner sig trötta och bestämmer att låta barnet ligga kvar efter att har ammat. Även om det för många i första hand låter olämpligt som lösning på grund av risken att ligga ihjäl sitt nyfödda barn är denna rädsla inte befogad. Det är ytterst ovanligt att föräldrar ligger ihjäl sina barn, åtminstone att mamman gör det (det tar längre tid för pappan att komma ihåg även i sömnen att hans bebis ligger bredvid honom). Om det sker så är det så gott som alltid för att föräldern varit påverkad av alkohol, droger och/eller sömntabletter så att hon sovit onormalt tungt.

Med föräldrarnas säng bör man dock vara uppmärksam på att

Säkerhetsprodukter som finns på marknaden:

sängsidaSidoskydd för säng. Den monteras på förälderns säng och hindrar barnet att trilla ut när den kommer till kanten. Sidoskyddet kan även användas som fallskydd vid avvänjning från spjälsäng.

baby säng-i-sängBaby säng-i-säng. Speciell utvecklad resesäng som man ställer i de vuxnas säng och som minskar risken för kvävning eller klämning när man sover ihop med bebisen. Eftersom bebisen kan sova i er säng behöver du inte stiga upp för att trösta eller amma. Säljs vanligen under namnet "babynest" eller "snuggle nest".

babycribBaby sidosäng. Ytterligare ett sätt att slippa behöva gå upp när det är dags att amma. Denna variant tillåter dock bebisen att ha sin egen sovplats och inte behöva dela sina föräldrars säng.

Vagga eller korg

Bestämmer ni er att ge barnet egen utrymme så får ni tänka på att när barnet är nyfött behöver det inte nödvändigvis ligga i en stor spjälsäng. Den kan kännas för stor och otrygg efter den trånga livmodern. Man kan därför använda en korg eller en liten vagga de första månaderna istället. Det kan vara rogivande att vyssa det lilla barnet.

Med vagga eller korg bör man dock vara uppmärksam mot att

det inte ska användas efter att barnet börjat kunna sitta eller resa

sig på knä.

Produkter som finns på marknaden bland vilka man kan välja

babykorg

Babykorg, med eller utan stativ. Korg i rotting som tillåter barnet att ha egen sovplats och känna sig tryggt i det lilla sovutrymmet. Nästan lika mysigt som hos mamma.

vaggaBabyvagga. Det finns tre olika varianter som man kan välja bland. En enkel trävagga kostar inte så mycket och kan t.o.m. göras på beställning av en duktig snickare. Den ställs vanligvis på golvet och är inte speciellt bekväm för mammans rygg, men har ändå den mysiga gammaldags romantiken. En annan typ av vagga är upphängd i ett stativ med låsfunktion. Den kan vara på hjul eller utan hjul. Man använder den både som vanlig säng och som vagga och lätt flytta den utan att behöva väcka barnet. Den tredje varianten är den mest moderna, men kanske inte den mest praktiska. Den hängs på taket eller på separat stativ som man kan köpa. Den tillåter barnet också att sätta den i rörelse som kan upplevas rogivande.

Spjälsäng

spjälsängSpjälsängen är de blivande föräldrarnas mest populära val av sovplats för bebisen. En spjälsäng med höj- och sänkbar botten är en bra första säng och kan användas ända till barnet är ungefär tre år. För spjälsäng så väl som för vagga gäller det att försöka göra den lite trång och ombonad genom att möblera med kuddar eller gosedjur, eller varför inte använda en baby säng-i-säng i den? Bestämmer ni att använda kuddar se till att dessa inte är för nära huvudet p.g.a. kvävningsrisken. Ett bra alternativ är att köpa en sovpåse som inte bara ger trygghet för barnet men också minskar risken att barnet spritter till alltför mycket i sömnen och väcker sig själv.

Med spjälsäng bör man vara uppmärksam på att

När man bäddar för barnet i en spjälsäng bör man vara uppmärksam på att

Madrassen som ni köper bör vara med samma mått som sängen för att undvika avstånd mellan madrassen och sängen som kan göra det möjligt för barnet att fastna i.

Produkter som finns på marknaden bland vilka man kan välja

När det gäller spjälsängar så finns det många olika alternativ som man kan välja bland. De varierar inte så mycket i funktion som i design. De flesta har höj- och sänkbar botten och det går att ta bort spjälorna när barnet blir tillräckligt stort. Det kan också vara bra att ha en perforerad botten som gör det luftigare och ger mindre risk för mögel i eller under madrassen.

Oavsett vilket av alla alternativ man väljer så är det bra om den är permanent märkt med

Glöm inte att varje år skadas flera hundra barn i samband med att de använder spjälsäng. Många av dessa olyckor går att förhindra genom att köpa en säker säng som uppfyller Konsumentverkets krav på säkerhet. Du kan läsa mer om vilka spjälsängar som blivit godkända respektive underkända i KV:s test här.

Rekommenderat

Allt om den nya jämställdhetsbonusen i föräldraförsäkringen - Uppdaterad!

UPPDATERAT 2018: Den jämställdhetsbonus som infördes 1 juli 2008 är sedan årsskiftet borttagen, medan vårdnadsbidraget togs bort den första februari 2016. För närvarande gäller att föräldrapenning betalas ut i 480 dagar för ett barn. I 390 dagar baseras ersättningen på den inkomst du har (dagar på sjukpenningnivå). De övriga 90 dagarna ... 13

Det finns 19 kommentarer till denna artikel

  Hallå,
  Mitt namn är David, vi vill ge upp vår oplanerade nyfödda bebis för adoption, så att vi kan gå tillbaka till skolan för att ta emot lektioner, eftersom barnet håller oss bakom vår planerade. Intresserad person bör kontakta oss för detaljer. e-post: [email protected]

  Har köpt Moseskorg på Jollyroom.

  Någon som har erfarenhet av dem?

  De har skumgummimadrass, är det bra för bebisar att sova på. För hårt?

  / Nina

  Hej ! 

  Jag har hittat en skönt butiker www.interbeds.se 

  Där är fint sängar för alla barn 

  Jag har köp den bil säng för min 2 år son, han är så glatt att sova där

  Han leker där, äter och sova med stor le !! 

  Kolla på den sida 

   

  Hej på er!

  Jag ritade och byggde en hängande vagga som visades i Greenhouse på årets Möbelmässa i Stockholm.


  Vaggan är en träkonstruktion i Ask med en vävd botten som släpper igenom luft. Den fästs i en krok i taket och jag har försökt göra den så lätt som möjligt lätt så att den skall kunna flyttas runt till de rum man befinner sig i för stunden(eller varför inte i trädgården på sommaren?). Den har en fjäder så att den kan gunga lätt och den kan rotera runt sin fästpunkt. Självklart är den också höj och sänkbar. Trät är behandlat med en vitpigmenterad osmo-olja som är livsmedelssäker och godkänd för människor.

  Ni hittar bilder på webben på projektets hemsida; un-desirables.com Klicka fram ”projekt” och mig, Axel Lexberg

  Har ni frågor om tex pris och utförande, kontakta mig gärna på  [email protected]

  Än så länge finns vaggan inte i butik, men jag tillverkar på beställning!

  Axel

  Den fina spjälsängen som du gjort länk till. När jag kommer in på sidan och ska lägga sängen i varukorgen för att köpa den, så kommer jag tydligen vidare till deras nya sida och där verkar den inte finnas. Har du någon aning om det finns någon annan sida som säljer denna? Mvh Veronica
  Hej! Undrar vart du hittade den finna spjälsängen den vita ?

  Katarina, modellen på bilden är från Kidkraft och kan köpas här: 
  http://www.ababy.com/data/bedroom-furniture/bedroom-furniture-12325.html

  Dock är inte modellen EU-godkänd, vilket du kan läsa mer om här.

  Hej undrar var mam köper sån säng som står bredvid texten spjälsäng?, vita, antika?, tacksam för svar...
  Hej ohhhhhhh älskade sängen som ni har bild på bredvid spjälsäng texten.. Var kan man köpa en sååååån?, tacksam för svar:)
  Instämmer med Sara, jag störde mig också på den något 50-talsdoftande formuleringen "den ska vara på bekväm höjd för mamman...". Jag är på gång att bli pappa och planerar att lyfta mitt barn. I alla fall typ hälften av gångerna. Petigt? Nej, jag tror inte det. Inte med tanke på hur världen ser ut. Men tack för råden. Trots att jag inte verkar vara i "målgruppen" tänker jag ta några av dem. /henrik

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.