Mer i kategorin Bebis |

Hur blir man av med skorv?

glad_bebisSkorv (andra vanliga namn är mjölkskorv eller mjälleksem) är en hudförändring i bebisens hårbotten som bäst kan beskrivas som en gulvit beläggning som kan likna fet mjäll, med hudflagor av olika storlek som kan lossna. Under skorven kan huden vara röd och irriterad, men bebisen verkar inte påverkas av tillståndet.

Orsaken till skorv tros vara en omognad i hudens fettsyra produktion som gör att en obalans uppstår med brist på fettsyran GLA, gamma-linolensyra. Tillståndet behöver normalt sett inte behandlas eftersom det växer bort av sig själv inom några månader, allteftersom huden mognar.

Vill man trots det behandla skorven så kan man smörja in hårbotten med något salicylsyra-innehållande ämne, till exempel salicylvaselin, blandat med babyolja. Denna blandning får verka över natten och dagen därpå kan man skölja och eventuellt schamponera håret för att bli av med det feta.

På apoteket finns i skrivande stund även en annan produkt avsedd för behandling av skorv, Borago by ccs. Denna bygger på boragoolja från gurkört, och är således ett naturligt läkemedel som innehåller GLA, fettsyran vars brist orsakar skorven.

Har du själv provat Borago by CCS mot din bebis skorv? Skriv gärna och berätta hur det fungerade.

Rekommenderat

Lista på gratis baby- och gravidboxar

Lista på gratis baby- och gravidboxar

Uppdaterad 2018/06/28. Det finns numera ett antal olika gratisboxar eller goodiebags för gravida och nyfödda och här gör vi ett försök att lista dem allihop. Tipsa oss gärna om de vi missat. Apotek Hjärtats startbox Apotek Hjärtat/ICA har ett erbjudande om en startbox som är kostnadsfri för klubbmedlemmar (ord.pris 199 kr). Innehåller produkter ... 25

Det finns 2 kommentarer till denna artikel

  1. Postades 2013-08-14 04:39:45
    Bino89:s avatar
    När brukar bebisar få den skorven? OM dom får det. Min lillefot e en vecka idag och har jätte fin hårbotten
  2. Postades 2011-01-19 23:03:06
    sthlmgirl:s avatar

    Jag använde Borago och det fungerade på min dotter

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.