Mer i kategorin Prematura barn |

Bronkopulmonell dysplasi (BPD)

Bronkopulmonell dysplasi (BPD) orsakas av att bindväv växer in i lungalveolerna och därmed gör lungorna stelare och försämrar utbytet av syre och koldioxid. BPD drabbar inte enbart prematura barn utan förekommer också i enstaka fall hos fullgångna bebisar.

Det är inte klarlagt vad som orsakar BPD, men man misstänker att övertrycket från respiratorn (barotrauma) och för hög syrgaskoncentration är viktiga faktorer som kan utlösa sjukdomen. Dock förekommer sjukdomen även hos barn som inte behandlats i respirator, så det finns säkerligen okända faktorer som också utlöser sjukdomen.

BPD är vanligare ju mindre prematuren är, och de som behöver intensiv behandling med respirator kort efter förlossningen löper allra störst risk.

Behandling

BPD behandlas huvudsakligen med en väl övervakad respirator där idealt tryck och syrgas noga följs. Barn med BPD måste sedan försiktigt avvänjas från respiratorn. Oftast sänker man syrgasen med bara ett par procent i taget till dess att barnet själv klarar att andas (ofta när barnet nått en vikt på omkring 2000 gram).

Annars är de viktigaste behandlingarna förebyggande. Genom att ge steroider och surfaktant minskar man risken att barnet utvecklar BPD avsevärt, och de fall där BPD uppstår blir generellt sett lindrigare.

Prognos

Prognosen för barn med BPD varierar mellan allt från symptomfria till mycket allvarligt och fatalt. Lyckligtvis har BPD blivit alltmer sällsynt och symptomen lindrigare. De allra flesta har mycket lindriga former av BPD och påverkas endast i begränsad omfattning av sjukdomen, men andra drabbas hårdare.

Dessa barn kan behöva extra syrgas till de bli 1-2 år gamla. Den goda nyheten är att lungorna växer under hela uppväxtperioden,, så statusen förbättras med åldern, allteftersom att ny, frisk lungvävnad tillkommer. Vissa studier har visat på ökad mottaglighet för luftvägsinfektioner upp till 4-5 årsåldern.

För de värst drabbade är dock utgången fatal. Om sjukdomen fortskrider så leder det till allt högre belastning på hjärta och lungor, samt syrebrist, varför slutet ofta kommer i form av hjärtsvikt. Det är dock idag mycket sällan man ser så svåra fall.

Rekommenderat

Allt om den nya jämställdhetsbonusen i föräldraförsäkringen - Uppdaterad!

UPPDATERAT 2018: Den jämställdhetsbonus som infördes 1 juli 2008 är sedan årsskiftet borttagen, medan vårdnadsbidraget togs bort den första februari 2016. För närvarande gäller att föräldrapenning betalas ut i 480 dagar för ett barn. I 390 dagar baseras ersättningen på den inkomst du har (dagar på sjukpenningnivå). De övriga 90 dagarna ... 12

Det finns 2 kommentarer till denna artikel

    Jag har en son som föddes i v 25 1999. Han vägde 700g som minst. Det har gått bra allting tycker vi, men han har BPD och har opererarats för gråstarr. Nu undrar jag om ngn kan tipsa mig vidare, vill veta mer, finns det några intressanta studier/artiklar om prematurer? om deras ev gemensamma utveckling , känslomässigt, mentalt, osv.
    Dessvärre har inte incidensen för BPD gått ner. Detta delvis beroende på att man idag kan rädda fler prematurer i allt lägre gestationsvecka. Idag finns det kunskap om vad man kan göra för att BPD:n ska bli lindrigare och vi ser mer sällan den grövsta formen av BPD.

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.