Mer i kategorin Bebis |

Barnvakt för första gången – så här förbereder du dig på bästa sätt

- Denna artikel är en annons -

Det är inte alltid en dans på rosor att lämna sitt barn till en barnvakt, särskilt inte för första gången. Du är antagligen van vid att vara med ditt barn dygnet runt, och att nu behöva vara ifrån din lilla ögonsten kan kännas både tungt och nervöst. Dessutom kan det vara svårt att plötsligt släppa kontrollen och lämna över ansvaret till någon annan. Här får du några tips och idéer på förberedelser som kan göra hela processen lite enklare, både för dig, barnet och barnvakten!

Lär känna barnvakten innan

Ett första steg för att du ska känna dig så säker som möjligt med din nya barnvakt är helt enkelt att hitta en person som du känner trygg med. Låt rekryteringsprocessen ta sin tid och stressa inte fram ett beslut direkt. Prata med barnvaktens tidigare referenser och se till att lära känna barnvakten innan du introducerar barnen.

Förbered och peppa barnen

Berätta i god tid vad som kommer att hända och förklara så tydligt som möjligt hur dagen eller kvällen med barnvakten kommer att se ut. Försök få barnen exalterade och se fram emot tillfället genom att prata om allt roligt som de kommer att göra tillsammans. Om det är möjligt är det också en god idé att låta barnen och barnvakten träffas på förhand tillsammans med dig, så att de kan lära känna varandra och bli trygga i varandras sällskap. Detta blir även ett bra tillfälle för dig att se hur de interagerar tillsammans.

Låt barnpassningen ske hemma hos er

Både du och barnet kommer känna er tryggare om barnvakten kommer hem till er och passar barnen på hemmaplan. Hemma kan du ordna med alla de förberedelser du vill och du kan vara säker på att barnets mat och saker finns tillgängliga. För barnet innebär det definitivt en mindre förändring att få vara i sin egen hemmiljö, där de vanliga rutinerna kan följas.

Gå igenom information och rutiner

Innan du lämnar barnvakten är det viktigt att du går igenom alla rutiner som gäller både för barnen och för hemmet generellt – allt för att så få frågetecken som möjligt ska uppstå. Visa hur diverse hushållsmaskiner fungerar samt var mat och eventuella mediciner finns. Det kan även vara bra att ta fram favoritleksakerna och kanske ge exempel på aktiviteter som de kan göra tillsammans, så som spel, pussel eller pysselmaterial. Förbered även barnvakten på nödsituationer som kan uppstå och vad hen förväntas göra om något sådant mot all förmodan skulle ske. Och glöm inte att lämna en lista över nödvändig kontaktinformation.

Be barnvakten börja tidigare

För att få en mjuk och fin start kan du be barnvakten komma hem till er någon timme innan du behöver gå. Under den tiden hinner du gå igenom alla rutiner och visa runt i hemmet. Barnet får dessutom chans att vänja sig vid att barnvakten är där medan du fortfarande är kvar. Ska barnpassningen ske på kvällen kan det vara bra att ändå be barnvakten börja redan under dagtid så känns det förmodligen tryggare för barnet.

Säg ”hej då” på rätt sätt

Barnet har precis börjat leka med barnvakten och verkar vara helt upptagen i leken. Som förälder är det då lätt att bara vilja smita iväg lite smidigt för att inte avbryta lekstunden och skapa en dramatisk avskedsscen. Men om barnet upptäcker efteråt att du plötsligt är borta, kommer det förmodligen resultera i ett ännu större utbrott. Allt tyder på att barn mår bättre av att få ett ordentligt (men odramatiskt!) avsked genom att önska dem en trevlig stund och ge en kram.

Slappna av!

Kanske det viktigaste rådet av dem alla: håll dig lugn och försök att slappna av i situationen. Är du stressad och orolig kommer förmodligen både ditt barn och barnvakten att känna av det. Ett bra första steg för att du ska känna att du har kontroll på läget kan vara att noga gå igenom de ovannämnda förberedelserna. Att vara väl förberedd kan bota råd på både hjärnspöken och onödig oro. Ditt barn kommer antagligen vara mer avslappnad än dig inför att få spendera tid med en barnvakt, så lär av dem och tänk att detta är en nyttig erfarenhet som kommer få både dig och barnen att växa!

Artikel skriven av Ida för Babysits, Sveriges mötesplats för barnpassning som hjälper föräldrar att hitta barnvakt.

Rekommenderat

Allt om den nya jämställdhetsbonusen i föräldraförsäkringen - Uppdaterad!

UPPDATERAT 2018: Den jämställdhetsbonus som infördes 1 juli 2008 är sedan årsskiftet borttagen, medan vårdnadsbidraget togs bort den första februari 2016. För närvarande gäller att föräldrapenning betalas ut i 480 dagar för ett barn. I 390 dagar baseras ersättningen på den inkomst du har (dagar på sjukpenningnivå). De övriga 90 dagarna ... 13

Det finns 0 kommentarer till denna artikel

    Skriv en kommentar


    För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

    Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.