Mer i kategorin Bebis |

Att lära sig på ett barnzoo

av Frans Plooij

Ibland är det de små utflykterna som är de roligaste! Glöm nöjesparker och stora marknader och, för att ha riktigt roligt, ta istället en tur till en barnvänlig bondgård eller ett barnzoo.

Från och med utvecklingssteget ”kategorier” kan ditt barn lära sig exakt vad som är vad. Vad är en gris? Vad är en ko? Barnet håller vid det här laget på att dela in världen omkring sig i kategorier. Så, efter all krävande inlärning, är en tur till ett barnzoo definitivt på sin plats.

Roligt på en barnvänlig bondgård eller ett barnzoo: här gäller det helt enkelt att gå tillbaka till naturen. På med stövlar och ställ er i leran, känn lukten från djuren och lyssna till deras konstiga läten … ditt barn älskar det. Hur barnet tar in den upplevelsen beror helt på åldern. Ett spädbarn kommer att fångas av intrycken från bondgården i stort medan ett lite äldre barn kommer att bli alldeles hänfört av djurens olika, roliga läten.

Ett mindre barn älskar att smeka små djur och gå från en bur till en annan, att ”besöka” varje djur. Ett lite äldre barn kommer välvilligt att ”hjälpa” bonden med djuren eller kanske plocka ägg. Kort sagt: ett barnzoo är roligt för alla åldrar.

Kategorisering på ett barnzoo: Du har antagligen redan läst dussintals böcker om kor, grisar och andra djur som finns på en bondgård för ditt barn. Barnet vet alltså redan hur de ser ut på papper. Men genom att se djuret i verkligheten (inte bara snabbt genom ett bilfönster när man råkar passera det) kan barnet koppla ihop den ritade kon med den verkliga kon. Genom att höra en ko råma kan barnet koppla ihop sättet du säger ”mu” på med det verkliga lätet. Det gör det möjligt för barnet att veta exakt vad en ko är, hur den ser ut och hur den låter, d v s vad som ingår i kategorin ko och vad som inte gör det.

Det låter enkelt för oss vuxna, men för ett litet barn, som håller på att försöka utreda detta, är det inte lätt! Barnet behöver fortfarande reda ut frågan: ”Varför är en fläckig gris inte en ko?”.

Det enda sättet ditt barn kan lära sig att dela in djuren i rätt kategori på är att se, höra och uppleva dem.

Dags, alltså, att bege sig till ett barnzoo!

  

 

 

 

 

 

 

Dr. Frans Plooij: Växa och upptäcka världen

Rekommenderat

Allt om den nya jämställdhetsbonusen i föräldraförsäkringen - Uppdaterad!

UPPDATERAT 2018: Den jämställdhetsbonus som infördes 1 juli 2008 är sedan årsskiftet borttagen, medan vårdnadsbidraget togs bort den första februari 2016. För närvarande gäller att föräldrapenning betalas ut i 480 dagar för ett barn. I 390 dagar baseras ersättningen på den inkomst du har (dagar på sjukpenningnivå). De övriga 90 dagarna ... 13

Det finns 0 kommentarer till denna artikel

    Skriv en kommentar


    För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

    Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.