Mer i kategorin Bebis |

Amning och matning

Den första tiden efter förlossningen präglas av bebisens behov av mat och sömn. Ännu har den inte utvecklat några vanor eller någon dygnsrytm att tala om och den första tiden med bebisen kan därför upplevas som något kaotisk och ostrukturerad, men var inte orolig, ni vänjer er snart och dessutom börjar ni och barnet så småningom att utveckla vanor och rutiner. Räkna dock inte med att hinna med massor med andra saker hemma när du har ett litet barn - undvik att planera för mycket utan ta dagen som den kommer. Sov och vila när bebisen sover. Mycket av din vakna tid kommer att gå till att amma, mata, byta på och gosa med bebisen.

Redan vid förlossningen produceras s.k. råmjölk. Denna är extra näringsrik och innehåller infektionsskyddande ämnen, och är oftast gul eller genomskinlig till utseendet. Efter något eller några dygn kommer den mogna bröstmjölkproduktionen igång. I samband med detta kan brösten kännas spända, svullna och göra ont. Vissa kvinnor kan få feber, men detta tillstånd är ofarligt och helt normal, och går över efter något dygn.

Amningen

Låt barnet själv bestämma när det vill äta. Var uppmärksam på dess signaler och tecken. Du kan enkelt känna igen när bebisen är hungrig genom att den "hackar" med halvöppen mun mot underlaget och försöker suga på sina händer, den s.k. sökreflexen. Detta är bebisens sätt att tala om för dig att den vill suga på bröstet av någon anledning. Han är inte nödvändigtvis hungrig, utan kan likväl behöva närhet, värme eller tröst - oavsett vilket så mår din bebis som bäst om du ger den bröstet när den söker det.

Förbered dig genom att se till att ha en stund i lugn och ro där du får vara ostörd utan distraherande inslag. Stress och distraktioner kan påverka produktionen av hormonet oxytocin, vilket aktiverar den s.k utdrivningsreflexen. Utdrivningsreflexen gör att mjölken pressas ut ur alveolerna och in i mjölkgångarna. Sätt dig bekvämt med bebisen i famnen, helt vänt mot din kropp med munnen mitt framför bröstvårtan. När bebisen gapar stort för du snabbt och bestämt bebisen mot dig så att underläppen hamnar så långt ifrån bröstvårtan som möjligt. Du kan stimulera barnet att öppna munnen genom att stryka bröstvårtan mot överläppen.

Om bebisen får ett bra tag om bröstvårtan och vårtgården börjar den suga förvånansvärt kraftigt. Egentligen pressar den ut mjölken genom att trycka med tungan upp mot gommen. Det kan kännas ett visst pirrande obehag i bröstet i början av amingen, men det går över när utdrivningsreflexen kommer igång.

Hur ofta och hur mycket

Hur ofta bebisen vill äta varierar en hel del, men minst 5-6 gågner per dygn och oftast mer brukar anges som riktlinje. Vissa bebisar vaknar och vill äta varje 2-3 timmar, och det kan variera en hel del mellan måltiderna beroende vilken tid det är på dygnet. En måltid kan variera allt emellan 5 minuter till en timme och oftast är bebisen som mest aktiv i början av amningen med få pauser medan mot sluten kan den vila en hel del och nästan sova vid bröstet. Nyfödda suger oftast 15-30 minuter på första bröstet, varefter det kan vara lämpligt med en 15-20 minuters paus med rapning, sova mot axlen och ev. blöjbyte för att väcka barnet inför nästa bröst.

I början av amingen kommer tunn, sockerrik mjölk som följs av en fetare mer kaloririk mjölk, varför det är viktigt att låta bebisen suga färdigt och inte avbryta amningen eftersom bebisen då kan missa den viktiga feta mjölken. Ett tecken på att bebisen är nöjd och inte vill suga mer är att den släpper taget om bröstvårtan. Avbryt inte amningen för att den tycks somnat vid bröstet och ligger stilla, han vilar förmodligen bara.

Det kan vara bra att veta att 50% av bröstmjölken har förnyats efter en timma och 75% efter två timmar.

Mjölkersättning

Mjölkersättning finns som alternativ till bröstmjölk om mamman av någon anledning inte kan amma, vid enstaka tillfällen eller under hela uppväxtperioden. Det finns ett antal tillverkare och alternativ, men alla produceras under kontrollerade förhållanden för att efterlikna bröstmjölken så mycket som möjligt i näringsinnehåll och sammansättning.

Från förlossning och upp till 4 månader finns till exempel Semper Baby Semp och NAN 1 med samma salthalt och proteininnehåll som bröstmjölken. Efter 4 månader rekommenderas Semper Baby Plus och NAN 2 med extra risstärkelse eller maltdextrin för att ge bättre mättnadskänsla, och kan ges till spädbarn upp till ett år.

Vissa speciella typer av ersättningar kan provas mot "besvärliga magar", som t.ex. Semper Lemolac, en surgjord ersättning, majs- och risvälling vid diarré och Semper Bifidus med laktulos mot förstoppning.

På de flesta håll rekommenderas att ersättningen ges med kopp eller snipa så länge mamman också ammar för att inte förvirra barnet och riskera att sugtekniken försämras och att amningen går sämre. Det ska dock påpekas att vissa barn klarar att bibehålla en alldeles utmärkt sugteknik även om en del måltider kommer i flaska.

Om barnet får enbart modersmjölkersättning eller om du känner att det fungerar bättre att använda flaska används nappflaska med liten öppning.

Rekommenderat

Så farligt är coronoaviruset för gravida

Så farligt är coronoaviruset för gravida

För mer info och senaste nytt om Corona-viruset, besök vår temasajt om COVID-19. Uppdatering 200227: Epedemin orsakad av det nya coronaviruset (SARS-CoV-19) fortsätter och smitta har bekräftats i ett stort antal länder, men omfattande utbrott har hittills konstaterats endast i Kina, Sydkorea och Italien. Situationen i Kina verkar ha stabiliserats med en ... 3

Det finns 2 kommentarer till denna artikel

    Buy Isotretinoin North Ayrshire

    min son spyr ca 1 timme efter amning? fast han är rapad och ligger stilla..  vad kan jag göra åt detta?? bvc sa att det inte var någon fara för han går upp i vikt...

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.