Mer i kategorin Bebis |

5 steg som hjälper dig att öka mängden bröstmjölk

öka mängden bröstmjölk”Bröstmjölken är spädbarnets bästa föda. Din mjölk är gjord speciellt för ditt spädbarn”.

Men vad om det börjar ta slut av ena eller den andra anledningen? Finns det sätt att öka dess produktion så att man kan försörja mer föda till sitt barn?

Här publicerar vi de fem steg som kan hjälpa stimuleringen av mjölkproduktion.

 1. Ta det lugnt och tro på att du kan! Det är det råd de ger från Amningshjälpen och det är en av de viktigaste förutsättningarna för mjölkproduktionen. Du måste tro på din kropp och veta att den kan försörja mat till ditt barn.
 2. Amma eller pumpa ur mjölk oftare. Ju oftare du stimulerar brösten desto mer bröstmjölk bildas det. Två timmar efter amning har 75 procent och efter tre timmar 95 procent av bröstmjölksmängden återbildats. Det är också viktigt att amma/pumpa kontinuerligt dygnet runt.
 3. Drick rikligt med vätska innan amningen/pumpningen. Lättöl eller svagdricka hjälper bättre än rent vatten, men all vätska är av stor hjälp i mjölkproduktionen.
 4. Ät rikligt med mat. Det är inte den lämpligaste tiden att försöka bli av med de kilo som blev kvar efter förlossningen. Mjölkproduktionen är en energikrävande process och därför bör man se till att ge sin kropp den extra energin. Ät gärna mer havregryn och nötter. De hjälper och stimulerar mjölkproduktionen.
 5. Drick amningste dagligen. Det finns ett färdigt amningste från Weleda som säljs i babybutikerna – Weleda Stillte. På Naturapoteket finns alternativ som kallas för Luzernte som också hjälper att stimulera mjölkproduktionen. Du kan också koka ditt eget amningste hemma, se recept nedan.

Amningsterecept

1tsk fänkålsfrön

1tsk anisfrön

1 tsk kumminfrön

21/2 dl vatten

Koka upp blandningen i vattnet och låt sjuda 10-15 minuter. Drick 5-6 koppar av teet varje dag.

Rekommenderat

Så hittar du den billigaste och bekvämaste flygresan

Så hittar du den billigaste och bekvämaste flygresan

Sommaren närmar sig alltmer och det börjar bli dags att planera resan till lite mer solsäkra destinationer. Det finns en del funderingar som man alltid har innan man bokar resa och är man gravid är de här funderingar extra aktuella då det är egentligen inte en utan två personer ... 1

Det finns 11 kommentarer till denna artikel

  Äta nötter??? Inte bra att barnet utsätts för nötter, innan det är äldre. Det finns för många med dödlig nötallergi.
  Skit i lättölen o ta den helt alkoholfria "estrelle" och "san miguel". Humlen i ölen och svagdrickat är det som jag hört ska hjälpa till att öka mjölkprodukter. :-D
  Vadå lättöl?? :S
  kiska

  2 kiska

  Risgröt och ris överhuvudtaget, jag fick jätte mycket mjölk när jag åt det :)

  Undrar - jag har inte anisfrön hemma men däremot stjärnanis. Kan man använda det istället? Lite lätt mortlat/krossat....

  Själva grönsaken fänkål orsakar möjligtvis gaser, men som ört är det inte gasbildande utan verkar tvärtom lugnande och är mycket populärt att använda vid kolik och magknip. Det är två skilda delar av växen som används. Det lugnar magen, inte tvärtom!!!

  Cammy

  0 Cammy

  Jag drack te med fänkål, anis och kummin (från hälsokosten) när jag ammade mitt andra barn, just för att jag hört att det lugnar bebisars mage om de har gaser. Visste inte att fänkål kunde orsaka gaser? Funkade hur som helst superbra på honom! De få dagar jag inte drack teet tyckte jag han blev grinig. Kanske inbillning...kanske var det inte samma "smak" på mjölken de dagarna bara, vad vet jag. Tyckte att det var toppen och ska absolut dricka teet med nästa barn också!
  Tänk på att fänkål, som finns i amnings te, orsakar gaser i både dig och din bebis. Minifoum är att rekommendera i samband med amnings te till bebisen.
  Tack för tipsen, amningste har jag aldrig tidigare hört talas om! :)
  sara84

  0 sara84

  Weleda har även en speciell olja som man ska smörja in brösten med, för att stimulera mjölproduktionen. Står att man kan börja använda den from v 38, jag har köpt en flaska och tänkte att jag skulle prova (har även köpt deras amningste). Någon som har erfarenhet av denna olja?

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.