När du använder och besöker BliMamma.se godkänner du vår Cookie och sekretesspolicy. Ok, jag förstår
Inloggade medlemmar: 410 gäster
Jag vill använda sajten anpassad för... laptop/dator mobil/surfplatta

Huvudmeny

Mer i kategorin Bebis |

Gulsot hos nyfödda

Gulsot (eller Ikterus) är ett mycket vanligt tillstånd hos nyfödda och beror på ett överskott av bilirubin som bildas vid nedbrytningen av döda röda blodkroppar. Hos vuxna tas bilirubinet snabbt omhand i levern, men hos nyfödda är denna funktion ännu outvecklad och därför kan bilirubinet ge en gulfärgning av ögon och hud.

Gulheten uppträder vanligen efter något till några dygn beroende på underliggande orsak, och kan vanligen först upptäckas i ögonvitor och i ansiktet, därefter på bål och armar, och sist på ben och fötter.

Gulsot är mycket vanligt hos nyfödda och räknas nästan som ett normalt tillstånd. Faktorer som gynnar uppkomsten av gulsot är bland annat för tidig födsel, blodutgutning under huden på huvudet (kefalhematom), för mycket blod (polycytemi) och olika former av immuniserning (t.ex. Rh-immunisering, uppträder inom ett dygn).

Det är mycket sällan att gulsot utgör något hot mot bebisens hälsa då den vanligtvis upptäcks tidigt genom att mäta direkt på huden, eller genom blodprov. Därefter kan tillståndet enkelt behandlas med ljusterapi, då både dagsljud och ljus från lampor hjälper till att bryta ned bilirubinet så att det kan utsöndras med avföringen och urinen. I sällsynta fall med höga och ökande halter bilirubin (>220 umol/liter) kan blodtransfusion komma ifråga.

OBS! Barnet på bilden har inget samband med innehållet i artikeln (uppladded medlemsbild) utan används i illustrativt syfte.

Källa: Lindberg och Lagercrantz, "Barnmedicin", 2007.

Externa länkar med mer information:

Det finns 0 kommentarer till denna artikel

  Skriv en kommentar

  Namn

  Email

  Kommentar


  För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

  Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.