Mer i kategorin Efter graviditeten |

Vikt efter graviditeten

Det går inte att vara gravid utan att gå upp i vikt. En viktökning på mellan 12 och 16 kilo anses vara i det minsta laget. I den här viktökningen ingår babyn, moderkakan och fostervattnet. De kilo du samplar på dig utöver detta utgörs av fettdepåer som bevarar energin som kommer behövas för förlossningen och för amningen efteråt. Beroende på storleken på din nyfödda och den exakta vikten av fostervattnet och moderkakan, kan gravida kvinnor tappa upp till 12 kilo under förlossningen. Det är många mammor som efter den första lyckotiden med babyn på BB blir förskrämda när de kommer hem och väger sig.

Under graviditeten är det mycket som händer både när det gäller hormonella förändringar som kan orsaka att vatten ansamlas i kroppen, men också förändring i attityd till mat, där man kanske tillåter sig att äta för två, flera gånger om dygnet. Och så är det också naturligt att tänka att efter förlossning så kommer vikten att försvinna; babyn ju komma ut tillsammans med fostervattnet och moderkakan… För vissa går det väldigt snabbt att tappa vikten, för andra är det en lång process. Vi på BliMamma är väl bekanta med oron, men också kampen att komma tillbaka i form. Vi försökte leta fram fakta och svar på frågor om vikten efter förlossning. Som vanligt så vill vi gärna att ni också tipsar om vilka riktlinjer ni har stött på, t.ex. i kommentarsfältet nedan.

1. Hur lång tid tar det att komma tillbaka till sin form? De flesta nyblivna mammor närmar sig sin ursprungliga vikt före graviditeten ungefär 6 till 12 månader efter förlossningen. De flesta kvinnor tappar c:a hälften av babyvikten 6 veckor efter förlossningen (postpartum). Resten kommer oftast av under de närmaste månaderna. En hälsosam kost med dagliga promenader hjälper att tappa de extra kilona. Bara en snabb promenad runt kvarteret med ditt barn i barnvagnen är ett bra sätt att börja lägga till övning i din dagliga rutin. Amning kan också hjälpa till med viktminskningen.

2. Kan man stå still eller till och med gå upp i vikt efter förlossningen? Ja, under de första tre månaderna kan det hända att du inte upplever någon viktminskning. Detta beror på ditt ökade kaloribehov samt minskad fysisk aktivitet under den första perioden av amning.

3. Kan viktminskningen gå för snabbt? Ja, faktiskt. Din kropp behöver tid för att återhämta sig från förlossningen. Om du går ner snabbt i vikt för snart efter förlossningen kan det ta längre tid för din kropp att återhämta sig. Börja inte panikträna, ge dig själv sex veckor efter förlossningen där du försöker vila och vänja dig med babyn. Glöm vågen under tiden. Du har gott om tid att träna efteråt och då kan du även träna med babyn. Om du helammar, så kan det vara sunt att vänta tills barnet är 2 månader gammalt och din amning har kommit igång innan du börjar stressa med att räkna på kaloriintag och planera intensiva träningspass.

4. Vad är lagom? En viktminskning på halvt kilo per vecka anses som ok viktminskning som man kan försöka uppnå. Det kan du göra genom att äta hälsosamt och lägga till en lagom portion träning (glöm inte att fråga barnmorska om när det är ok att träna).

5. Kan min viktminskning påverka babyn? Viktminskning som sker för snabbt kan göra att du producerar mindre mjölk. Det är därför viktigt att om du har bestämt dig att amma att du går ner i vikt långsamt. Att förlora cirka ett halvt kilo i veckan är en bra målsättning som bör inte påverka din mjölkförsörjning eller din hälsa. Glöm inte när du räknar kaloriintag att kvinnor som helammar behöver cirka 500 fler kalorier per dag än de gjorde innan graviditeten. Det är viktigt också att tänka på att få dessa kalorier från hälsosam mat så som frukt, grönsaker, fullkorn och protein. Glöm inte att amning gör att kroppen förbränner kalorier vilket hjälper dig att gå ner i vikt. Om du är tålmodig kan du bli förvånad över hur mycket vikt du tappar naturligt medan du ammar.

6. Kommer jag tillbaka till min form eller är detta bara en myt? Många gravida kommer tillbaka till sin form, en del får även mer tränad kropp än innan graviditeten. Det är dock så att de flesta mammor, speciellt under småbarnsperioden, inte återgår till sin exakta form före graviditeten).

För de flesta medför graviditet och förlossning en mjukare mage, bredare höfter och en större midja. Glöm inte det när du tittar kritiskt på din kropp. Ha tålamod, allt kommer med tiden! Här följer några tips om hur du kan äta hälsosamt och gå ner i vikt säkert.

1. Hoppa inte över måltider. Med ett nytt barn glömmer många nya mammor att äta. Om du inte äter regelbundet så blir det istället högkaloriintag i form av sockerrika och fettiga maträtter som väljs för att orka. Dessutom så har du mindre energi och det hjälper dig inte gå ner i vikt.

2. Ät många små måltider, 5 till 6 små måltider om dagen med hälsosamma mellanmål (snarare än 3 större måltider).

3. Det finns inte ofta tid för långa måltidsstunder när man har en liten baby. Det är dock viktigt att inte stoppa i sig snabbt allt som finns på tallriken. Sakta ner och njut av smaken istället. När du tar dig tid att äta kommer du att märka att det är lättare att säga när du är mätt. Det är frestande att göra många saker samtidigt, men om du försöker endast fokusera på din måltid är det mindre troligt att du äter för mycket.

4. Försök att dämpa matlängtan med nyttigheter som är goda, någorlunda söta och innehåller fiber, som till exempel rå paprika, morot eller äppelskivor.

5. Glöm inte att dricka vatten. Vatten är viktig för förbränningen som händer i din kropp när du går ner i vikt. Drick minst 12 koppar vätska om dagen (en regel är att räkna med 0.3 ml per kilo kroppsvikt). Det är lättare att komma ihåg att dricka om du förvarar en vattenflaska nära den plats där du vanligtvis matar barnet. På det sättet så kommer du ihåg att dricka och kan göra det till en vana.

6. De andra reglerna är samma som vid en normal kostföring: begränsa drycker som läsk, juice och andra vätskor med tillsatt socker och kalorier, välj hel frukt över fruktjuice, välj kokt eller ugnsbakad snarare än stekt mat, begränsa godis och kakor, samt mättat fett och transfetter.

Viktminskning i siffror

Rekommenderat

Så farligt är coronoaviruset för gravida

Så farligt är coronoaviruset för gravida

För mer info och senaste nytt om Corona-viruset, besök vår temasajt om COVID-19. Uppdatering 200227: Epedemin orsakad av det nya coronaviruset (SARS-CoV-19) fortsätter och smitta har bekräftats i ett stort antal länder, men omfattande utbrott har hittills konstaterats endast i Kina, Sydkorea och Italien. Situationen i Kina verkar ha stabiliserats med en ... 3

Det finns 0 kommentarer till denna artikel

    Skriv en kommentar


    För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

    Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.