Mer i kategorin Gravid | Nu är det juletid igen! Med en viktig skillnad dock. Du är gravid och kan inte obekymrat mumsa i dig av allt från julbordet. Tyvärr så står det ingen liten skylt med "lämpligt för gravida" vid varje rätt. Hur ska man göra då? Man kan väl inte fråga vad varenda rätt innehåller och kolla med listan från MVCn. Det är precis vad vi på BliMamma också tänkte och därför bestämde vi oss att ta reda på vad är säkert att äta i de flesta fall och vad man absolut bör undvika.
Vid julbordet för gravida gäller egentligen samma råd som har gällt under hela graviditeten för all mat, men det är bra att vara ännu mer vaksam vid julbordet eftersom maten ofta står framme länge och det kan göra att bakterier som t.ex. listeria och parasiten toxoplasma förökar sig snabbt och kan i värsta fall orsaka missbildningar på foster och leda till missfall.
Samtidigt som julbordet erbjuder en hel del mat som är "förbjuden" för gravida så innehåller den också massor av nyttigheter att njuta av när man äter för två.
Vilken mat skall man undvika?
- rått eller gravat kött
- rå och gravad fågel
- syltor, pateer, pastejer och annan så kallad delikatessmat
- gravad och rökt fisk om du inte är säker på att den är nygravad eller nyrökt
- kalla korvar
- fisk som abborre, gädda, gös, lake och ål
- lever inklusive lever från lake och torsk.
- majonnäsbaserade sallader som är inte nylagade och som har stod framme en stund
- mögelostar och andra mjuka och halvmjuka dessertostar, t.ex Brie, Camembert, Gorgonzola, Vacherol och Livarot
- ris a la Malta som också kan innehålla bakterierier
Vad kan man mumsa och njuta av som vanligt?
- Sill, sillinläggningar är riskfria eftersom parasiter och bakterier inte kan överleva i den sura miljön
- Stenbitsrom, samt kokta ägg
- All varm mat, om den serveras rykande het (inte bara ljummen), eftersom både listeria och toxoplasma dör vid temperaturer över 70°C
- Julskinka och annat småvarmt som prinskorvar, köttbullar och revbensspjäll, om de förvaras i rätt temperatur
- Janssons frestelse
- Lax, om den är odlad, regnbågslax eller kommer från Västkusten eller Stilla havet
- Tillbehör som rödkål, grönkål och brunkål. Samma gäller alla sorters kalla grönsaker
- Hårdost
- Godis
Du får tänka att de här reglerna gäller inte bara julbordet på restaurangen eller jobbet utan även hemma. Det händer ofta att julmaten åker ut och in från kylskåpet i några dagar. Därför bör du som en blivande mamma vara försiktig och ha bra koll på vilken mat som skall undvikas och att det som serveras är nylagat och fräscht.
Sist men inte minst, glöm inte att njuta av maten och firandet, för trots allt så är denna jul mycket mer speciell; det är din första jul med bebisen!
Rekommenderat
UPPDATERAT 2018: Den jämställdhetsbonus som infördes 1 juli 2008 är sedan årsskiftet borttagen, medan vårdnadsbidraget togs bort den första februari 2016.
För närvarande gäller att föräldrapenning betalas ut i 480 dagar för ett barn. I 390 dagar baseras ersättningen på den inkomst du har (dagar på sjukpenningnivå). De övriga 90 dagarna ... 12
Skriv en kommentar
5 pygmepuff
Gravad lax kan man ju äta om den har varit fryst i 3 dygn innan. Innehåller inte sill en massa gifter? äckligt hursom så mig spelar det ingen roll =P
3 mammamilla
Det är ju så att det KAN finnas bakterier som kan drabba barnet, tex listeria, det är inte så vanligt men KAN finnas i mat som inte tillagats eller förvarats på ett bra sätt. Dessutom finns det en hel del miljögifter i tex insjöfisk. Förmodligen gör de ingen skada (som man märker direkt iaf) men vill man vara HELT säker så bör man undvika dessa saker. Men det är ju upp till var och en, men det är bra att det informeras om det så alla få ta stallning. Kanske inte är så bra att tex äta insjöfisk sju dagar i veckan.
Jagheterlisa: förr i tiden överlevde inte alls lika många som idag dessutom hade de inga miljögifter som finns nu:
Jag tänker äta det mesta på julbordet ikväll, kanske inte lika mycket gravat och rökt och inga mögelostar!
Anna
ska på julbord ute imorron.. får se om ja får nån mat. är dessutom glutenallergiker. så de ska bli spännande.. men som tur är så blir ja mätt på en gång nu iaf. är så fullt med bäbis i magen ;)
3 ida_bebis
jag fick råd av min BM att äta de jag tycker om och inte följa en massa anvisningar på vad man bör och inte bör äta. så med andra ord jag kommer äta allt även de man helst inte ska äta. Gjorde de med min son och inte är det något fel på honom
5 jagheterlisa
4 Tea
4 j3nny91
5 Angelina93
3 Sofia.Akesson
Det börjar bli lite överdrivet nu vad man ska äta och inte. Skulle vilja veta hur vanligt det är att ett barn far illa av att man ätit något som man kansek inte skulle ätit?
Det viktigaste tror jag är att äta en balanserad kost och inte stoppa i sig sådant som är dåligt. Ris à la Malta håller jag verkligen inte med om, lika stor chans att det är något fel på den som något annat, i så fall skulle vi skippa både jansson, kokta ägg och div. såser. Kan ju finnas bakterier i allt, vilket det också gör...
Jag äter inte lika mycket av dessa saker stället, tycker jag låter vettigare!
4 Gonee
Jag ska äta julbord hos svärmor och där ska jag äta precis allt jag kan. Inga måsten för mig då både jag och hon ska göra maten så vet jag att det kommer vara välstekt och helt perfekt. Ingen mögelost eller glögg..Men JULMUST FUNKA JU =D
Jag ska göra risgrynspannacotta som kommer vara kall :D och gud vad det kommer vara gooottt
Gud jul på er och deppa inte så mycket över maten.. ät det som känns rätt.. men va lite försiktigt på stora julbord.. alltså på jobbet där maten åker in och ut..