Mer i kategorin Bebis |

Torsk hos spädbarn - vad gör man?

gullig_bebisTorsk är en benämning på en svampinfektion (vanlig jästsvamp, Candida albicans)  som kan drabba spädbarn, främst i munnen men även runt stjärten. I munnen kan man se svampangreppet som en vit beläggning på tungan, läpparna, insidan av kinderna och i gommen. Runt ändtarmsöppningen yttrar sig Torsken som små röda upphöjda prickar.

Torsk är i sig inte farligt och försvinner oftast av sig själv så småningom, men det kan ibland vara besvärande och även smärtsamt för barnet, och till följd av detta kan barnet tappa lusten att äta eftersom det gör ont.

Om så är fallet kan man först prova att behandla hemma. Behandlingen i sig är mycket enkel.

- Lös upp generöst med bikarbonat (bakpulver) i vatten (c:a 1 tesked till ett halvt glas vatten)

- Pensla / badda insidan av munnen med t.ex. en tygbit eller tops indränkt i bikarbonatlösningen

- Om du ammar, tvätta även bröstvårtan noga med lösning för att undvika att återsmitta barnet, och för att förebygga en eventuellt smärtsam svampinfektion i bröstvårtan.

- Upprepa före och efter varje amningstillfälle / måltid

Skulle behandlingen inte verka hjälpa efter några dagar till en vecka och / eller om infektionen fortgår väldigt länge bör man kontakta BVC för råd och eventuell medicintering med mycostatin.

Rekommenderat

Så hittar du den billigaste och bekvämaste flygresan

Så hittar du den billigaste och bekvämaste flygresan

Sommaren närmar sig alltmer och det börjar bli dags att planera resan till lite mer solsäkra destinationer. Det finns en del funderingar som man alltid har innan man bokar resa och är man gravid är de här funderingar extra aktuella då det är egentligen inte en utan två personer ... 1

Det finns 11 kommentarer till denna artikel

    Hörde att man kan göra samma sak med vichy vatten

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.