Mer i kategorin Gravid |

Tips för att lättare stå ut med foglossningsmärtan

Tips för att lättare stå ut med foglossningsmärtanFoglossning (också kallat för bäckenuppluckring eller symfysiolys) upplevs som smärta som sitter vanligen i bäckenlederna bak i korsryggen eller fram över blygdbenet, eller på båda ställena samtidigt. Smärtan kan vara molande, huggande eller skärande, den kan komma plötsligt och avta eller sitta i länge. Den orsakas av att alla leder och ledband mjukas upp för att öka rörligheten i kroppens leder och förbereda dem för att kunna vidga sig under förlossningen. Denna uppmjukning påbörjas under första veckorna men besvären kan komma tidigare samt senare under graviditeten.

Det finns inga läkemedel som föreskrivs mot foglossning. Eftersom att smärtan uppstår vid belasning av bäckenet är det viktigt att undvika de rörselser som gör ont. Vilka rörelse detta är kan variera då varje fall är unikt, men här kommer några tips om hur du kan klara av det mest av de nödvändiga kroppsaktiviteterna: att gå, sitta, stå och sova på sätt som framkallar minst foglossningssmärtor (källa: www.1177.se).

Gå: Köp dig ett par stabila och bekväma skor (sådana som ger dig både stöd och som rymmer svullna fötter). Gå med små steg och vagga som en liten anka. Om möjligt undvik att gå på ojämnt underlag. Undvik trappor och när du går i trappor, gör som små barn: ställ båda fötterna på samma trappsteg och ta ett trappsteg i taget. Att cykla är för det mesta bättre än att gå (om du kan balansera bra på cykeln med magen)

Stå: När du står så gör det på bägge fötterna och se till att tyngden är under hålfoten. Undvik att bära tungt eller använd rycksäck för att jämnt fördela belastningen. Sitt när du behöver ta på dig byxor, strumpor eller skor.

Sitta: Håll ihop knäna när du sätter, reser eller vänder dig. Undvik att sitta i djupa soffor eller stolar. Undvik att sitta med benen i kors men istället placera båda fötterna på golvet.

Vila/Sova: Ligg helst på sidan med kudde eller filt mellan benen.

Vi rekommenderar att du tar kontakt med en sjukgymnast för att få just din foglossning bedömd och individuellt anpassade råd. Hos sjukgymnasten kan du även få ett stödbälte /gravidbälte som kan avlasta ryggen och minska besväret, samt få tips på övningar som kan hjälpa till att minimera besvären.

Rekommenderat

Hur använder man Angelsound ultraljudsmonitor?

Det har blivit allt vanligare att man under graviditeten skaffar sig en ultraljudsmonitor för hemmabruk, för att i hemmets lugna vrå kunna lyssna på bebisens hjärtljud. Det är dock inte alltid så enkelt att lyckas, och det är vanligt att man gör fel, eller helt enkelt har för höga förväntningar ... 11

Det finns 13 kommentarer till denna artikel

  Your article is a perfect article without a hitch. Thank you. My site:   OKBet Sports Betting

  Jag har foglossning och graviditetsischias och går och behandlar hos kiropraktor som är utbildad på gravida kvinnor, just för såna här åkommor. Mina besvär försvinner helt iom dessa behandlingar och skulle inte kunna vara utan det!
  Att gå till en kiropraktor hjälper! Sök upp en kiropraktor som har kunskap och utbildning att behandla gravida. Ni kommer inte att ångra det!
  TanJeB

  2 TanJeB

  Hej fick foglossning i v 10 och började använda bältet men i v20 stegrade foglossningen och jag fick kryckor och blev helt sjukskriven. Det har varit ett hel.... jag känner mig fast i min egna kropp, det har tagit mig både fysiskt och psykiskt, kan inte handla, städa, ta promenader och det som gör mig mest ledsen är att jag inte kan vara mamma till min snart 3åriga son, jag kan inte leka med honom, ta upp honom på gungan osv. Jag går två ggr i veckan till en sjukgymnast som är inriktat mot gravida det har hjälpt men jag fick tipset av en kollega som också är gravid. Jag är rädd för att få men senare i livet eftersom jag är i riskzonen. Jag behövde beklaga mig.
  Ujsan

  0 Ujsan

  Trodde jag skulle slippa foglossning eftersom jag inte hade det under min förra graviditet, men i slutet av vecka 30 kom den :( Inte roligt alls. Har ont i nedre delen av ryggen och i vissa lägen huggger det i skinkan ner mot benet. jag blir stel och får ont om jag settat för länge och när jag går. Fy då! Med ca 9 veckor kvar till förlossningen känns den oerhört långt borta med denna smärta.

  Jag är i v18 & har extrema foglossningar, tycker inte bältet funkar så bra när man ska gå långt eller mycke. Vet inte om jag ens kommer klara av att praktisera som jag snart måste göra. Men man får se vad som händer

  Jag fick foglossning i månad fyra med mitt andra barn (med första hade jag ingenting förrän någon vecka innan förlossningen). Det är svårt att vända sig i sängen på nätterna för att det gör ont mellan benen och i bäcknet. Det jag har belastat fel på dagarna kommer på natten i extra smärtor. Jag kan rekommendera att ni som har foglossning tar till er de råd ni har fått som att undvika trappor, undvik att städa ofta, ta saker i lugn takt och vila hellre många små gånger emellan som du utför någon syssla. Har du mycket problem så försök att bli sjukskriven för att kunna ta det lugnt. Efter förlossningen fick jag reda på att man ska fortsätta använda sitt bälte för att stabilisera bäcknet plus att gå på sjukgymnastik för det är den tiden som allt måste växa rätt för att undvika besvär. Så ta det lugnt i alla fall så lungt ni kan. Jag har själv svårt för det, men det blev bättre efter min sjukskrivning.

  San87

  0 San87

  Huha foglossning är inte skojigt alls. Min har blivit värre, hugger fint när jag håller ihop benen när jag vänder, sätter eller reser mig. Så jag får gå ner som en groda i alla lägen..

  Nätterna är såå dryga när man ska vända sig och man känner det bara hugger till fram i. Jösses, ska bli SKITSKÖNT att slippa dreten snart :P :P :P Så man kan gå en långpromenad, hoppa jämnfota och sitta med benen i kors utan problem :D

  Hej! Visst kan man ha foglossningsbesvär redan i vecka 12. När jag gick med mina barns började besvären i första grav omkr v 10 och i andra grav någon gån v7/8. Jag uppmanar alla med tidiga besvär att söka HJÄLP! Detta för att det finns en iss (liten) risk att besvären inte läker ut fullt efter förlossningen. Det ska finnas hjälp att få som tidigare nämnts t ex trokanterbälte att stabilisera bäckenet med, stabiliseringsträning och mycket mer. Kräv att få hjälp! Det lönar sig. Det är över 14år sedan min yngsta föddes och idag är jag hemma med sjukersättning pga av sviter efter foglossning. Det gick att jobba trots besvär ända ram tills jag var nämre 45år - då sa kroppen ifrån totalt (och nej - jag har inte haft ett fysiskt tungt jobb ) Jag går med rollator och på långtidverkande morfin för att överhuvudtaget kunna röra mig. Det önskar jag ingen att behöva uppleva. LYCKA TILL och stå på dig! Piia-Liisa
  Det låter tidigt för att vara foglossning. Lägg dig på golvet med böjda ben så ryggen är rak och som du hade haft en pall under vaderna och tryck knät ner mot golvet benen måste vara 90' om detta gör ont är det foglossning

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.