Mer i kategorin Gravid

Tips för att lättare stå ut med foglossningsmärtan

Tips för att lättare stå ut med foglossningsmärtanFoglossning (också kallat för bäckenuppluckring eller symfysiolys) upplevs som smärta som sitter vanligen i bäckenlederna bak i korsryggen eller fram över blygdbenet, eller på båda ställena samtidigt. Smärtan kan vara molande, huggande eller skärande, den kan komma plötsligt och avta eller sitta i länge. Den orsakas av att alla leder och ledband mjukas upp för att öka rörligheten i kroppens leder och förbereda dem för att kunna vidga sig under förlossningen. Denna uppmjukning påbörjas under första veckorna men besvären kan komma tidigare samt senare under graviditeten.

Det finns inga läkemedel som föreskrivs mot foglossning. Eftersom att smärtan uppstår vid belasning av bäckenet är det viktigt att undvika de rörselser som gör ont. Vilka rörelse detta är kan variera då varje fall är unikt, men här kommer några tips om hur du kan klara av det mest av de nödvändiga kroppsaktiviteterna: att gå, sitta, stå och sova på sätt som framkallar minst foglossningssmärtor (källa: www.1177.se).

Gå: Köp dig ett par stabila och bekväma skor (sådana som ger dig både stöd och som rymmer svullna fötter). Gå med små steg och vagga som en liten anka. Om möjligt undvik att gå på ojämnt underlag. Undvik trappor och när du går i trappor, gör som små barn: ställ båda fötterna på samma trappsteg och ta ett trappsteg i taget. Att cykla är för det mesta bättre än att gå (om du kan balansera bra på cykeln med magen)

Stå: När du står så gör det på bägge fötterna och se till att tyngden är under hålfoten. Undvik att bära tungt eller använd rycksäck för att jämnt fördela belastningen. Sitt när du behöver ta på dig byxor, strumpor eller skor.

Sitta: Håll ihop knäna när du sätter, reser eller vänder dig. Undvik att sitta i djupa soffor eller stolar. Undvik att sitta med benen i kors men istället placera båda fötterna på golvet.

Vila/Sova: Ligg helst på sidan med kudde eller filt mellan benen.

Vi rekommenderar att du tar kontakt med en sjukgymnast för att få just din foglossning bedömd och individuellt anpassade råd. Hos sjukgymnasten kan du även få ett stödbälte /gravidbälte som kan avlasta ryggen och minska besväret, samt få tips på övningar som kan hjälpa till att minimera besvären.

Det finns 12 kommentarer till denna artikel