Mer i kategorin Gravid |

Sola under graviditeten?

iStock_000011987746XSmallNu när det är sommar så vill man ju ut och njuta i solen, och kanske sola och skaffa sig lite färg, men hur är det under graviditeten, är det farligt för fostret eller för dig att sola under gravditeten? Frågetecknen är många, men i denna artikel försöker vi reda ut begreppen åt dig.

Att sola är i sig inte farligt för fostret då det ligger väl skyddat inne i din livmoder och påverkas inte direkt vare sig av UV-strålning eller värme. Däremot har du som gravid ofta en kroppstemperatur som ligger c:a en halv grad över din vanliga, och därför kan du som gravid vara känsligare för höga temperaturer. Därför kan det vara en god ide att ta det försiktigt med solandet och att undvika att steka sig under de intensivaste timmarna mitt på dagen, samt att svalka sig regelbundet och att dricka rikligt.

Pigmentfläckar

Under graviditeten har man ökade nivåer av homoner som gör att man lättare får en ökad pigmentering av huden. Vid solande finns det därför en risk att oregelbundna fläckar med ökad pigmentering uppstår, och dessa kan ofta kvarstå även efter graviditeten. Detta är en anledning till att ta det försiktigt med solandet under graviditeten, vilket gäller även solariesolande.

Folsyra och solande

UV-strålning bryter ner folsyra, ett ämne som är särskilt viktigt för fostret under de första 12 veckorna. Det finns forsningsresultat som indikerar att intensivt solande i början av graviditeten ökar risken för folsyrebrist och därmed risken för neuralrörsdefekter. Denna forskning är dock i sin inledningsfas och mer forskning behövs innan man kan med säkerhet säga hur stor risken är.

Det kan dock vara en god ide att sola mycket restriktivt de första 12 veckorna av graviditeten. Därefter bör riskerna för just folsyrebrist vara minimala.

Sammanfattningsvis kan man säga att under de 12 första veckorna bör man minimera sitt solande till kortare stunder, därefter kan man sola mer som vanligt, men var uppmärksam på att kyla av dig och att dricka mycket vatten. Om du verkar ha lätt för att få pigmentfläckar bör du kanske avstå solande under graviditeten för att inte dra på dig permanenta pigmentfläckar.

Rekommenderat

Allt om den nya jämställdhetsbonusen i föräldraförsäkringen - Uppdaterad!

UPPDATERAT 2018: Den jämställdhetsbonus som infördes 1 juli 2008 är sedan årsskiftet borttagen, medan vårdnadsbidraget togs bort den första februari 2016. För närvarande gäller att föräldrapenning betalas ut i 480 dagar för ett barn. I 390 dagar baseras ersättningen på den inkomst du har (dagar på sjukpenningnivå). De övriga 90 dagarna ... 12

Det finns 19 kommentarer till denna artikel

    Jag fick hemska pigmentfläckar i ansiktet när jag var gravid första gången. På överläppen, kinderna och i pannan. Dessa försvann i stort sett efter ca 2 år och var borta lite mer än ett halvår, sen kom de tillbaks. Tack å lov så sitter dom inte på läppen utan håller sej till kinderna och pannan, men det är inte vackrare för det. Så smörj in er för allt i världen och skydda nyllet.

    Natti

    3 Natti

    Perfekt att få lite mer fakta innan sommaren. Har funderat ett tag på detta med solning...

    Sara.

    4 Sara.

    Superbra! Tack!

    Min svägerska har gnällt på mig under båda mina graviditeter när jag solat. Det kan börja koka i magen!! Jag har ju blivit irriterad och sagt att hur gör dom i afrika? Varför börjar inte inälvorna att koka?

    Men nu vet jag. Och lyssnar inte på henne. TACK

    880316

    2 880316

    Kanon bra fakta :)
    jag fick pigmentfläckar! På överläppen dessutom! Inte kul då det ser ut som en mustch... Fick mkt mer fräknar också....
    Nettiz

    0 Nettiz

    När jag va gravid förra sommarn så sola jag precis som vanligt, fast jag hade alltid en våt handduk bredvid mej som jag la på magen titt som tätt =) Jag fick inga pigmentfläckar eller nåt så det va bra =)
    JA KANON BRA!!!
    Ja det var en bra faktaruta om solning och nu vet man =)

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.