Mer i kategorin Gravid |

Resultat från undersökningen Rökning och graviditet

En nyligen genomförd undersökning bland besökarna på BliMamma.se antyder att rökningen bland gravida är mer utbredd än vad uppgifter från Socialstyrelsen gjort gällande.

Enligt Socialstyrelsens uppgifter så var det 2007 c:a 7% av alla gravida som rökte vid inskrivningen på MVC, d.s.v. omkring vecka 12.

Resultatet från BliMammas undersökning visar på att hela 19.8% av de som svarat på undersökningen röker när de går in i andra trimestern, en stor skillnad!

Det är fullt tänkbart att man vid inskrivningen väljer att inte berätta att man röker för att på så vis slippa få höra "föreläsningar" och pekpinnar. Vidare kan man anta att urvalet är något skevt, och att de som svarat på undersökningen är yngre och i större utsträckning rökare än det representativa genomsnittet.

Vidare kan man se att över 17% röker som vanligt, eller drar endast ned på antalet cigaretter genom hela graviditeten.

rökning

En mer glädjande siffra är att många slutar röka innan de blev gravida (18.6%) eller så snart de fått veta att de är gravida (19.8%). Ytterligare 9.5% slutar under första trimestern.

Rekommenderat

Så farligt är coronoaviruset för gravida

Så farligt är coronoaviruset för gravida

För mer info och senaste nytt om Corona-viruset, besök vår temasajt om COVID-19. Uppdatering 200227: Epedemin orsakad av det nya coronaviruset (SARS-CoV-19) fortsätter och smitta har bekräftats i ett stort antal länder, men omfattande utbrott har hittills konstaterats endast i Kina, Sydkorea och Italien. Situationen i Kina verkar ha stabiliserats med en ... 1

Det finns 14 kommentarer till denna artikel

  Vi har sluttat röka bägge 2 samtidigt då när jag fick beta att jag är gravid i vecka 5.sen dess har vi inte rökt och vill aldrig röka i fortsättningen. Mår mycket bättre på alla set.

  Jag slutade röka i v 9 efter VUL. När jag hade sett det lilla hjärtat picka kunde jag inte fortsätta fick ångest av bara tanken att röka. har inte rökt ett bloss sen den dagen nu är jag v 31. Sen hjälpte det så klart att man mådde illa av lukten efter ett tag.

  har jävligt svårt att sluta men har dragit ner. mitt humör påverkas nå fruktansvärt utan ciggen och resten av familjen drabbas mycket av det. så jag röker mindre och har ett gott humör än ingen cigg alls och bli som en djävul.

  Jag fick reda på att jag var gravid en torsdag, på lördagen skulle vi ha en stor fest. Jag avstod alkoholen men rökte.Jag var rökare (stor rökare) och såfort jag fick reda på att jag var gravid fick jag självklart ta mig i kragen och sluta, jag rökte i en vecka till sedan slutade jag tvärt.

  För er som är gravida och röker, det är bara svårt i två veckor sedan är suget borta.

  Jag bestämde mig och är riktigt stolt idag! I och med att jag slutat har även min sambo trappat ned och röker bara på jobbet och även han har en vilja att sluta eftersom det är en ekonomisk fråga för framtiden.

   

  Lycka till för er som vill sluta, det går! Bättre nu än sen!

  Nathy

  4 Nathy

  När jag fick reda på att jag var gravid, så ville jag ju självklart sluta direkt. Fast det är svårare än vad man tror! Det slutade upp med något bloss här och var, men det tog inte alls lång tid innan jag slutade helt.

  Ewwz90

  0 Ewwz90

  Jag mådde så fruktansvärt illa när jag blev gravid, hade tänkt sluta vilket fall som helst, men jag slapp det där jobbiga röksuget eftersom jag inte ens kunde lukta på cigg rök haha! Tyvärr började jag igen så fort min son var född, men har nu slutat igen 3,5 år senare och varit rökfri en månad.. Det går bara man vill!  Jag tänkte först att det här är sista ciggen i mitt liv, men då fick jag panik, så nu tänker jag att jag får röka hur mycket jag vill, jag får röka tills jag kräks om jag så vill, men bara för att jag får det så gör jag det inte, Hjärnan fungerar roligt den ^^

  Jag vaknade kl 6 på morgonen och kissade på en sticka som visade pluss, tog då ett till som visade samma. väckte sambon och berättade. Han var glad men nervös och tände en cigg...jag blev förbannad på mig själv för att jag inte hade rökt innan jag kissade på stickan. Jag klarade inte av att röka när jag var gravid. Hade bestämt mig att sluta så fort jag blev gravid...vilket gick snabbt. Kunde inte pga att då hade jag ju inte bara min egen hälsa att tänka på. Min dröm hade gått i uppfyllelse och för det så offrade jag ciggen.

  Jag röker, och jag har så fruktansvärt svårt att sluta..trappar ner gör jag men fy fan..det är lättare sagt än gjort. Jag sa alltid innan att "jag slutar när jag får en anledning till det, typ blir med barn" men jag trodde aldrig att jag skulle hamna i det läget där jag är i nu. Jag är livrädd. Tänker mer än vanligt plus att jag är arbetslös..det är svårt..:/

  admin

  7 admin

  Olivian har helt rätt, och det är viktigt att tänka på att urvalet med stor sannolikhet inte är representativt, utan gäller endast de som svarat på undersökningen.

  Men ska man kunna jämföra två undersökningar måste man ha samma population, urval etc, för att få hög validitet och reliabilitet annars blir det ju helt missvisande... Hur många har svarat på enkäten, är det ens representativt för BliMammas anhängare?

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.