Mer i kategorin Symptom och besvär

Oregelbunden andning hos sovande spädbarn

oregelbunden andning hos spädbarnTill skillnad från vad de skrämda föräldrarna tror så är det inte onormalt eller farligt att babyn andas lite oregelbundet, ytligt och ryckigt. En genomsnittlig andningsfrekvens hos ett vaket spädbarn ligger på ungefär 40 gånger per minut. I sömnen kan denna frekvens sjunka till så lite som 20 andetag per minut, men det som skrämmer de flesta föräldrar är att andningen är så oregelbunden.

Det är inte ovanligt att babyn andas snabbt och ytligt i 15-20 sekunder för att sedan, och det är här som föräldrarna får hjärtat i halsgropen, sluta andas en kort stund. Detta uppehåll i andningen varar sällan mer än 10 sekunder, även om det känns som en oändlighet för de skräckslaga föräldrarna, och sedan börjar babyn andas igen (och kort därefter, även mamma och pappa).

Den här typen av andningsmönster är normalt för din babys omogna andningscenter i hjärnan, och inget man behöver oroa sig för.

Är du orolig så ta tiden på en minut och räkna hur många andetag din baby tar. Om det är konsekvent mindre än 20, fler än 60 andetag per minut, och/eller om babyns läppar eller ansikte är blåaktiga ska du söka läkarhjälp.

Hälften av sömnen hos ett spädbarn består av REM-sömn, det vill säga den ytliga sömn där vi drömmer, och som karakteriseras av snabba ögonrörelser, och det är i första hand under REM-sömnen som hennes andning är ytlig och oregenbunden. Under den djupa delen av sömnen är också andningen djupare och mer regelbunden.

Det finns 7 kommentarer till denna artikel